Recensie: The Tunnel (Carlo Ledesma, 2011)

The Tunnel is de eerste film die tegelijkertijd uitgebracht is op DVD en BitTorent, of in ieder geval de eerste film waarvan dat de bedoeling is en legaal is. De makers moedigen het verspreiden via internet zelfs aan! Het is namelijk de bedoeling dat als je dit project een warm hart toedraagt je een frame van de film koopt, deze zijn via de officiële site te koop a 1 dollar per stuk. Er zijn in totaal 135.000 frames beschikbaar. Maar ook kun je op de site DVD,s, posters en de soundtrack van de film kopen. In plaats van de piraterij te bestrijden proberen ze er goed gebruik van te maken met dit project. Of het uiteindelijk gaat werken weet ik niet maar het is in ieder geval een dappere aanpak!

The Tunnel wordt beschouwd als een Found Footage film, maar eigenlijk is het een Faux Documentaire daar er interviews met de betrokkenen worden afgewisseld met beelden van de eigenlijke gebeurtenis. Wat mij betreft een goede keuze want het biedt de mogelijkheid om het geheel wat te dramatiseren door o.a. het toevoegen van muziek en geluidseffecten zonder dat je jezelf hoeft afvragen wat dat in een Found Footage doet.

De documentaire gaat over twee journalisten die samen met een geluids- en cameraman afdalen in de tunnels onder Sydney om te onderzoeken of er daadwerkelijk zwervers leven en hoe het kan dat er verhalen gaan dat deze zwervers zo maar verdwijnen. En uiteraard komen ze iets tegen in de tunnels…

Een project als dit staat of valt natuurlijk met de kwaliteit van de uiteindelijke film, en ik moet zeggen dat ik de film boven verwachting goed vond. Ik houd niet echt van found footage films waarbij je constant naar een schuddend beeld zit te kijken en gelukkig is dat bij The Tunnel maar paar keer het geval als het echt nodig is.

De “documentaire”/film begint wat traag met, wat we in dit soort films vaker zien, wat beelden van de crew die zich aan het voorbereiden zijn, wat met elkaar praten en de apparatuur uitproberen. We zien de beelden van de twee camera’s die ze meenemen en wat beelden van beveiligingscamera’s die in Sydney blijkbaar in elke kamer en op elke straathoek hangen. Het komt wat geforceerd over en je zit eigenlijk gewoon te wachten totdat ze de tunnels ingaan. Daar hoeven we niet erg lang op te wachten en gelijk wordt de film interessanter. De verlaten en vervallen tunnels zijn van zichzelf een uitstekend decor en je zit als het ware gewoon te wachten totdat er iets vanuit het donker te voorschijn komt. En deze scenes waarin eigenlijk nog weinig gebeurt zijn de sterkste en spannendste momenten van de film. Als er éénmaal echt iets gebeurt krijg je toch het idee dat je dit allemaal wel eens eerder gezien hebt en vervaagd de spanning weer enigszins.

The Tunnel is absoluut geen originele film maar levert toch wel weer een paar spannende en creepy momenten op. En aangezien je de film gratis kunt (en mag!) downloaden lijkt mij het een no-brainer, gewoon een keer gaan kijken!

Meer info over waar je de film kunt halen op de officiële site.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: The Tunnel (Carlo Ledesma, 2011)”

Plaats een reactie