Top 5: Een Ode aan Wes Craven

Hij staat symbool voor de slashers, dan spreken we natuurlijk over: Wes Craven. Op 30 augustus 2015 is hij helaas op 76-jarige leeftijd overleden en vandaag, 2 augustus vieren we zijn geboortedag. Dit geeft ons een extra reden om hem een ode te brengen door middel van een top vijf van zijn beste horrorfilms.

Wes Craven is onvergeetbaar binnen de horrorwereld. Voor zowel mezelf als voor een hoop andere mogen we hier spreken over ‘The Master of Terror’. Hij opende voor mij met A Nightmare on Elm Street de deur binnen de horrorfilms en leverde ons talloze grensverleggende titels en horroriconen.

1972

Wes Craven werd geïnspireerd door de Zweedse dramafilm Virgin Spring. In 1972 maakte hij met deze inspiratie én met een budget van slechts 90.000 dollar zijn eerste film The Last House on The Left. Hij gaat hierin nog een tikkeltje verder dan de dramafilm Virgin Spring.

1984

In 1984 maakten Wes Craven met A Nightmare on Elm Street één van de beste films uit zijn filmcarrière. Hij bedacht Freddy Krueger en creëerde hiermee een groot horroricoon zonder dat het zijn bedoeling was.

1996

Vervolgens zette hij in 1996 het genre op zijn kop met Scream. De clichés van slashers werden hiermee vermeden, en Craven werd de bedenker van een nieuw subgenre: de meta-horror.

Top 5 films

Hieronder zullen we Craven zijn beste films opsommen. Indien jij nog een film mist die er voor jou echt ertussen had mogen staan, vinden we dit natuurlijk hartstikke leuk om te weten.

5. The People Under the Stairs (1991)

The People Under The Stairs (1991) Trailer

4. The Last House on The Left (1972)

Official Trailer: The Last House on the Left (1972)

3. Wes Craven’s New Nightmare (1994)

Wes Craven's New Nightmare (1994) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

2. Scream (1996)

Official Trailer: Scream (1996)

1. A Nightmare on Elm Street (1984)

A Nightmare on Elm Street (1984) Official Trailer - Wes Craven, Johnny Depp Horror Movie HD

De regisseur overleed op 76-jarige leeftijd, terwijl hij nog bezig was met een nieuwe film: The Girl in the Photographs. Zijn laatst uitgebrachte film is Scream 4 uit 2011.

Hoeveel horrorfilms van Wes Craven heb jij gezien? Laat het ons hieronder weten!

Interessant artikel?

3 gedachten over “Top 5: Een Ode aan Wes Craven”

 1. Zeer vermeldenswaardig zijn ook “The Serpent and the Rainbow” en “The Hills have Eyes”.
  Van deze top 5 heb ik alleen de New Nightmare niet gezien, maar die trailer ziet er goed uit.
  In totaal heb ik 9 films van Craven in bezit plus wat Twilight Zone afleveringen die hij heeft gemaakt.

  Craven, Cronenberg en Carpenter vind ik de trinity van de horror 🙂

  Beantwoorden
 2. Wishmaster vond ik altijd een goeie, al stamt ie wel uit mijn pubertijd en zal deze nu waarschijnlijk minder indruk maken.

  Ook deadly friend schiet mij te binnen, vooral de alom bekende basketbal scene.

  Overigens een prachtige carrière met onvergetelijke parels.

  Beantwoorden
 3. Nightmare on elmstreet en Halloween waren mijn horen iconen. Jammer genoeg Wes craven nooit mogen ontmoeten, Carpenter wel. En Scream was daarna ook super, maar ik was toen ook een tiener, dus leeftijd klopte!

  Beantwoorden

Plaats een reactie