The Thing (Matthijs van Heijningen Jr., 2011)

Laten we beginnen iets op te helderen: The Thing van Matthijs van Heijningen Jr. is, anders dan de naam doet vermoeden, GEEN remake van de film van Carpenter. Ook is het geen vervolg op de film van Carpenter, nee, het is een prequel. Deels is van Heijningen’s The Thing wel een remake van The Thing from Another World (Christian Nyby en Howard Hawks, 1951), dat net zoals Carpenters film gebaseerd is op “Who Goes There?” van John W. Campbell. Om het extra ingewikkeld te maken is Carpenter’s film, waarvan Van Heijningen’s film dus een prequel is, ook een remake van The Thing from Another World…. snap je het nog? Hoe dan ook, The Thing is in alles een hommage aan Carpenter’s film; chronologie, stijl en muziek sluiten naadloos aan op de film uit 1982.

Een Noors onderzoeksteam vindt op Antarctica een ruimteschip.
Een Noors onderzoeksteam vindt op Antarctica een ruimteschip.

Een Noors onderzoeksteam op Antarctica gaat af op een merkwaardig signaal. Wat ze ontdekken overstijgt hun stoutste verwachtingen: onder het ijs treffen ze een gigantisch ruimteschip aan, maar dat is niet het enige… Niet ver van het ruimteschip, vinden ze in het ijs het lichaam van een buitenaards wezen. Paleontologe Kate Lloyd (gespeeld door Mary Elizabeth Winstead) wordt gevraagd het team te versterken en bij te staan bij de ‘opgraving’ van en autopsie op het wezen. Al snel blijkt dat teamleider Dr. Sander Halvorson (Ulrich Thomsen) er een andere werkethiek op na houdt dan Kate. Een confrontatie tussen Kate en Halvorson blijft dan ook niet uit, dit is echter niets vergeleken met het volgende probleem dat zich aandient: het buitenaardse wezen is namelijk helemaal niet dood. De alien weet te ontsnappen en doodt iemand van het team, Henrik, alvorens uiteindelijk platgebrand te worden. Tijdens de daaropvolgende autopsie blijkt echter dat het wezen de gave heeft het uiterlijk van zijn slachtoffers aan te nemen en al snel rijst de vraag: was Henrik wel het enige slachtoffer van ’the thing’?

Uhoh, het buitenaards wezen is helemaal niet dood.
Uhoh, het buitenaards wezen is helemaal niet dood.

The Thing is prachtig gemaakt en met recht een prequel op Carpenter’s film; je kunt de films back to back kijken, ze sluiten perfect aan. Het acteerwerk is goed: Winstead zet een sterke rol neer en Thomsen (Adams Appels, Festen) is weer geweldig.

Hoewel Rob Bottin (de special effects man van Carpenters film) niet aan de prequel mee kon werken, heeft het visual effects team zijn stijl goed kunnen reproduceren. Ook het ruimteschip is mooi vormgegeven.

Als je The Thing uit 1982 al kent, dan weet je hoe het verhaal af zal lopen, toch blijft het spannend. Ken je de film van Carpenter nog niet, huur/koop die dan, je zult hem absoluut willen zien als je klaar bent met Heijningen’s The Thing.

De visual effects van The Thing zijn prachtig.
De visual effects van The Thing zijn prachtig.

Bloody Mary proefnotitie: Een waardig voorgerecht voor een meesterlijk hoofdgerecht.
The Thing draait vanaf 17 november in de bioscoop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “The Thing (Matthijs van Heijningen Jr., 2011)”

 1. Deze film doet Carpenters The Thing absoluut eer aan; een waardige prequel. Als ‘ie op dvd uit is ga ik zeker een avondje The Thing prequel en The Thing kijken 😀

  Er is één keuze van Heijningen in de film die ik niet begrijp, maar ik wil niet spoilen 😛 Verder sluit het idd echt perfect op elkaar aan. Ik ben benieuwd wat we verder nog van deze regisseur mogen verwachten 🙂

  Beantwoorden
 2. op wat is The Thing het vervolg?
  ik wil deze film namelijk zien.
  Ik heb gister (22-11) The Thing gezien.
  Ik zag een voorstukje van een film uit 1982.
  En daarna hoorde ik ook dat The Thing een vervolg was op …
  BVD degene die meer weet.

  gr.
  Anna.

  Beantwoorden

Plaats een reactie