Recensie: The Woman in Black (James Watkins, 2012)

Daniel Radcliffe (bekend van Harry Potter) speelt de weduwenaar Arthur Kipps in een, vooral door de sfeer, lekker eng spookverhaal: The Woman in Black.

Arthur Kipps moet om zijn baan en daarmee dus ook de relatie met zijn zoontje te redden naar een typisch oud spookhuis, Eel Marsh House, om alle papieren van de laatste bewoner uit te zoeken. In het dorpje waar dit huis staat overlijden veel kinderen op een mysterieuze wijze en zijn alle inwoners doodsbang. Daarnaast verschijnt er ook nog eens een geest, The Woman in Black. Arthur doet erg zijn best om alles op orde te krijgen en kijkt erg uit naar het moment dat zijn zoontje Joseph en de nanny op bezoek komen. The Woman in Black gooit alleen wat roet in het eten.

De locaties zijn goed gekozen, een druilerige dorp met allemaal doodsbange mensen. Veel schaduwen, een angstaanjagend huis waar je alleen kan komen door over een smal weggetje door het moeras te rijden. Ook ligt het huis vol met poppen en andere accesoires, die op zichzelf niet eng zijn maar wel bijdragen aan de gehele spookachtige sfeer, zoals we van de Hammer films van vroeger gewend zijn. In elk donker hoekje verwacht je iets te zien, of dat er iets te voorschijn komt. Genoeg momenten om te schrikken, maar ook momenten om te lachen, want niet alles is écht eng.

Helaas komt het verhaal tergend langzaam tot stand en zijn er weinig tot geen diepgaande dialogen. De personages worden degelijk en geloofwaardig neergezet, wellicht oogt Arthur Kipps ietwat te jong voor een weduwnaar en zoontje van vier, al stoort het niet. Wat wel stoort is de diepgang in de verhaallijnen, waardoor veel dingen vaag en op de oppervlakte blijven.

The Woman In Black / Official Trailer (2012) HD

Door de manier van filmen zorgt The Woman in Black voor een continu hoge hartslag, sommige stukken zijn lijken ietwat voorspelbaar, zodra de vloek duidelijk is, weet iedere spookfilmliefhebber hoe het verhaal gaat aflopen, maar niets is wat het lijkt.

Sterren: 4 / 5

Een prachtige spookfilm, die een heerlijk eng gevoel geeft tijdens het kijken, maar helaas wel langzaam op gang komt. Koop The Woman in Black op bluray/dvd via Bol.com

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Recensie: The Woman in Black (James Watkins, 2012)”

 1. Ik vond het een tijdje duren voor hij echt goed begon te worden. Maar heb van het midden erg genoten! Vond het einde wel een beetje mwah.. Leek een beetje op het einde van Insidious.

  Beantwoorden
 2. Ik vond de film erg goed. Een verademing en eindelijk weer eens een echt spookhuisfilm. De details vond ik erg goed en vooral de sfeer maakte de film. Prima rol van Radcliffe die inderdaad ondanks zijn jonge leeftijd de rol goed neerzet.
  Paar flinke schrikmomenten die perfect getimed waren. Verhaal is lichtelijk oppervlakkig en inderdaad komt het traaf opgang. Maar juist hiermee bouwt de film wel als een spanningsboog op. Film kom in de bioscoop ook nog eens extra goed tot recht. toch fijn dat Hammer Productions weer terug is!

  Beantwoorden
 3. Ik heb hem bij mijn nicht gekeken was wel leuk maar ook een tegenvaller want hij is niet eng want het zijn van die kleine schrikmomenten en dan schrik je wel maar dan begint de film weer eentonig te worden…….
  (je kan hem beter 12+ maken want ik ben zelfs 11 en vind het niet eng)

  Beantwoorden

Plaats een reactie