Top 5 serial killers

Sommige verhalen zijn waargebeurd en sommige zijn verzonnen. Alsnog kunnen ze nog zo interessant en luguber zijn. We hebben het hier over films over beruchte seriemoordenaars.

 

5.   My Friend Dahmer.

(2017, Marc Meyers)

Ross Lynch, Alex Wolff, Anne Heche

My friend Dahmer is er verhaal over het vroegere leven van Jeffrey Dahmer, een van de beruchte seriemoordenaars uit de Amerikaanse geschiedenis. Toen hij in de jaren 70 nog jong was had hij het moeilijk op school en zijn gezinsleven. Hij werd hartstikke gepest, zijn leraren lachte hem uit en hij moest roadkill in bijtend zuur doen. Ondertussen gingen zijn ouders uit elkaar. Al deze perikelen dreven hem tot moordzucht en zo werd Jeffrey Dahmer een van de meest beruchte seriemoordenaars van Amerika.

In deze film zie je hoe het allemaal begon. Het is misschien geen heftige film. Als je een groot liefde heb voor seriemoordenaars hoort deze film wel in je lijstje.

 

4. Citizen X

(1995, Chris Gerolmo)

Stephen Rea, Jeffrey Demunn, Donald Sutherland

Dit is een verhaal over een van de grootste seriemoordenaars uit de Sovjet tijd. Het beschrijft de zoektocht van een politieman Victor Boerakov naar de eerste seriemoordenaar Andrej Tsjikatilo. Hij heeft over een periode van acht jaar 52 moorden gepleegd en, bekend. Dit gebeurde begin jaren 80.

Boerakov, volkomen ondergekwalificeerd, moet onderzoek doen naar de moorden. Hij trekt de conclusie dat hij te maken heeft met een seriemoordenaar maar, de communistische partij wilt daar niks van weten. Mikhail Fetisov wordt aangesteld om er voor te zorgen dat Boerakov handelt in de geest van de partij maar, hij krijgt gaandeweg meer bewondering voor zijn intellect, persistentie en toewijding.

Je krijgt een goed beeld hoe met weinig de rechercheur moest werken en hoe hard bijzijn best moest doen om maar iets voor elkaar te krijgen. Dit is een zeer interessante film, met een goed pakkend verhaal wat bij je blijft hangen.

3. Zodiac

(2007, David Fincher)

Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr, Mark Ruffalo

Hier volgen we Robert Graysmith zijn jaren lange zoektocht naar the zodiac killer. Hij is nooit gepakt, nog steeds weet de wereld niet wie het nou gedaan kan hebben. De zodiac claimt 37 moorden op zijn geweten te hebben, de politie denkt dat hij er maar 5 heeft gepleegd. Door de film komen een aantal verdachte naar voren maar, nog steeds is alles een groot mysterie. Misschien is dat ook wel dat het zo interessant maakt, net zoals Jack The Ripper. Over deze moordzaak gaan zoveel theorieën en verhalen, het maakt het bijna romantisch.

2. Seven

(1995, David Fincher)

Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey

Wat toevallig! Een tweede film van David Fincher in de top 5. Dit is in tegenstelling tot de andere films niet een waargebeurd verhaal (godzijdank). In deze claustrofobische film gaan de twee rechercheurs Mills en Somerset op zoek naar een seriemoordenaar die doodt volgens de zeven zonden. Vraatzucht, Luiheid, Lust, Afgunst, Hoogmoed en Wraak.

Zo moet bijvoorbeeld een obese man eten tot zijn maag scheurt.  Heel luguber allemaal!  Deze film van David Fincher was goed ontvangen en daar was hij uiteraard erg blij mee want, de film die hij ervoor maakte  (Alien 3) was geflopt.

1. Silence of the lambs

(1991, Jonathan Demme)

Anthony Hopkins, Jodie Foster, Scott Glenn

Kom op Clarice, je wist dat deze zou komen. Het feit dat Anthony Hopkins een Oscar heeft gewonnen voor maar 16 minuten screen  time als de Chianti en vlees liefhebbende monster zegt al genoeg.

In tegenstelling tot de andere films in de lijst is dit een boekverfilming  van Thomas Harris en een niet waargebeurd verhaal. Dr Hannibal Lecter heeft al meerdere delen van dit verhaal bereikt en zelfs een serie. Want nog steeds kan deze psycho ons boeien en hoe hij zijn leven heeft geleid. Het grappige is dat hij niet het hoofd karakter is qua seriemoordenaar in het verhaal want, dat is Buffalo Bill.  De vrouwenmoordenaar die een pak wou maken van vrouwenhuid omdat hij niet een operatie mocht krijgen van de doktoren.

Mocht je deze film niet gezien hebben, leg alles neer waar je mee bezig bent en zet hem op! Het fijnste is toch wel wanneer je de “lotion in the basket” doet.

Heb jij ook een lievelingspsycho?

Andere films met seriemoordenaars:

  • Ed Gein
  • Wolf creek
  • American psycho
  • Psycho
  • Texas chainsaw massacre
  • Friday the 13th
  • A nightmare on Elm Street
  • Henry: A portait of a Serial killer

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie