This is the End (Evan Goldberg & Seth Rogen, 2013)

Veel (post)-apocalyptische films lijken nogal op elkaar. Ze volgen een bepaald stramien, hebben een herkenbaar sfeertje, en bevatten over het algemeen een kick-ass held die onverschrokken het kwaad het hoofd biedt. This is the End is niet zo’n film.

De sterencast zorgt voor het nodige vuurwerk
De sterencast zorgt voor het nodige vuurwerk

This is the End draait met name rond de twee vrienden Seth Rogen (als zichzelf) en Jay Baruchel (ook als zichzelf), en blijft daarmee trouw aan de korte komische film waarop hij gebaseerd is: Jay and Seth versus the Apocalypse (Jason Stone, 2007). Aanvankelijk doet This is the End nogal denken aan een Kevin Smith film; er wordt veel geouwehoerd en geblowd. Maar na een korte introductie van de twee vrienden verplaatst het verhaal zich naar de house warming party van James Franco (als zichzelf) en wordt de rest van de sterrencast gepresenteerd: Jonah Hill en Craig Robinson. In bijrollen passeren oa Rihanna, Jason Segel, Emma Watson, Christopher Mintz-Plasse en Paul Rudd de revue. Iedereen speelt ‘zichzelf’, maar met de nodige zelfspot wat voor hilarische situaties zorgt; laat ik het zo zeggen, ik zal nooit meer op een normale manier naar Michael Cera kunnen kijken.

Zo zagen we Emma Watson nog nooit
Zo zagen we Emma Watson nog nooit

Iedereen vermaakt zich prima bij James Franco, maar de feestvreugde is van korte duur als er ineens rare dingen gebeuren en er plots gigantische ‘sinkholes’ ontstaan. In Hollywood is een aardbeving een voor de hand liggende optie, maar het lijkt toch wat ernstiger te zijn dan dat, al is het niet duidelijk of het nu om aliens, zombies of de apocalyps gaat. Hoe dan ook, vele feestgangers overleven het niet en Seth, Jay, James, Jonah en Craig blijven over in Franco’s ‘fort’. De heren proberen de tijd te doden met het voeren van gesprekken, het maken van films en het aanvullen van inventaris. Onverschrokken helden zijn het echter niet en samenwerken om het hoofd boven water te houden blijkt een moeilijke opgave; een onverwachte en ongenode gast maakt het allemaal nog wat erger. Naast de dreiging van buiten, hebben ze vooral ook van elkaar te vrezen….

Ook The Exorcist komt aan bod in This is the End
Ook The Exorcist komt aan bod in This is the End

This is the End is een geweldige film, al is het eerder een komedie dan een horrorfilm. Er wordt goed geacteerd en het is erg grappig dat iedereen zichzelf speelt. Dat niet altijd de meest charmante eigenschappen de boventoon voeren, maakt het des te leuker; de hoofdrolspelers worden zeker niet gespaard. Ook zijn er de nodige referenties naar andere films, de filmliefhebber zal dit zeker waarderen. Het verhaal is goed, al ligt de nadruk misschien iets meer op de innerlijke strijd, dan het ‘externe’ kwaad. Toch zijn er de nodige rampenscènes en ook aan monsters en post-apocalyptische actie ontbreekt het niet (naast Michael Cera, zal ik ook nooit meer normaal naar Channing Tatum kunnen kijken). De special effects zijn goed, het budget is duidelijk niet alleen opgegaan aan de sterrencast. Er is slechts één ding aan deze film wat ik niet begrijp: de fascinatie voor The Backstreet Boys. Voor mij is dat het enige soort horror dat ik niet trek.This is the End

De DVD van This is the End bevat diverse Special Features waaronder audio commentaar van Evan Goldberg en Seth Rogen , de korte documentaire Directing your Friends en promotiefilmpjes.

Bloody Mary proefnotitie:Deze biefstuk is helemaal het einde.
This is the End is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “This is the End (Evan Goldberg & Seth Rogen, 2013)”

  1. Ik vind This is the End een vermakelijke film, met leuke humor en goede acteurs, maar persoonlijk zou ik de film niet geweldig noemen. De CGI is vrij beroerd, waardoor wat mij betreft vooral het begin van de film en de scènes in het huis van Franco de moeite waard zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie