The Rite; cursus exorcisme met Anthony Hopkins

Duivelsuitdrijving, het blijft een mooi onderwerp en hier een film over maken is nog niet zo heel makkelijk. Er moet een balans worden gevonden tussen de realiteit, vermoedens en het geloof. Duivelsuitdrijving is op te delen in ruwweg drie groepen, mensen die aandacht willen, geesteszieken en geestelijkzieken, aan de exorcist om uit te maken of hij werkelijk met de laatste groep heeft te maken en een duivel moet uitdrijven.

Dat er wordt gesuggereerd dat er de laatste tijd extreem veel exorcismefilms uitkomen, komt waarschijnlijk doordat deze films zo duidelijk met elkaar te vergelijken zijn en natuurlijk doordat er vaak wordt gedacht aan dé klassieker uit 1972. Toegegeven, The Last Exorcism van uit vorig jaar was niet de laatste, inmiddels draait de volgende film over duivelsuitdrijving in de bioscoop, opvallend genoeg geproduceerd door de makers van The Exorcism of Emily Rose: The Rite.

The Rite - priester Lucas (Anthony Hopkins) en Michael Kovak (O'Donoghue)

De toekomst van de jonge Michael Kovak (Colin O’Donoghue) staat eigenlijk al vast, in de familietraditie wordt iedereen begravenisondernemer of priester, hij grijpt het laatste aan om eindelijk zijn geboortedorp te verlaten en begint aan een vier jarige studie tot priester. Het einde haalt hij niet, hij gelooft simpelweg niet genoeg, maar Father Matthew (mooie bijrol van Toby Jones) overtuigd hem om aan het Vaticaan een de opleiding tot exorcist te volgen en zo doende zijn studie zonder gigantische studieschuld alsnog af te ronden.

Maar hoe kan iemand die erg sceptisch tegenover het geloof staat duivelsuitdrijving beoefenen? Een bezoek aan priester Lucas (Anthony Hopkins) zal deze twijfel weg moeten nemen, hoewel het bijwonen van een exorcisme hem niet heeft overtuigd, zijn nieuwsgierigheid is gewekt. ‘The interesting thing about skeptics is that we’re always looking for proof. The question is what on Earth would we do if we found it?’, stelt Lucas, of het hem lukt om Michael Kovak te overtuigen is ten zeerste de vraag…

The Rite is gebaseerd op het boek The Making of a Modern Exorcist van Matt Baglio over zijn ervaringen tijdens de cursus duivelsuitdrijving in 2005 aan het Vaticaan. Dit is misschien de reden dat deze film wat realistischer en soms ietwat belerend overkomt, je zou het bijna geloven.The Rite
Het gevolg is wel dat het verwachtte spectakel lang uit blijft en als het komt voelt het alsof het niet bij de film past. De film is dan ook een stuk minder horror dan we van exorcisme films gewend zijn.

Anthony Hopkins draagt de gehele film, het acteerwerk van Colin O’Donoghue is even twijfelend als zijn karakter. The Rite is ondanks dat geen hele slechte film en blijft door de regie van Mikael Håfström boeien tot het einde met subtiele humor als fijne afwisseling.

The Rite draait vanaf 3 maart in de bioscoop

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “The Rite; cursus exorcisme met Anthony Hopkins”

  1. Sla hem gerust over. Stiekem een uitgekauwde formulefilm die niets toevoegt aan het genre. Hopkins lijkt op de automatische piloot te acteren en de overige personages hebben geen diepgang, maar slechts een oppervlakkige plottechnische functie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie