Top 5 – Favoriete Mega Budget Horrorproducties

Voortaan op De Nachtvlinders om de twee weken een nieuwe film gerelateerde Top 5.

In deze top 5 kijken we naar de echte Big Budget Horrorfilms. Films die een production budget hadden van 50 miljoen dollar of meer. Helemaal nog niet zo’n makkelijke taak, want zo veel dure volbloed horrorfilms zijn er eigenlijk niet gemaakt. En erger nog, heel veel van deze mega dure projecten zijn helemaal niet zo goed! Ter verduidelijking, dit is een top 5 favoriete films van de schrijver en geen top 5 duurste horrorproducties.

5.
Signs (2002, M. Night Shyamalan)
Ondanks de aliens vindt ik dat dit veel meer een horror/thriller dan een Sci-Fi. En ondanks dat de film wat ontspoort tegen het einde is dit gewoon een verschrikkelijk spannende film met een aantal kippenvel momenten om U tegen te zeggen. Signs had een budget van maar liefst 72 miljoen dollar en bracht werelwijd zo’n 400 miljoen dollar op.

 

 

 

4.
Sleepy Hollow (1999, Tim Burton)
Bij big budget horror en dark fantasy kom je natuurlijk uit bij Tim Burton, en dus automatisch ook bij Johnny Dep. De duurste film uit de lijst, deze onvervalste Gothic Horror waarin Dep op onderzoek wordt gestuurd naar het door Nederlandse kolonisten bevolkte plaatsje Sleepy Hollow. Het dorp wordt namelijk geteisterd door een ruiter zonder hoofd (Christopher Walken). Sfeervol, grappig en visueel prachtig. Budget 100 miljoen dollar!

 

 

3.
Silent Hill (2006, Cristophe Gans)
Dat Cristophe Gans een visueel aantrekkelijke film kon maken liet hij zien met zijn Brotherhood of the Wolf (2001). En met de Silent Hill videogame verfilming kon hij zich helemaal laten gaan en hij creëerde dan ook een werkelijk bizarre wereld. Met een budget van 50 miljoen dollar kon hij nog net op de lijst. Het vervolg Silent Hill: Revelations 3D staat geplanned voor 2012.

 

 

 

2.
Grindhouse (2007, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Eli Roth, Edgar Wright, Rob Zombie)
In Nederland nooit uitgebracht zoals deze film bedoeld was, als één geheel. En als één geheel had de film een budget van 67 miljoen. Voor diegene die het nog niet weten. Grindhouse bestaat uit de films Planet Terror en Death Proof en tussen deze films worden nep trailers vertoond, al zijn deze trailers al niet meer zo nep als toen Grindhouse uitkwam!

 

 

1.
Hellboy / Hellboy 2: The Golden Army (2004, 2008, Guillermo Del Toro)
Comicverfilming over de rode demon Hellboy die zijn krachten gebruikt om het kwade te stoppen. Mijn favoriete comic verfilmingen. Del Toro is een meester in het gebruiken van z’n budget want beide films zien eruit alsof ze een budget hadden van ver over de 100 miljoen terwijl ze “slechts” 66 en 75 miljoen kosten.

 

Gebruikte bronnen: imdb.com en boxofficemojo.com.

Ben je het er niet mee eens of heb jij een totaal andere top 5? Plaats dan hier beneden een reactie of jouw top 5!

We zijn benieuwd…

Volgende keer een top 5 met duurste horror flops.

7 gedachten over “Top 5 – Favoriete Mega Budget Horrorproducties”

 1. Niet om lullig te zijn, maar ik vind Hellboy niet in de categorie horror passen. Ik denk dan sneller aan bv een Resident Evil (hoewel ik nu net zie dat die een stuk goedkoper waren dan ik dacht…).

  Gezien je top 5 snap ik wel een beetje dat Resident Evil er niet bij staat though 😛

  Mijn punt is dan ook meer dat ik hellboy in de categorie fantasy/action gooi ipv horror (d.w.z., Hellboy durf ik alleen te kijken ;))

  Beantwoorden
  • Natuurlijk altijd discutabel wat in welk genre past, Hellboy is een verfilming van een horrorcomic, maar of het in de uitwerking nog zo is.

   Zelf zou ik Silent Hill op 1 plaatsen, echt een geweldige film!

   Beantwoorden
  • Is niet lullig. Hellboy zit ook op het randje misschien. Maar hellboy is een demon, er zit een soort van nazi zombie in en lovecraft achtige verschijningen. Ik vindt het horror genoeg.

   Resident Evil vindt ik een aardige film, maar is inderdaad te goedkoop voor deze lijst 🙂

   Beantwoorden
 2. Met die 50 miljoen sluit je oudere big budget horrorfilms dus uit. Volgens mij waren films als The Exorcist en Poltergeist destijds flinke producties.
  Coppola’s Dracula was duur, evenals The Interview With the Vampire. Ik denk zelfs dat Silence of the Lambs inflatiegecorrigeerd boven de 50 miljoen zou zitten.

  Ik zou ze allemaal in het lijstje kunnen zetten.

  Beantwoorden
  • Daar heb ik inderdaad nog even aan gedacht ja. Maar bij oudere films is het niet altijd duidelijk of makkelijk te vinden wat het budget nu precies was. En dan hadden we er allerlei formules op los moeten laten en had het me behoorlijk wat tijd gekost om een tot een lijstje te komen.

   Interview with à vampire heeft de top 5 trouwens net niet gehaald.

   Beantwoorden
 3. Ik hoop dat AT THE MOUNTAIN OF MADNESS binnen vijf jaar in die top vijf domineert. Wellicht is er een horrorminnende oliesjeik die een 120 miljoen dollar kan missen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Mis niks, meld je aan op de nieuwsbrief!