Top 5: horror in de sneeuw

Winterse sneeuwtaferelen rond de feestdagen zijn alweer een hele tijd geleden in Nederland. De kans dat je met een paraplu naar buiten gaat in je kerstvakantie is groter dan dat je een sneeuwpop kunt maken. Mis jij dat ook? Vandaag valt er dan toch nog een beetje in delen van Nederland, of het blijft liggen is de vraag. Gelukkig kun je nog flink wat sneeuw op je TV-scherm zien: genoeg toffe horrorfilms spelen zich af in de sneeuw. Dit is mijn top vijf horror in de sneeuw!

1: Dead Snow / Død snø  (2009)

Ein! Zwei! Die!

In Dead Snow (originele titel: Død Snø) stuit een groepje vrienden op wintersportvakantie in de Noorse bergen op nazi-zombies, die sinds een nederlaag in WO ll onder de sneeuw begraven lagen. Opper SS-er zombie Herzog maakt meedogenloos jacht op de ongelukkige levenden in de sneeuw met zijn leger ondode nazi’s. Moet je ook maar van de nazi schat afblijven.. Dead Snow is een gory combinatie van horror en comedy. Deze Noorse film kreeg een vervolg (Dead Snow 2: res VS dead) die ook zeker de moeite waard is. Fun fact: de nazi zombies zijn een soort combinatie van de bekende popcultuur zombie en een draug, een ondode uit Noorse sagen die rondwaart in de graven van de rijken.

2. 30 Days of Night (2007)

Kwaadaardiger dan de winterse vampier in Let The Right One In

Ik vind de korte dagen en lange nachten in de winter maar niks. Maar het kan erger! De winterse periode waarin een afgelegen dorpje in Alaska voor 30 dagen volledig wordt ondergedompeld in duisternis, is net aangebroken in 30 Days of Night. Een groep wrede vampiers heeft dit moment afgewacht, zodat ze die 30 dagen lang vrij spel hebben in de jacht op de nietsvermoedende inwoners. Hun enige kans van overleven zijn de onervaren sheriff (Josh Hartnett) en zijn vrouw. Brute film met vampiers die hun eigen taal spreken. 30 Days Of Night is gebaseerd op een comic van Steve Niles en kreeg een vervolg in 2010 (30 Days of Night: Dark Days), maar die zou ik lekker links laten liggen.

3. The Thing (1982 / 2011)

Eén van de iconische gruwels uit The Thing

Ja, The Thing kan natuurlijk niet missen in de lijst als echte klassieker (al heb ik die andere winterse klassieker, The Shining, bewust weggelaten voor een minder voor de hand liggende nummer 5)! Een onderzoeksteam in Antarctica stuit in deze film op een buitenaards schip, en wordt vervolgens meedogenloos in de pan gehakt door de aliën aan boord die in staat is de vorm aan te nemen van zijn slachtoffers. De remake met dezelfde titel uit 2011 is ook zeker niet mis, maar uit nostalgische overwegingen heb ik een zwak voor het origineel uit 1982- nog steeds effectief en charmant in zijn verouderde body horror effecten.

4. Frozen (2010)

Metalen stang vastgrijpen met je blote handen in vrieskou? Let it go, let it gooo

Voor sommigen zal de bekende Disney Frozen kijken al pure horror zijn, maar ik heb het over Frozen uit 2010 van schrijver en regisseur Adam Green. In deze film komt een stel met een vriend hoog boven de grond vast te zitten in een skilift. De lichten gaan uit, alles wordt afgesloten wegens de komende storm en niemand weet dat ze daar nog bungelen.. behalve de wolven die hun benarde positie gespot hebben. Het trio staat voor een keuze: doodvriezen of het gevaar onder ze trotseren. Als je aan wintersport doet, is het scenario van vast komen zitten in een skilift vast wel eens door je hoofd gegaan. Frozen maakt dankbaar gebruik van die nachtmerrie, waarin niemand er goed vanaf komt.

5. Rare Exports (2010)

Na een duivelse Sinterklaas, is er ook een duivelse kerstman!

Rare Exports is van Finse origine, weer eens wat anders om naar te kijken (en luisteren, mooie taal dat Fins). Weinig gore, maar een speelse combinatie van fantasy en horror á la Krampus. In een berg wordt tijdens boorwerkzaamheden de tombe van de Kerstman in het ijs aangetroffen. Een Amerikaans bedrijf wil hem koste wat kost uitgraven en toe eigenen, maar dan beginnen kinderen uit het dorpje te verdwijnen.. een Fins jongetje en zijn vader (in het echt ook vader en zoon) vangen de sinistere baardmans om hem te verkopen, maar zitten al snel tot hun nek in de problemen. Ik vond Rare Exports heel vermakelijk met een verrassend einde.

Wat zijn jouw favoriete winterse horrorfilms?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Top 5: horror in de sneeuw”

 1. Van de 5 heb ik er vier. Alleen Frozen ken ik nog niet. Dank voor de tip 🙂

  Maar nog een andere horrorfilm met veel sneeuw is “Låt den rätte komma in” (ook bekend als “Let the Right One In”). De originele Zweedse versie dus. De Amerikaanse remake “Let Me In” is bijna een beeld voor beeld herverfilming die in mijn ogen te weinig toevoegt.
  En hoewel geen horror wil ik toch “Fargo” en “Wind River” niet onvermeld laten. Beiden ook steengoede films.

  Beantwoorden
 2. Goeie toevoegingen Rob! Wind River ken ik nog niet, even naar kijken. Die hout versnipperaar in Fargo vond ik aardig horror haha.

  De originele Let the right one in vond ik ook erg goed, die staat kort vermeld onder de foto van 30 days of night. Niet te arty, spannend en toch een goed verhaal met een keer een andere invalshoek. Heb weer zin om hem te gaan kijken nu 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie