Tim Burton denkt nog regelmatig aan Beetlejuice

“Het blijft een dierbaar karakter voor me, ik hoop dat ik ‘m nog eens terug zal zien, maar denk het niet.” Was getekend Tim Burton, toen we hem een paar jaar geleden naar Beetlejuice en een eventueel vervolg vroegen. Maar Burton moet natuurlijk nooit ‘nooit’ zeggen. Het lijkt er nu op dat Burton toch aan boord klimt bij de productie van een eventueel vervolg.

Beetlejuice was de film waarmee Tim Burton zichzelf als regisseur pas echt goed op de kaart kon zetten. Zijn speelfilmdebuut Pee-wee’s Big Adventure was natuurlijk amusant, maar zijn kleurrijke, creatieve, morbide en duistere kant kregen we pas in 1988 te zien in de film met de door Michael Keaton gespeelde plaaggeest. Het is een film die de blauwdruk voor Burtons visuele stijl genoemd kan worden. Veel schaduwwerk, barokke sets, buitenissige (streepjes)kleding et cetera. Tevens een film waarvan het titelpersonage een legendarische status heeft gekregen, terwijl ‘ie minimale beeldtijd heeft. Keaton is als Beetlejuice nog geen 20 minuten in beeld in de film die zo’n 90 minuten lang is.

Burton staat er om bekend dat hij graag samenwerkt met een vaste groep mensen. Zo kan je in het gros van zijn films vrouwlief Helena Bonham Carter zien terugkomen, net als Johnny Depp, Christopher Lee, Winona Ryder (ook in Beetlejuice overigens) en anderen. Michael Keaton zag je vooral in het begin van Burtons carrière vaker opduiken. Op dit moment is Burton heel dik met Pride And Prejudice And Zombies en Abraham Lincoln: Vampire Hunter schrijver Seth Grahame-Smith. Laatstgenoemde heeft aan het script van Burtons huidige regieklus Dark Shadows gewerkt en Burton is als producent verbonden aan de verfilming van Grahame-Smiths Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Seth Grahame-Smith heeft samen met producer David Katzenberg enige tijd geleden het plan opgevat om Beetlejuice nieuw leven in te blazen. Op dat moment was Burton er nog niet bij betrokken. Maar uit een recent interview met MTV blijkt dat de regisseur er nu toch wel interesse in zou hebben.

“Ik denk nog regelmatig aan het karakter en hoe fantastisch hij was. Dus ik zei tegen Seth ‘Als je een goed idee heb, ga er voor, werk het uit en dan kijk ik er na afloop met een frisse blik naar’. In het verleden heb ik zelf ook nog geprobeerd met wat ideeën te komen, maar dat is alweer tijden geleden. Seth lijkt erg enthousiast, ik heb zijn nieuwe input echter nog niet gezien. En Michael… die was zo goed in die rol, ik kan me voorstellen dat hij er direct weer in zal schieten als hij gevraagd wordt.” Zo ver is het echter nog niet, want in een interview met eveneens MTV stelde Grahame-Smith dat ze de film alleen zouden gaan maken als ze de zegen van Burton hadden (die lijkt dus binnen) en als ze Michael Keaton voor de titelrol zouden kunnen strikken. “Op dit moment valt hij gewoonweg nog niet te strikken, we hebben namelijk nog geen script dat we hem kunnen presenteren.”

The Addams Family?

Beetlejuice kent naast de film alleen nog een losjes daarop gebaseerde tekenfilmserie, die wel dezelfde hoofdpersonen kent, maar waarvan de continuïteit verhaaltechnisch niet helemaal synchroon loopt. Deze was tussen 1989 en 1991 op televisie. Als er een nieuwe film komt, lijkt dat nog ver weg. Niet in het minst omdat Burton na Dark Shadows dit jaar ook nog de remake van zijn eigen Frankenweenie op de agenda heeft en daarna start met de – als het tenminste nog doorgaat – stop-motion adaptie van The Addams Family. Ook zou hij werken aan een nieuwe filmversie van Pinocchio, met Robert Downey Jr. in de rol van Geppetto. Drukke tijden dus voor Burton. We zien daarom vanzelf wel of Beetlejuice ergens de komende jaren nieuw leven ingeblazen wordt.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie