Top 5: Nachtvlinders in horrorfilms

Als het donker wordt, komen er heel bijzondere vlinders tevoorschijn: motten! Nachtvlinders of motten zijn directe familie van de vlinder. In Europa komen tot 10.000 verschillende soorten nachtvlinders voor, waarvan zo’n 2000 in België en Nederland. Hiervan behoren ongeveer 1300 soorten tot de microvlinders en alle andere tot de grote nachtvlinders of ook wel macro’s genoemd. Naast soorten die ook overdag actief zijn (bijvoorbeeld: kolibrievlinder, Sint-jansvlinder), fladderen de meeste nachtvlinders enkel rond bij duisternis.

Niet te vergeten: wij danken onze naam De Nachtvlinders aan hun! Daarom in deze top 5 een ode aan onze nachtvlinders, in de top 5 nachtvlinders uit de horrorfilm-hel!. Opgelet: in deze top 5 gebruiken wij zowel de term mot als nachtvlinder door elkaar.

5. Moth (2016)

In de film Moth reist een lerares en één van haar studenten af naar een plattelandsgebied in Europa. In korte tijd hebben daar 22 personen de mythische “Mothman” gespot. Het tweetal is vastbesloten het wezen op te sporen om een bloedbad te voorkomen. Wanneer de twee geconfronteerd worden met het wezen, begint er een gevecht om te overleven. De film is gebaseerd op een fenomeen in de cryptozoölogie (vorm van theorievorming over en onderzoek onbekende dieren of levensvormen die zó spectaculaire eigenschappen bezitten dat hun bestaan onwaarschijnlijk is).

Mothman is een naam die is gegeven aan een wezen dat waargenomen zou zijn in Charleston, West Virginia vanaf 12 november 1966 tot december 1967. Vrijwel alle ooggetuigen hebben het over een wezen met een lengte van ongeveer 3 meter en grote reflecterende rode ogen. Ook had het vleugels zoals een vlinder en veren in plaats van huid. Het wezen is al een aantal keer gefotografeerd en blijkt alleen gezien te worden alvorens een grote ramp plaatsvindt.

4. Silence of the Lambs (1991)

In Silence of the Lambs heeft de nachtvlinder een prominente rol. Opvallend is bijvoorbeeld alleen al de poster van de film, waar je een mot ziet op de mond van een vrouw. Het gaat hier om een Death’s Head Hawk-moth, ook wel doodshoofdvlinder.

De mot op de poster heeft twee betekenissen:
Letterlijk: Bij het uitvoeren van een autopsie bij een van de slachtoffers van de doodenge psychopathische massamoordenaar Buffalo Bill, vindt de lijkschouwer een voorwerp dat achter in de keel van het slachtoffer is achtergelaten. Hij verwijdert het. Het is een bruine pop. Hij snijdt het open en onthult een mot. We ontdekken later dat de Buffalo Bill een kamer bij hem thuis heeft, waar duizenden vlinders en motten rond fladderen.

Figuurlijk: Buffalo Bill heeft een obsessie met motten omdat ze vertegenwoordigen wat hij voor zichzelf wil. Motten beginnen als rupsen, maar gaan dan verpoppen en verschijnen als volledig gevormde mot. Hij is een man die een vrouw wil worden, maar een geslachtsoperatie wordt hem ontzegd. Nu vermoordt hij vrouwen en verzamelt hun huid om een ‘vrouwenpak’ te creëren – een cocon voor zichzelf – waarmee hij een vrouw kan worden.

Als dat niet bizar is, dan weet ik het ook niet meer!

https://www.youtube.com/watch?v=4Lz1GFwXhr4&has_verified=1

3. Mama (2013)

In de film Mama uit 2013 zien we dat nachtvlinders een aantal keer terugkomen. Mama´s aanwezigheid werd bijvoorbeeld vooraf aangegeven door elektrische problemen en door zwarte nachtvlinders die uit de muur kruipen.  Ook konden we zien hoe Lily deze nachtvlinders opeet, mjammie?

Verder had het einde van een film, waarin zowel vlinders als motten voorkwamen, een diepere betekenis.

** spoiler alert**

Mama blijkt een psychiatrische patiënt uit de 19e eeuw te zijn, genaamd Edith Brennan. Zij neemt Victoria en Lilly mee naar de klif waar ze met haar kind vanaf sprong. Uiteindelijk springt mama alleen met Lily. Wanneer Mama en Lilly van de klif vallen en een grote tak raken, veranderen ze in een regen van motten en vlinders. Na een paar seconden merkt Victoria een helderblauwe vlinder (in plaats van zwarte nachtvlinder)  op haar hand die aangeeft dat Lilly nog steeds bij haar is, maar dan in een andere vorm. Het geeft aan dat vlinders staan voor zowel voor  de dood en wedergeboorte en transformatie. Maar als je de schoonheid van een vlinder wegneemt en het een nachtdier maakt, ontdek je zijn “kwade” spiegelbeeld.

2. Before I Wake (2016)

In de film Before I Wake besluiten Jessie en Mark, na het verliezen van hun eigen zoon, de acht jaar oude Cody in huis te nemen. Wat ze niet weten, is dat Cody’s dromen werkelijkheid worden. Het ene moment ervaren ze de ongelooflijke wonderen van zijn verbeelding, het volgende de gruwelijke aard van zijn nachtmerries. Om hun nieuwe familie te redden, beginnen Jessie en Mark een zoektocht naar de waarheid achter Cody’s angstdromen. In het begin droomt Cody over veelkleurige vlinders, wanneer hij weer wakker wordt verdwijnen de vlinders. Echter, wanneer Cody op school in slaap valt droomt hij voor het eerst over een uitgemergeld, genderloos wezen genaamd “the Canker Man” die zich vormt uit een zwerm motten en mensen absorbeert.

Voor wie geen beelddenker is:

1. The Possession (2012)

Wie herinnert zich niet de honderden motten die in de kamer van Emily rondvlogen? Of een zwerm motten die vanuit een oude houten doos in de keel van Emily vlogen? Nee? The Possession  is een beetje het verhaal van de doos van Pandora. Wie, zoals Emily, op een rommelmarkt een oude houten doos vindt met Hebreeuwse inscripties, is gewaarschuwd. Niet openmaken die doos! Ze doet het natuurlijk toch. De doos bevat ogenschijnlijk niet veel meer dan een ring, een tand, een houten figuurtje, een dode mot en nog wat oude troep.

** spoiler alert**

Maar een blik in de spiegel, honderden levende motten, een MRI-scan én de experts van de plaatselijke Synagoge bevestigen: Emily is bezeten van een kwade Jiddische geest, een zogenaamde Dibbuk.

Dat motten in het algemeen symbool staan voor slechte dingen is ook niet zo gek. Terwijl vlinders namelijk in verband worden gebracht met het beeld dat ze op klaarlichte dag rond bloemen dansen en er mooi uitzien, worden motten daarentegen vooral gezien als beesten die plotseling ´s nachts op je ramen verschijnen en er spookachtig uitzien. Dit opent deuren (of ramen) voor motten in horrorfilms, waar ze in verband worden gebracht met het bovennatuurlijke, demonische bezetenheid, de dood, gif en transformatie.

NB: Opvallend is dat op elke filmposter in de top 5 een nachtvlinder of vlinder staat afgebeeld.

Dus houd voortaan vooral ramen en deuren gesloten.
Alleen dan ben je veilig voor het leed dat motten heet.

Wat vond jij van deze top 5? Laat het ons weten!

Wees ook een Nachtvlinder

En koop onze officiële merchandise:

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie