Top 5: Enge nonnen in horrorfilms

Voor de leken onder ons. Nonnen of (klooster)zusters zijn katholieke of orthodoxe vrouwen die kloostergeloften van armoede, zuiverheid en gehoorzaamheid hebben afgelegd om een religieus leven te leiden. Het woord non is afgeleid van het laat-Latijn, nonnus= oud, gebruikt voor eerbiedwaardige personen. Maar wat maakt nonnen, net als kinderen, clowns, oude mensen en poppen nou eng? Er is iets etherisch en buitenaards aan de manier waarop ze zich kleden en gedragen. De omtrek van een non is op zich al spookachtig. Het zijn net wandelende lakens. Of heeft het te maken het hun associatie met de duivel en bezeten worden in horrorfilms. Naar mijn mening zijn nonnen mysterieus en hebben een slecht imago door de manier waarop er over hen wordt gesproken. Het zal niemand dan ook verbazen dat nonnen vaker in horrorfilms zijn verschenen. Blind, als alien, bezeten, met een liniaal paraat, je kan het zo gek niet bedenken.

Welke 5 enge, griezelige nonnen verdienen een plek in de top 5?

5. The Devil Inside (2012)

The Devil Inside gaat over een Italiaanse vrouw die in een reeks duiveluitdrijvingen betrokken raakt wanneer ze probeert te achterhalen wat er gebeurd is met haar moeder, die tijdens een eerdere duiveluitdrijving drie mensen zou vermoord hebben. In de film verscheen de blinde non slechts kort op beeld, maar alleen op de achtergrond. Daarnaast verscheen ze op een poster van de film. Ondanks dat ze verder geen onderdeel uitmaakte van het verhaal, verdient ze toch een plek in de top 5. Wie voelt nou niet die pupilloze ogen staren naar je ziel?

4. Sister Death (Verónica, 2017)

Sister Death is een personage uit de drama-/horrorfilm Verónica. Het verhaal draait om Verónica die samen met haar twee vrienden besluit een seance te houden tijdens een zonsverduistering. Ze probeert hiermee de geest van haar vader op te roepen. Om dit voor elkaar te krijgen besluiten ze een ouija bord te gebruiken. Plotsklaps breekt er glas, en komt Veronica terecht in een soort trance. Ze raakt bewusteloos, waardoor haar twee vrienden doodsbang worden. Nadat Verónica bijgekomen is, beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Verónica zoekt hulp bij een oude, blinde non die staat te roken in de kelder van haar katholieke school. Door schoolleerlingen wordt ze Sister Death genoemd, omdat ze kan communiceren met de geestenwereld. Na het blazen van rook in Veronica’s gezicht, vertelt Sister Death haar om in feite gewoon weg te rennen. Wanneer je wordt opgejaagd door wraakzuchtige monsters uit het geestenrijk, heb je niet veel goede opties. Maar Veronica is vastbesloten om haar broertje en tweelingzusjes te beschermen. Op een gegeven moment zegt de non tegen haar: “Je moet goed doen wat je fout hebt gedaan”, wat precies het soort advies is dat mensen altijd krijgen in films als deze.

3. Azura (Species: The Awakening, 2007)

In Species: The Awakening loopt de carrière van de universiteitsprofessor Miranda Hollander in gevaar nadat zij op een mysterieuze wijze een black-out heeft gehad, wat haar een verdachte maakt in een verschrikkelijke moord. Erger nog, zij ontdekt van haar oom dat zij een half-mens en kloon van een half buitenaards wezen is. Zoekend naar antwoorden in Mexico, beginnen de twee een gevecht tegen de hybridische wezens zoals Miranda zelf. Azura is een personage en de belangrijkste antagonist van Species: The Awakening. Ze was een hybride gemaakt door Forbes McGuire. In de film verkleedde Azura zich als een non. Azura, laat je gevorkte alien-tong maar naar buiten komen!

2. The Convent (2000)

Jaren geleden werd er in een plaatselijke klooster een meisje vermoord en mishandeld. Het klooster is ondertussen gesloten, maar wordt nog regelmatig gebruikt door tieners die er wilde feestjes houden. Op een avond roepen de tieners per ongeluk de geest op van een oude non, die meteen alle registers opentrekt en een horde zombie-nonnen op de jongeren afstuurt. Wie houdt nou niet van zombie-nonnen? Hoewel de nonnen er eng uitzien zijn de meeste scenes uit The Convent vooral hilarisch.

1. Valak (The Conjuring 2, 2016)

Wie kent nou niet de demonische non Valak. Valak terroriseerde voor het eerst het publiek in de film The Conjuring 2. De film is gebaseerd op paranormale getuigenissen van Ed en Lorraine Warren en de familie Hodgson uit Enfield. in 1977. De paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren reizen af naar Endfield in Londen om de alleenstaande moeder Peggy Hodgson en haar vier kinderen, Janet, Margaret, Billy en Johnny bij te staan, in het bijzonder haar dochter Janet die bezeten lijkt. Lorraine ontdekt het echte kwaad achter alle klopgeestactiviteiten en de bezetenheid van Janet. Het echte gevaar zit hem niet in de geesten, maar in de demon hierachter. De geesten die er wel zijn, worden beheerst door de demon Valak en hij houdt ze tegen om naar het licht te gaan. De demon Valak kan in diverse gedaantes verschijnen en in de film komt hij in twee verschijningen naar voren, waarbij alle gedaantes logischerwijze gericht zijn op de angsten van de getroffen personen. Zijn meest opvallende verschijning is wanneer hij de vorm van een non aanneemt. Valak gaat al snel rondspoken, niet alleen door het huis van de getroffen familie, maar ook bij Ed en Lorraine thuis. Lorraine krijgt voorspellende dromen en doet haar best om alle tekens die ze krijgt te begrijpen, maar vreest ondertussen voor het ergste. In The Nun, een spin-off van The Conjuring 2, krijgt Valak meer verhaal. Ik denk dat iedereen het met mij eens is dat deze non toch wel de griezeligste non ooit is!

Wat vinden jullie van deze top 5 horror-nonnen? Waarom zijn nonnen in horrorfilms nou zo eng? Laat het ons weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie