5 Valentijnsboeken voor Horrorliefhebbers

Romantiek en horror zijn nu niet echt de meeste geschikte partners te noemen. Zombies, seriemoordenaars, gestoorde wetenschappers en gemuteerde monsters hebben doorgaans wel wat anders aan hun hoofd dan een romantisch ontbijtje op bed. De romantici onder ons die graag een horrorroman lezen, komen er dan ook bekaaid vanaf. Deze top 5 moet in ieder geval de eerste honger stillen en dient tegelijkertijd als cadeaulijstje voor Valentijn. Overigens, dit is een redelijk willekeurige selectie van in het Nederlands verschenen romans. We zijn benieuwd naar jouw aanvullingen! Reageer of mail gerust!

Dracula (Bram Stoker)

Het wereldberoemde verhaal rond de Transsylvaanse graaf Dracula staat bol van de onderhuidse spanning en erotiek. De Ierse auteur Abraham ‘Bram’ Stoker (1847-1912) publiceerde zijn beroemde roman Dracula in 1897, ten tijde van de late Victoriaans gotische romantiek. Oftewel, een periode waarin auteurs hun heldinnen nog in nachtjaponnen konden laten rondrennen op verlaten begraafplaatsen, terwijl ze achtervolgd werden door sinistere schurken. Stoker gebruikte het karakter van Dracula om de seksuele repressies en de houding tegenover seks in het puriteinse Engeland te laten zien. Natuurlijk, Dracula is een eng mannetje, maar beschikt tegelijk over een erotische aantrekkingskracht waar maar weinigen tegen bestand zijn…

Dracula - Bram Stoker

Interview with the Vampire (Anne Rice)

Interview with the Vampire (1994)
Verfilming van Interview with the Vampire door Neil Jorden

We blijven nog even in vampiersferen met De vampier vertelt (uit 1976, beter bekend als Interview with the Vampire), de debuutroman van de Amerikaanse schrijfster Anne Rice (1941-2021). In deze roman vertelt de 200-jarige uitgebluste vampier Louis uitgebreid zijn levensverhaal aan een geïnteresseerde journalist. Een verhaal over schoonheid, liefde, het eeuwige leven en de ongeschreven wetten van de vampiermaatschappij. Terwijl Stoker de vampier vooral neerzette als een eigenaardige creep met scherpe hoektanden, maakt Rice van de vampier een elegante, stijlvolle verschijning. Zowel in het boek als de latere verfilming (van Neil Jorden, met onder anderen Brad Pitt en Tom Cruise) zijn opvallend veel (homo-)erotische accenten te vinden, waarmee Anne Rice een trend zette. Het werd het eerste deel in de reeks The Vampire Chronicles.

Pride & Prejudice & Zombies (Jane Austen & Seth Grahame-Smith)

Er valt een heleboel te zwijmelen in Trots en vooroordeel (oftewel Pride and Prejudice, dat oorspronkelijk verscheen in 1813) van Jane Austen (1775-1817). De roman over vijf jonge vrouwen die op zoek zijn naar een geschikte huwelijkskandidaat spreekt nog altijd tot de verbeelding, en dan vooral het verhaal over de onstuimige liefde tussen Elizabeth en de begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy. Voor horrorliefhebbers is deze klassieker natuurlijk niet interessant. Maar wat nu als je er flinke hoeveelheid zombies aan toevoegt? Seth Grahame-Smith heeft het verhaal van Pride and Prejudice nagenoeg intact gehouden en aangevuld met een extra dosis ondoden en zombie-uitstapjes. De zoektocht naar echte liefde wordt er opeens stuk leuker door!

Pride and Prejudice and Zombies - Jane Austen & Seth Grahame-Smith

Misery (Stephen King)

Dat liefde en adoratie soms vreemde vormen kunnen aannemen, laat horrorgrootmeester Stephen King (1947) zien in Misery (1987). In deze beklemmende horrorroman wordt bestsellerauteur Paul Sheldon gegijzeld door ene Annie, die zich aanvankelijk presenteert als zijn grootste fan, maar zich later ontpopt tot een sadistische verpleegster die er nogal onorthodoxe methoden op nahoudt. Annie kan niet accepteren dat Misery, haar geliefde romanpersonage, door Paul is ‘vermoord’ en dwingt hem haar geliefde heldin weer tot leven te brengen.

Misery - Stephen King

Zwart Hart (Joe Hill)

Joe Hill (een pseudoniem van Joe King, inderdaad de zoon van Stephen) levert met Zwart hart (Heart-shaped Box uit 2007) een zenuwslopende roman af over Jude Coyne, een hardrock-ster op zijn retour, die als hobby allerhande occulte spulletjes verzamelt. Als hij in het bezit komt van een pak van een overleden man, doet een duistere, manipulatieve macht zijn intrede in het leven van Jude en zijn piepjonge vriendin Georgia. Wat volgt is een nagelbijtende zoektocht naar een manier om de kwade entiteit voorgoed het zwijgen op te leggen – waarbij een hoofdrol is weggelegd tussen de ontluikende liefde tussen Jude en Georgia.

Zwart Hart - Joe Hill

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “5 Valentijnsboeken voor Horrorliefhebbers”

  1. Leuke top 5, Arnold.
    Ga vooral ook de film Pride and Prejudice and Zombies kijken. Erg leuk!

    Als aanvulling kan ik Odd Thomas van Dean Koontz aanbevelen. Zijn stormarchtige relatie met zijn grote liefde Stormy Llewellyn is een rode draad in dit boek.

    Beantwoorden

Plaats een reactie