Welke horrorfilms de grootste flops? Dit zijn de grootste verliesmakers:

Deze keer geen persoonlijke of favorieten, lijst maar een top 5 van dure flops op horrorgebied. Of eigenlijk zelfs een top 6, want ruim 10 jaar na publicatie kregen we nog een tip binnen van regisseur Martin Koolhoven. Nee, niet een van zijn eigen films, maar de scifi-thriller Red Planet. Welke grote horrorfilms flopten en brachten veel minder geld op, dan de productie van de film kostte?

6. Doom (2005, Andrzej Bartkowiak)

Schade: 5 miljoen
IMDB score: 5.1/10

Doom (DVD)
Met een budget van 60 miljoen dollar, een grote schare fans en het beschikbare materiaal van de game lijk je bij voorbaat een winnaar in handen te hebben. Niets bleek minder waar met Doom. Niet de grootste financiële flop, maar de film wist het budget niet terug te verdienen en haalde slechts 55 miljoen dollar op.

5. The Wolfman (2010, Joe Johnston)

Schade: 11 miljoen
IMDB score: 6/10 | Recensie 3.5/5

The Wolfman [2010] (DVD)
Deze remake met grote namen als Benicio Del Toro en Anthony Hopkins kostte maar liefst $ 150 miljoen en wist tot op heden daarvan maar 139 miljoen van terug te verdienen. Toch staat er een inmiddels een sequel gepland, al zal deze het met een veel bescheidener budget moeten gaan doen.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€9,24)

4. The Invasion (2007, Oliver Hirschbiegel)

Schade: 40 miljoen
IMDB score: 6/10

The Invasion (DVD)
Deze film was al in 2006 klaar, maar ook deze keer was de studio niet tevreden over de film die Oliver Hirschbiegel had afgeleverd. Andy en Lana Wachowski werden ingehuurd om stukken te herschrijven en in 2007 werd een groot deel nieuwe scenes bij geschoten, geregisseerd door James McTeigue (Ninja Assassin). Het mocht niet meer baten, The Invasion wist net de helft van het 80 miljoen dollar kostende budget terug te verdienen.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€12,99)

3. Outlander (2008, Howard McCain)

Schade: 44 miljoen
IMDB score: 6.4/10

Outlander (DVD)
Ook voor Outlander verwacht je een verhaal over een moeilijke bevalling, wisselende regisseurs en hershoots. Maar hier valt niets over te vinden. Waar ging het fout? Marketing, acteurs, timing? Wie zal het zeggen. Feit is dat het publiek de mix tussen vikings, scifi en horror totaal links liet liggen. De film kostte $50 miljoen, maar bracht in het openingsweekend slechts $59.581 op!

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€24,95)

2. Virus (1999, John Bruno)

Schade: 45 miljoen
IMDB score: 4.5/10

Virus (DVD)
Over een crew van een sleepboot die een Russisch research schip vinden met aan boord een buitenaardse levensvorm die de mensheid als virus ziet en het daarom wil uitroeien. De quote  van Jamie Lee Curtis  zegt genoeg: "Rob Reiner for his 40th birthday had a bad show business party where everybody brought show business clips... Rob's was playing a hippie on Gomer Pyle, U.S.M.C. singing 'Blowin' in the Wind...' Virus is so bad that it's shocking... That would be the all time piece of shit...It's just dreadful... That's the only good reason to be in bad movies. Then when your friends have [bad] movies you can say 'Ahhhh, I've got the best one.' I'm bringing Virus.'" Budget $75 miljoen. Opbrengst $30 miljoen.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€8,01)

1. Red Planet (2000, Antony Hoffman)

Schade: 46.5 miljoen
IMDB score: 5.7/10

Red Planet (DVD)
En dan blijkt dat we de grootste flop nog over het hoofd hebben gezien. Martin Koolhoven tipte ons nog Red Planet uit 2000. Deze scifi-thriller kostte een 80 miljoen dollar en bracht nog niet eens de helft op. Misschien wel een film om nu te gaan kijken, want dit is misschien onze toekomst: In het jaar 2056 de aarde zich in een ecologische crisis als gevolg van vervuiling en overbevolking. Val Kilmer, Carrie-Anne Moss en Tom Sizemore proberen met een robothond een oplossing op Mars te vinden. Dit gaat echter hopeloos mis...

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€6,70)

Hoe opvallend is dat de flops meestal scifi-thrillers zijn? Weinig pure horrorfilms? Of zou het kunnen dat de budgetten van horrorfilms over het algemeen veel lager liggen dan bij sciencefiction?

Heb jij één van deze films gezien en wat vond je er van? Ben jij zo iemand die nu juist deze films gaat kijken in de hoop dat ‘it’s so bad, that it is so good’-niveau heeft?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

8 gedachten over “Welke horrorfilms de grootste flops? Dit zijn de grootste verliesmakers:”

 1. Doom en Virus in de bioscoop toentertijd gekeken (Virus zelfs als onderdeel van de Night of Terror heeeeel lang geleden) en uiteindelijk zelfs op dvd gekocht. Lekkere popcornmovies en helemaal niet zo slecht als vele andere die ook in de bioscoop verschenen. Ik was wel teleurgesteld in Doom. Ik was een groot fan van de games en de film stelde toch enigszins teleur. Anywho, ik krijg wel weer zin om hem te kijken nu we het er over hebben. 😛

  Beantwoorden
 2. Virus verwondert me, zo heel slecht vind ik die niet. Opvallend dat de rest zich de laatste jaren afspelen, crisis? Het zijn allemaal geen toppers, maar ik heb ergens wel ergere films gezien.

  Beantwoorden
 3. Van mij mag Outlander wel op één. Die heeft relatief het meeste verlies gemaakt.

  Doom en The Wolfman heb ik gezien. Doom is hooguit leuk voor fans die niet per se een goede film hoeven te zien. The Wolfman vond ik best gaaf. Wel opmerkelijk dat het budget niet eens is terug verdiend, maar anderzijds is het ook wel een erg groot budget als je ziet wat je ervoor krijgt. De acteurs zullen wel flink wat hebben gekost 😛

  Beantwoorden

Plaats een reactie