Imagine AFFF: The Whisperer in Darkness

Beste mensen ik moet iets bekennen: ik val weleens in slaap in de bioscoop. En dan heb ik het niet over voorstellingen tijdens nachtmarathons of de Night of Terror, nee gewoon overdag. Soms komt het omdat ik gewoonweg moe ben, en soms komt het omdat het te donker is in een bioscoopzaal. Het maakt niet uit of het een horrorfilm is, ik kan prima slapen bij gegil en gekrijs. Maar hoe je het ook wendt of keert, vaak zegt het wel wat over de film. Helaas heeft ook The Whisperer in Darkness mij laten knikkebollen, maar toch wil ik deze film aanbevelen. Zorg echter wel dat je een sloot koffie achter de kiezen hebt en wees geduldig, want snel is The Whisperer in Darkness niet.

Na een heftige regenval worden in de heuvels van Vermont rare wezens waargenomen. Scepticus en folklorist Professor Wilmarth bestrijdt de verhalen, maar raakt geïntrigeerd als hij benaderd wordt door vader en zoon Akeley. Niet alleen hebben zij foto’s en geluidsopnamen, zij hebben ook een beeld dat hij als folklorist herkent. Hij accepteert de uitnodiging van de oudere Akely om naar Vermont te komen, maar eenmaal daar, wacht hem een onaangename verrassing.

The Whisperer in Darkness is een verfilming van het korte verhaal van H.P. Lovecraft. De H.P. Lovecraft Historical Society, die eerder de zwijgende film The Call of Cthulhu maakte, is verantwoordelijk voor The Whisperer in Darkness. De (zwart-wit!) film is prachtig vormgegeven en doet sterk denken aan films uit de jaren 40. Er is veel aandacht voor cinematografie, decor en acteerwerk. Er zijn niet veel special effects, maar de effecten die er zijn, zijn goed. Matt Foyer, die ook in The Call of Cthulhu zat, speelt Albert Wilmarth. Hij heeft niet veel producties op zijn naam staan, maar levert goed werk. Stephen Blackehart, bekend van diverse Troma producties en tijdens Imagine AFFF ook te zien in Super, speelt Charlie Tower. Hoewel zijn rol niet groot is, is zijn acteerwerk een genot om te zien, het is alsof je echt naar een oorspronkelijke film noir kijkt.

Als je keiharde actie wilt, dan kun je The Whisperer in Darkness beter overslaan, maar hou je van Lovecraft verhalen en sfeervolle genrefilms, dan is The Whisperer in Darkness een must.

Bloody Mary proefnotitie: Nuttig deze biefstuk met koffie!

The Whisperer in Darkness is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
16/04/2011 – 19:50 Kriterion 3
21/04/2011 – 22:00 Kriterion 2
22/04/2011 – 17:50 Kriterion 2

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Imagine AFFF: The Whisperer in Darkness”

Plaats een reactie