Recensie: The Ward (John Carpenter)

The Ward was de verrassingsfilm op het Imagine Amsterdam Fantastic Filmfestival. Het is inmiddels 10 jaar terug dat John Carpenter de geflopte film Ghosts of Mars uitbracht, maar we kennen hem vooral van The Thing, The Fog en Halloween, is The Ward de terugkeer van horrorgrootmeester John Carpenter?

In The Ward wordt de jonge Kristen tegen haar wil opgenomen in een psychiatrische instelling. Ze wordt mishandeld en gedrogeerd. Als ze wakker wordt zit ze onder de wonden. Ze heeft geen besef waar ze is en waarom. Ook de vier andere vrouwen die ze ontmoet, hebben problemen en geen antwoorden op Kristens vragen. Al snel komt ze er achter dat de instelling beheerst wordt door duistere geheimen…

De film begint in ieder geval erg lekker, de muziek is ouderwets goed en een psychiatrische instelling met een vrouwenvleugel lijkt de perfecte setting voor een goede spookhuisthriller. De film zakt echter plots in naar een simpel marteldrama. Toch lijkt er al snel iets meer aan de hand, de spanning stijgt, de verwondering neemt toe en het lukt John Carpenter om de psychologische horrorfilm met succes af te sluiten.

Is de horrormeester terug? Zijn klassieke technieken werken verfrissend in deze tijd, John Carpenter heeft zichzelf nog niet overtroffen en een paar plotwendingen zijn iets te standaard. Maar hij heeft toch zeker een aardige film gemaakt en het acteerwerk van gehele cast is zonder uitzondering zeer overtuigend.

The Ward is vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien. 1 september alleen te zien in Den Haag en vanaf december te koop op dvd/blu-ray.
(updated 04-08-2011)

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

8 gedachten over “Recensie: The Ward (John Carpenter)”

  1. 18 Augustus, zo dat duurt nog weer een poosje. Jammer want dan zal hij in andere landen wel al uit zijn op Blu-Ray. Ga hem wel kijken.

    Beantwoorden
    • De 2010 op Moviemeter (en iMDB) is de productiedatum, oftwel het jaar waarin de film voltooid werd. Dat was inderdaad 2010, maar de film werd pas op het Imagine voor het eerst in Nederland vertoond en is na een paar andere vertoningen vanaf komende maand verkrijgbaar op DVD/BD

      Beantwoorden

Plaats een reactie