True Crime: 5 horrorfilms geïnspireerd op waargebeurde misdaad

Soms kijk je een horrorfilm en denk je “Wie dit bedacht heeft, is een zieke geest”. Dan blijkt het op waargebeurde misdaad te zijn gebaseerd. Dat geeft toch wel een extra dimensie aan het verhaal. Hier een Top 5: Waargebeurde Horror.

The Slenderman (2018)

Foto van de film: The Slenderman (2018) Bron: Moviemeter.nl

Slender Man (ook wel Slenderman of kortweg Slender genoemd) is een personage dat als Creepypasta in 2009 is ontstaan tijdens een fotowedstrijd op het internetforum: Something Awful. Slender man is een onopvallend bleek figuur met een zwart pak aan. Hij heeft langdradige lange armen en uit zijn rug steken tentakels. Hij heeft geen gezicht en kan drie meter lang zijn. Zijn primaire doelwit is kinderen, maar uiteindelijk zijn alle mensen de pineut na zijn aanwezigheid. Slender man is een mix van talloze andere personages uit de horrorliteratuur.

Bron: Creepypasta.com

Helaas is Slender man wel bekender geworden door een tragedie uit 2014. In Wisconsin hebben twee 12-jarige meisjes hun vriendinnetje aangevallen en negentien! Keer gestoken. Het slachtoffer heeft het gelukkig overleeft. De twee meisjes die deze verschrikkelijke daad gepleegd hebben, hebben dat gedaan om slender man tevreden te stellen (vertelde ze aan de politie) en ook om hun familie veilig te stellen tegen de Slender man want, zij hebben een opoffering gedaan. De twee meiden zijn opgepakt en veroordeeld. De ene is veroordeeld voor 25 jaar (ze heeft maar 7 Jr gezeten) en de andere puber heeft een straf van 40 jaar, ook is er bij haar tiener schizofrenie geconstateerd. Sindsdien zijn er nog andere gerelateerde misdaden gemeld. Waaronder een moeder die door haar eigen dochter is gestoken en een meisje had haar huis in de fik gestoken.

Wil je meer hier over zien? Op HBO kan de de documentaire “Beware of the Slenderman” zien en op Amazon Prime staat de film ” The Slenderman” op.

The Amityville Horror (2005)

Amityville Horror Huis
Bron: Bol.com

In 1975 ging de familie Lutz wonen in een super mooi huis. Wat ze voor een prikkie gekocht hadden. Het was op de Ocean Avenue 112 in Amityville, Long Island. 13 maanden voordat dit gezin hier zich ging settelen vond er een familiedrama plaats. Ronald Defeo had zijn gezin en ouders doodgeschoten. Hij vertelde dat de Maffia dit had gedaan en hij wist niet waarom. Na een lang verhoor kwam aan het licht dat het een grote leugen was. En hij zelf deze gruwelijke daden had gepleegd. Het huis stond 13 maanden leeg en de familie Lutz kwam erin. Na 28 dagen kwam de familie Lutz erachter dat het een grote fout was en met gierende banden hebben zij het huis verlaten.

In het begin waren er geen afwijkingen volgens George en Kathleen in en om het huis. Ze moesten wennen en dat was logisch. Enkele nachten later werd George Lutz elke ochtend om 3:15 uur wakker en ging naar het boothuis om daar te kijken. Later kwam hij erachter dat dit het tijdstip was waarop Ronald DeFeo zijn familie had vermoord. Kathleen had nachtmerries over de moorden en zag ze levendig voor zich. De kamers waarin ze plaats vonden, waren er koude plekken en vreemde geuren waarneembaar door verschillende vertrekken in het huis en de hond durfde niet in de buurt te komen van een verborgen ruimte, die George Lutz ontdekte. Kathleen werd telkens omhelsd door een bovennatuurlijke kracht die haar lief had. Klapperende deuren en de verandering door George, Die steeds meer de gewoontes van DeFeo overnam.

Voetsporen in de sneeuw rondom het huis waren zichtbaar en de sloten, deuren en ramen werden telkens vernield. Dit zijn enkele dingen die in achtentwintig dagen tijd gebeurden. Op een gegeven moment kwam de familie erachter dat er toch echt iets mis was. Dat ze in de greep werden gehouden door een bovennatuurlijke kracht. Ondanks zegeningen besloten ze het huis onverhoopt te verlaten. Ze verbleven bij Kathleens moeder, die even verderop woonde, maar het mocht niet baten. De bovennatuurlijke kracht volgde hen daar. Ze besloten uiteindelijk alles achter zich te laten. Ze verlieten de wijk en verhuisden. Toen de verhuizers de volgende dag kwamen om hun spullen te verhuizen verklaarden zij geen enkele bovennatuurlijke activiteit te hebben waargenomen, maar dat gebeurde in het begin ook niet bij de familie Lutz.

Wat wel een leuk feitje is bij dit verhaal:

 • In 1979 werd dit verhaal tot een film gemaakt. Er werd een replica van het huis gemaakt. In 2005 was er een remake van de film met Ryan Renolds.
 • De echte Ed en Lorraine Warren werd ook ingeschakeld om te kijken bij dit huis. (Bekend van The Conjuring, Annabel)

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

Dit is het verhaal over een van de meest beruchte seriemoordenaar van Noord-Amerika: Ted Bundy. Bundy heeft gemoord van 1974 tot 1978 in de Amerikaanse staten Washington, Oregan, Colorado en Florida waaronder ook een 12 jarig meisje. Hij heeft dertig moorden bekend maar, het zijn er zeker meer. Bundy bekende ook dat hij minstens twaalf dames had onthoofd en ook necrofilie had gepleegd. Geen fijne vent dus. Zijn haat tegen vrouwen was heel groot, Hij noemde zijn slachtoffers ” wegwerpvrouwen”. Hij vermeed vuurwapens, vanwege het geluid en het balistische bewijs dat ze achter lieten.

Bron: Wikipedia

Zijn werkwijze was kenmerkend, Hij deed zich voor als een brandweerman/politieagent of als een hulpbehoevende. Hij sprak zijn slachtoffers in het openbaar aan en vroeg om hun hulp. Eenmaal bij zijn auto(meestal een Volkwagen kever) sloeg hij ze bewusteloos en boeide ze en nam hen mee. Om ze makkelijk mee te nemen werd de passagiersstoel verwijderd. Hij vermoord ze vaak op een vooraf gekozen afgelegen plek. Van sommige slachtoffers werden op die plekken schedels gevonden. De vrouwen werden vaak gewurgd en verkracht, slechts enkele gevallen hebben het overleefd omdat, zij zich zo erg verzette en zich konden bevrijden en daarna ontsnappen. Vlak voor zijn terechtstelling bekende hij meer dan 30 moorden. De schatting lopen op tot meer dan 100 slachtoffers.

Bij het zien van de foto’s van zijn slachtoffers zijn de gelijkenissen identiek. Brunettes met lang haar. Bundy was gepakt omdat hij een kapot achterlicht had. De desbetreffende agent werd argwanend want, Er miste een passagiersstoel. Hij keek in de achterbak en vroeg wat dat allemaal was: plastic zakken, touw, een breekijzer, een ijspriem, handschoenen en een nylon kous gemaakt masker met kijkgaten. Bundy legde uit dat hij dit gebruikte voor het skiën en andere dingen die had hij toevallig gevonden. De agent geloofde het niet en nam Bundy in hechtenis.

Na een onderzoek en vele ondervragingen kwam de politie erachter dat Ted Bundy de beruchte moordenaar was en werd aangehouden.

Over Ted Bundy:

 • Op 24 Januari 1989 werd Theodore Robert Bundy geëxecuteerd door de elektrische stoel.
 • Was zijn eigen advocaat.
 • Heeft in de gevangenis een dochter verwekt bij Carole Boone.
 • Er bestaan acht films over de seriemoordenaar Ted Bundy.

In the Light of the Moon/Ed Gein (2000)

Edward Theodore Gein was een Amerikaanse moordenaar en grafschender. Omdat hij minder dan drie moorden heeft gepleegd, Kan hij niet worden gedefinieerd als seriemoordenaar. Op zijn daden zijn een aantal horrorverhalen en -films gebaseerd, zoals: Psycho, The Silence of the Lambs en The Texas Chain Saw Massacre.

Bron: historyofyesterday.com Ed Gein met zijn huis “decoraties” bestek van menselijke beenderen en een afgepeld gezicht.

Ed leefde met zijn ouders en broer in het kleine stadje Plainfield, Illinois. Zijn vader was een alcoholist en regelmatig werkloos, Zijn moeder was een zeer dominante en religieuze vrouw. Zijn broer Henry overleed al zeer jong. Het is nooit duidelijk geweest of Ed daar verantwoordelijk voor was. Henry kwam volgens de Politie om in een vuurzee. Op het landgoed van de familie. Hoewel Ed de gehele gebeurtenis ontkende, leidde hij de politie toch direct naar het lichaam van Henry. Tijdens zijn jeugd had zijn moeder grote invloed op Ed. Ze was zeer religieus en ze las elke dag voor uit de bijbel. (over dood, moord en straf van God voor het slechte wat een mens doet). Zijn vader en broer kwamen te overlijden. Toen in 1945 ook zijn moeder overleed, kwam hij er alleen voor te staan. Door dat Ed ziekelijk afhankelijk geworden was van zijn moeder, Met wie hij een haat-liefdeverhouding had, huilde hij als een kind op haar begrafenis. Na zijn moeders begrafenis timmerde hij de ramen en deuren van de bovenverdieping, woonkamer en zijn moeders slaapkamer dicht. Hij leefde in de andere slaapkamer, de keuken en de grote schuur.

Op school was Ed een buitenbeentje. Hij had een gemiddeld IQ, maar mocht van zijn moeder niet met klasgenootjes omgaan. Wanneer hij dit wel probeerde schold zijn moeder hem uit en kleineerde hem. Hij werd tijdens zijn jeugd veel gepest. Hierdoor was Ed sociaal-emotioneel niet goed ontwikkeld. De agressie van zijn moeder kwam hier ook nog eens bij. Op latere leeftijd bracht de eenzaamheid Ed tot waanzin. Hij wilde zijn moeder graag uit de dood terughalen en begon studies te doen over anatomie. Ook las hij boeken over experimenten op mensen. Toen las hij in de krant dat er die dag een vrouw begraven was. Hij vroeg zijn vriend Gus om samen met hem het lijk op te graven en te gebruiken voor “medische experimenten”. De volgende tien jaar deed hij hetzelfde. Iedere dag keek hij in de krant voor overleden vrouwen om ze dan die nacht op te graven. Hij gebruikte de huid en botten voor allerlei voorwerpen en de spieren en organen bewaarde hij in de koelkast om later op te eten. Hij maakte een pak van de huiden van de vrouwen, om die aan te trekken want, Ed wou graag een vrouw worden. Hij maakte van de tepels een riem en van de schedels drinkbekers. Zijn huis was “versiert” met menselijke lichaamsdelen. De lampenkappen waren van menselijk huid.

Alhoewel Ed “maar” twee moorden heeft gepleegd, is hij dus geen seriemoordenaar. In 1957 is hij opgepakt op de moord op Bernice Worden. Ed’s huis werd doorzocht, waarbij de lichamen en voorwerpen gevonden werden. Hij hield vol dat hij zichzelf en zijn huis slechts ‘versierde’, en niet aan necrofilie of kannibalisme deed. Wel bekende hij de dubbele moord. Ed Gein werd ontoerekeningsvatbaar bevonden en bracht zijn verdere leven door in TBS -klinieken. Op 26 juli 1984 stierf hij in gevangenschap, Op 78 jarige leeftijd in de Mendota Mental Health Institute van Wisconsin.

Scream (1996)

Zes jaar voor dat Scream werd uitgegeven was had er een vreselijke, tragische gebeurtenis plaats gevonden. In Gainsville, Florida, Op 24 Augustus 1990 breekt Daniel Harold Rolling binnen in een appartement van de studentes Sonja Larson en Christina Powell. Hij steekt Sonja in haar slaap, verkracht Christina en vermoord haar vervolgens. De volgende nacht vermoordt hij nog een studente, Christa Hoyt en verminkt hij haar lichaam op gruwelijke wijze. De dag daarna zijn de 23 jarige Tracy Paules en Manuel Taboada aan de beurt.

Bron: oxygen.com Danny Rolling in de rechtzaak.

Vijf slachtoffers in drie dagen, dat geeft de buurt ook veel angst. Zoveel zelfs dat studenten bij elkaar gingen slapen en de wacht gingen houden. Er volgen gelukkig geen slachtoffers meer. Enkele dagen later wordt Rolling opgepakt voor diefstal in een kruidenierswinkel. Bij dat onderzoek wordt gereedschap gevonden en dat konden ze linken aan de moorden in het de stad Gainsville, Vandaar The Gainsville Ripper. Rolling kreeg de doodstraf en werd geëxecuteerd met een dodelijke injectie in 2006. Hij was 52 jaar. Vlak voor zijn executie bekende hij ook in 1989 de 55-jarige William Grissom en zijn 24 jarige dochter en 8 jarige zoon te hebben vermoord.

Scenarioschrijver Kevin Williamson geeft toe dat hij werd geïnspireerd door deze tragische gebeurtenis, voor de film Scream.

Meer True Crime/horrorfilms?

 • The Forest
 • The Conjuring/ Anabelle
 • The Exorsicm of Emily Rose
 • The Utah Cabine Murders

Weet jij nog meer spannende true crime-horrorfilms? Vertel het ons

Interessant artikel?

3 gedachten over “True Crime: 5 horrorfilms geïnspireerd op waargebeurde misdaad”

 1. Leuk weer deze top 5. Laat die maar komen, altijd grappig.
  Van deze top 5 heb ik er drie gezien. De films over Bundy en Gein ga ik nog wel een keer checken. Dank voor de tips!

  Beantwoorden

Plaats een reactie