Top 5 superduistere kindermedia momenten

Als je denkt aan TV programma’s, films, boeken of strips gemaakt voor kinderen dan moet je (hoop ik) niet direct denken aan bloed, gore of de dood. Wij in ieder geval niet, en gelukkig blijft het gros van het kids aanbod in media hier ver vandaan. Toch zijn er in de loop der jaren een hoop dingen verschenen waar je nogal wat vraagtekens bij neer kan zetten. “Hé? Hoe zijn ze hier mee weg gekomen?” zou je misschien kunnen denken. Tijd voor een nieuwe Top 5. Gitzwart, grappig goor of vooruitstrevend? Hier zijn vijf superduistere kindermedia momenten waar we even van moeten slikken.

5. Catdog keert binnenstebuiten in een echt bodyhorror moment

superduistere kindermedia momenten

Catdog is een Nickelodeon-tekenfilm uit 1998 over een hond en een kat die als een Siamese tweeling aan elkaar vastzitten. In de aflevering Teeth for Two komen de beestjes erachter dat hun eetgewoontes niet alleen hun eigen tanden, maar ook die van elkaar aantasten. Cat wil heel graag dat Dog beter gaat eten en zijn mond beter gaat verzorgen. Dit leidt uiteindelijk tot een gruwelijke scéne waarbij Cat ’s nachts Dog’s tanden wil poetsen. De meest optimale manier om dit te doen is (blijkbaar) om zich binnenstebuiten te keren en te verschijnen uit Dog’s mond. Damn, dat is hardcore. Misschien niet het meest inktzwarte, duistere TV moment ooit, maar de meningen lijken me verdeeld over omgekeerde, bloederige anatomie in kindertekenfilms. Bekijk het fragment hieronder (vanaf 3:52):

CatDog no context Part 2!! (OOC)

4. De Tiny Toons drinken bier en gaan hartstikke dood

superduistere kindermedia momenten 4

In een verbannen aflevering van Tiny Toons, een jaren negentig spin off van Looney Tunes, vinden de mini Looneys Buster, Plucky en Hamton een ongeopende bierfles. Tegen alle waarschuwingen in nemen ze het ervan en komen ze in een giga neerwaartse spiraal terecht. Hun dronken avonturen gaan van kwaad naar erger en uiteindelijk rijden ze met een auto een klif af en gaan dood. Ja, deze schattige mini versies van Bugs Bunny, Daffy Duck en Porky Pig gaan gewoon hartstikke dood in een tekenfilm voor kinderen. Oh. Enfin, ze gaan op zijn minst naar de hemel dus dat scheelt. Hieronder kun je de volledige aflevering bekijken:

Tiny Toon Adventures Episode One Beer P1

3. ‘Pokémon Adventures’ manga doodt meerdere geliefde pocketmonsters op brute wijzen

Van tekenfilms gaan we nu over op manga. En daar zijn natuurlijk veel genres en varianten in te vinden. Er zijn heel veel voorbeelden van aan te halen die absoluut niet voor kinderen zijn. Pokémon Adventures daarentegen was wél gewoon gericht op kinderen. Dit weerhield de schrijvers echter niet ervan om de manga megagewelddadig te maken. Zó erg was het dat bijvoorbeeld CBR zelfs een top 10 heeft gemaakt van gewelddadige Pokémon Adventures-momenten. Een aantal voorbeelden zijn: Een Arbok die in twee wordt gesneden, een smeltende Psyduck, gecrucificeerde hoofdpersonages en een trainer die een hele stad vol mensen en Pokémon in de fik zet. Yikes.

superduistere kindermedia momenten Pokemon

2. Tom & Jerry plegen (geïmpliceerd) zelfmoord

In de aflevering Blue Cat Blues uit 1956 van de geliefde tekenfilm Tom & Jerry zien we eerst Tom verliefd worden op een buurtpoes waarvan Jerry hem juist wil behoeden omdat hij kwaad ziet in de dameskat. Uiteindelijk wil het niet lukken en raakt Tom haar kwijt, raakt hij depressief en moet Jerry hem meerdere keren helpen om er weer bovenop te komen. Jerry denkt daarentegen dat hij wel een lief vriendinnetje heeft, maar uiteindelijk zien we haar ook ervandoor gaan met een ander. De aflevering eindigt met de twee iconische karakters al zittend op het treinspoor. In de verte horen we de hoorn van de trein die steeds dichterbij komt. En dan eindigt de aflevering. Ik hoef hier verder weinig woorden aan vuil te maken om duidelijk te maken hoe duister en verontrustend dit is voor een tekenfilm uit de jaren vijftig. Hoewel het niet zoals vaak beweerd de allerlaatste aflevering van de tekenfilm is (verre van) blijft dat laatste beeld heftig. Kijk de volledige aflevering hieronder:

Tom And Jerry | Last Episode |Blue Cat Blues| 1956 | Full Episode | Watch This Video | Tom And Jerry

1. (Bijna) iedere aflevering van ‘Courage the Cowardly Dog’ is een zenuwslopende horrorshort

Ja ja. Soms speel ik gewoon een beetje vals. De nummer één op de lijst superduistere kindermedia momenten is niet één enkel moment maar een hele show. Waarbij de bovenstaande gevallen slechts enge momenten uit normale tekenfilms zijn staat Courage the Cowardly Dog erom bekend een echte horrorshow voor kinderen te zijn. Iedere aflevering is een apart horrorverhaal met een zenuwslopend plot. Courage staat vaak in het middelpunt van al het engs maar zijn baasjes moeten het meestal ontgelden, vooral baasje Eustace heeft vaak pech. Er waren soms bijzonder enge antagonisten en monsters in de serie te vinden. Ook zijn de situaties vaak verontrustend eng en eindigen de afleveringen vaak open en zonder happy end. De implicaties voor de gevolgen van wat zijn gebeurd zijn ook nooit echt heel fijn. Dit alles maakt Courage the Cowardly Dog dan weer wel uniek. Ook nog in 2024 is de serie het kijken echt wel waard. Watchmojo maakte een top 10 van de engste Courage-afleveringen. Die video kun je hieronder zien.

Top 10 Scariest Courage the Cowardly Dog Episodes

Dat was de top 5 superduistere kindermedia momenten. Hoeveel waren er al bij jullie bekend? En zo niet, zijn jullie nu anders naar deze media gaan kijken? We zijn benieuwd naar jullie reacties, laat het ons weten!

Interessant artikel?

Plaats een reactie