The Walking Dead Comic-wegwijzer

The Walking Dead Comic-wegwijzer

Het blijft vreemd dat er geen enkele tv-zender in de Benelux is die zich heeft durven wagen aan het fenomeen The Walking Dead. Wilde je als Nederlandse of Vlaamse geïnteresseerde toch kijken naar de op de gelijknamige comicreeks gebaseerde serie en ook nog braaf de zes tot nu toe gemaakte afleveringen aanschaffen via de iTunes store, werd doodleuk gemeld dat dit in onze regio niet mocht. “Halloo! We komen geld geven? Jullie willen het niet?!?” Tsja, zo word je gewoon tot iets minder legaal downloaden gedreven natuurlijk.

The Walking Dead Comic - Robert Kirkman

Wil je toch je geld stoppen in The Walking Dead, dan loont het om je eens te verdiepen in de diverse gebundelde edities van de comics die op de markt zijn. Maar wie een beetje stripwinkel met breed aanbod binnenwandelt, zal worden overspoeld door de diverse The Walking Dead titels in de schappen, waarvan sommige (verwarrend genoeg) ook nog eens op elkaar lijkende titels hebben. Waar te beginnen? Wat wel of niet aan te schaffen? Wij zetten de boel voor je op een rijtje.

the walking dead comic - first issue

De lopende comic reeks
Tsja, die loopt al sinds 2003 en vertelt al acht jaar het verhaal van agent Rick Grimes die, nadat hij in coma heeft gelegen na een schietincident, wakker wordt in een wereld die is overspoeld door zombies. De eerste afleveringen van de reeks waren ruwweg hetzelfde als de tv-serie, maar je merkt dat de scenarioschrijvers van de tv-reeks al snel een andere kant op gaan als stripscenarist Robert Kirkman. De enige overeenkomst is dat beide varianten eerder de nadruk leggen op de menselijke drijfveren van de overlevenden (vaak ook niet heel koosjer) en minder op de ‘gore’ die bij het horrorgenre hoort. Tony Moore startte met tekenen, werd later afgelost door Charlie Adlard en Cliff Rathburn (voor de kenmerkende grijstonen die de serie zo uniek maken).

Na het succes van de tv-serie is uitgever Image Comics begonnen met het uitgeven van The Walking Dead Weekly, heruitgaven van de comics die tot nu toe zijn verschenen in moordend tempo van een deel per week. Dat betekent dat je bij de betere comicboer voor elke week een paar euro relatief snel inhaalt en bijblijft. Maar er zijn betere opties…

The Walking Dead Volume 1 t/m 13

the walking dead comic - volumes

De trade paperback uitvoeringen waarin per deel 6 comics worden verzameld in één bundel. Gemiddeld ben je per deel (afhankelijk van waar je ‘m koopt) tussen de 12 en 15 euro kwijt. De Nederlandse vertalingen (zie laatste alinea) van Silvester Strips volgen hetzelfde stramien en zijn in feite vertaalde versies van deze trade paperback collecties. Maar dan wel veel mooier uitgegeven! En dat voor maar een paar euro meer.

Deze Volume 1 t/m volume 13 (deel 14 verschijnt binnenkort) dienen overigens niet verward te worden met:

The Walking Dead Book 1 t/m Book 6
Dit zijn hele mooie releases. Inhoudelijk bevat een deel de inhoud van twee trade paperbacks. Dus Book One bevat dezelfde verhalen als Volume 1 & 2. Maar dan op groter formaat (meer luxe leesvoer), met harde cover en additionele content. Daar betaal je wel voor, deze edities zijn gemiddeld 30 tot 35 euro per stuk.

the walking dead comic - compendium one

The Walking Dead Compendium One
Typisch een release die veel Nederlanders met een ‘veel voor weinig’ mentaliteit zal aanspreken. Goed, dit kloeke boekwerk leest alles behalve prettig en kost zo’n 45 tot 50 euro in de winkel, maar dan heb je wel in één klap de eerste 48 comics bijeen. Of duidelijker: alle verhalen die je in de trade paperbacks Volume 1 t/m Volume 8 zijn verschenen (dan wel Book 1 t/m Book 4). Strikt genomen veranderen de verhalen en het tekenwerk natuurlijk niet in deze uitgave, dus wie met lange halen snel thuis wil zijn heeft hier een ‘one stop shop’ om de wereld van The Walking Dead in getrokken te worden.

Walking Dead deel 1 t/m 6
Hier op DeNachtvlinders.nl hebben we vorig jaar al aandacht besteed aan de puike uitgaven van Silvester Strips in de Nederlandse vertaling van Olav Beemer waar uit de titel het woordje ‘the’ is verdwenen. Deel 1 t/m 4 zijn al besproken. Deel 5 (De Beste Verdediging) en zes (Dit Trieste Leven) verschenen afgelopen weekend. Net als de eerdere delen kosten ze 19,95 euro en zijn ze in mooie hardcover op de markt gebracht.

Tsja, als Nederlandse liefhebber kan je de purist uit gaan hangen en zeggen ‘ik kies voor de originele releases’, maar in alle eerlijkheid kunnen we stellen dat de trade paperbacks die dezelfde verhaalcollecties bevatten stukken minder mooi uitgegeven bundelingen zijn. Qua ‘look & feel’ inferieur aan de Nederlandse uitgaven. De Beste Verdediging is misschien wel het meest heftige deel tot nu toe en laat op gruwelijke wijze zien tot welke wreedheden mensen in staat zijn en hoe veel leed mensen bereid zijn te verduren in ruil voor voedsel en onderdak. Het is dit deel waarin zombies nergens de grootste bedreiging voor de hoofdpersonen zijn. Het zijn ‘medemensen’. De Beste Verdediging eindigt behoorlijk abrupt en dat einde voelt niet helemaal lekker. Deel vijf en zes in de reeks kan je onmogelijk los van elkaar zien. Want Dit Trieste Leven pakt de draad direct op en vangt een flink aantal in De Beste Verdediging opgegooide balletjes weer op. Later dit jaar verschijnen bij Silvester Strips ook deel 7 en 8. Silvester Strips zal tevens een slipcase beschikbaar maken, waarin de eerste acht delen verzameld kunnen worden.

Koopadvies? Tsja, dat is natuurlijk aan de lezer zelf. De mooiste uitgaven die te koop zijn hebben we niet eens gemeld, dat zijn de gelimiteerde hardcover edities die elk 24 delen bevatten, gesigneerd door de makers en uitgegeven in oplages van 300 stuks. Niet te betalen, want bijna niet meer te vinden.

Ons koopadvies zou uitgaan naar de erg fraaie ‘Book 1 t/m Book 6’ releases vanwege het ruimer opgezette formaat, of de werkelijk prachtige Nederlandstalige reeks. Deze heeft vanwege de puike vertaling (nergens knullig, steevast goed gevonden) en de al geroemde ‘look & feel’ vooralsnog onze lichte voorkeur.