The Shining Extended Edition (144min) voor het eerst in de bios!

Stanley Kubrick’s The Shining keert op 29 oktober 2020 terug in de Nederlandse bioscoop. Het angstaanjagende horror-meesterwerk wordt in ons land voor het eerst uitgebracht in Kubrick’s oorspronkelijke filmversie, de ‘extended edition’ van 144 minuten, die in 1980 in de Verenigde Staten alleen in Amerika draaide.

Europa moest het met slechts 119 minuten doen. In Nederland ging The Shining op 30 oktober 1980 in première. Ook de VHS-, DVD- en ook de BD-versie bevatten hier de korte versie van de horrorfilm. In verband met het veertigjarige jubileum van de film zal nu voor de eerste keer de ‘extended edition’ van 144 minuten bij ons worden uitgebracht op het grote doek.

Overigens duurde de film bij de oorspronkelijke première zelfs 146 minuten, maar Stanley Kubrick besloot deze na een week in de bioscoop er af te knippen. In dit Sunday Times-artikel lees je er meer over. Volgens de verhalen zijn deze twee minuten echt verdwenen.

The Shining – Extended Edition die vanaf eind oktober hier in de bioscopen gaat draaien is een gerestaureerde versie. Er een nieuwe 4K-scan van het oorspronkelijke 35mm-cameranegatief gebruikt. Warner Bros heeft hiervoor samen gewerkt met filmmaker Steven Spielberg en Leon Vitali, de voormalige assistent van Stanley Kubrick. Deze gerestaureerde versie ging eerder dit jaar op het filmfestival van Cannes in première.

httpv://www.youtube.com/watch?v=0U5GOX-x\u002d\u002dU

Jack Torrance (Jack Nicholson) neemt een baan aan als winterconciërge in het afgelegen Overlook Hotel in Colorado, in de hoop daar van zijn writer’s block af te komen. Hij neemt er zijn intrek samen met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd), die geplaagd wordt door paranormale visioenen. Maar het schrijven wil niet vorderen en Danny’s visioenen worden verontrustender. Intussen ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel en verandert hij langzaam in een moordzuchtige maniak die zijn gezin doodsangsten laat uitstaan.

De film is gebaseerd op het boek The Shining van Stephen King, die overigens niet enthousiast was over de film van Kubrick. Hij noemt hij het een verschrikkelijke verfilming, maar later ook een film die enorm heeft bijgedragen aan het horrorgenre. Het publiek kon in eerste instantie de film niet vinden, maar hij stond in Amerika ook recht tegenover The Empire Strikes Back. Maar het publiek kreeg steeds meer oog voor de film en draaide die zomer in steeds meer zalen, het werd een hit en is nu een klassieker.

De kaartverkoop voor The Shining – Extended Edition (144min) begint vandaag en draait vanaf 29 oktober in de biosoop

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “The Shining Extended Edition (144min) voor het eerst in de bios!”

Plaats een reactie