TV-serie Under the Dome erg succesvol gestart in VS

Afgelopen maandag ging op de Amerikaanse kabelzender CBS de zomerse miniserie Under The Dome van start. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King, heeft met Lost-scenarist Brian K. Vaughan een voorname showrunner en de reeks wordt gemaakt door het productiehuis van Steven Spielberg, die ook als producent optreedt. Als dat nog niet genoeg elementen waren om u curieus te maken voor de reeks, dan waren er de vele positieve reacties van de critici op de openingsafleveringen. De reeks wordt geprezen als één van de meest veelbelovende zomerseries op de Amerikaanse netwerkzenders in zeer lange tijd. Het was nu nog enkel wachten op hoe de reactie van de kijkers zou zijn.

Under The Dome posterEn die Amerikaanse kijker was enorm geïnteresseerd in de reeks. De eerste aflevering trok meteen 13,1 miljoen kijkers, het beste cijfer voor een beginnende dramareeks uit het gehele TV-seizoen. Met een 3.2-rating haalt Under The Dome een gedeelde tweede plaats met The Following, net onder de première van Revolution.

Under The Dome gaat over de inwoners van een klein dorpje, Chester’s Mill, in New England die op een dag ontdekken dat ze volledig van de rest van de wereld afgesloten zijn wanneer ze onder een enorme transparante koepel terechtkomen. Vliegtuigen slaan te pletter op het krachtveld en de inwoners die proberen de koepel door te geraken worden gedood. De inwoners belanden dan ook in een soort post-apocalyptische wereld waarin ze proberen te ontdekken wat de koepel juist is, waar het vandaan komt en, meest belangrijkste, of de koepel ooit zal verdwijnen.

De makers staan in de reeks vooral stil bij wat die koepel met de inwoners van Chester’s Mill doet. Daarbij hanteren ze de 3 F’s. Vooreerst is er Faith, namelijk het ongeloof onder de bevolking en de overtuiging dat de koepel snel zal verdwijnen. Dat evolueert dan weer in Fear, namelijk de inwoners die niet weten wat ze nu moeten doen als blijkt dat de koepel toch niet zo snel verdwijnt. Uiteindelijk vloeit dit uit tot Fascism. Wie gaat de bevolking namelijk onder controle houden wanneer blijkt dat de goederen onder de koepel langzaamaan opraken.

Under The Dome zal dan ook draaien rond de problemen die de inwoners ervaren en onderzoekt wat de mensen zouden doen als ze in zo’n situatie, waarbij ze compleet van de buitenwereld afgesneden zouden zitten, zouden doen. Daarbij zal de koepel bij een deel van de personages het beste naar boven brengen, maar bij anderen brengt het juist het slechte naar boven.

Under the Dome - Exclusive Preview

Hoofdrollen in Under The Dome zijn er voor Dean Norris, Mike Vogel en Rachelle Lefevre. De reeks is van de hand van Brian K. Vaughan (Y: The Last Man) en Neal Bear (A Gifted Man) en wordt gemaakt door Amblin Television, de TV-productiemaatschappij van Steven Spielberg. De regie van de eerste aflevering ligt in handen van Niels Arden Oplev, die de Zweedse versie van The Girl with the Dragon Tattoo regisseerde.

Helaas is er voorlopig nog geen nieuws bekend dat Under The Dome op korte termijn op de Nederlandse en Vlaamse buis zal komen. Wat wel al vaststaat is dat de Blu-Ray collecter’s edition van de miniserie in een speciale en originele verpakking komt. Wanneer deze echter hier te koop zal zijn, is ook nog onbekend.

Under The Dome BluRay

 

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
9 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lester Cornfield
Lester Cornfield
10 jaren geleden

Erg sterke eerste aflevering.

Jeroen
Jeroen
10 jaren geleden

Ik heb hem niet gezien, maar ben er wel erg benieuwd naar. Vond het boek aardig beklemmend en interessant.

Sjors
Sjors
10 jaren geleden

Eerste twee afleveringen zijn interessant en smaken naar meer. Ik vraag me wel af wat door King is bedacht en op welke punten het afwijkt, want er zijn wel een paar dingen op aan te merken.

Father Merrin
Father Merrin
10 jaren geleden

Op IMDb wordt echter al flink tegengas gegeven en de serie is qua waardering flink bijgesteld. Het idee is niet echt nieuw. In de fantastische comic ‘Girls’ van de Luna Brothers (http://en.wikipedia.org/wiki/Girls_(comics)) wordt dit gegeven ook al toegepast, met wat interessante aanvullingen die ik graag in een filmversie zou zien. Toch ben ik benieuwd wat ze van deze serie hebben gemaakt…

Frank Mulder
10 jaren geleden

Toevallig (nouja, niet helemaal) afgelopen weekend op de Comic Con in San Diego aflevering 5 gezien. Ik moet zeggen, het zit goed in elkaar. Het had gedeeltelijk een Eureka (Syfy) feeling, maar dat kan ook aan de aflevering hebben gelegen.

Had inmiddels wel verwacht dat een NL-zender deze serie zou aankopen.

Sic
Sic
10 jaren geleden
Antwoord aan  Frank Mulder

Ben je naar Comic Con geweest? vet! Ben je in de Godzilla Encounter van Legendary geweest?

Frank Mulder
10 jaren geleden
Antwoord aan  Sic

Jup, en die was erg vet. Helaas moesten alle camera’s uit. Maar er komt nog materiaal aan, hier op De Nachtvlinders en op een andere plek 🙂

r nijnk
r nijnk
10 jaren geleden

heb de eerste 8 afleveringen gezien en ine\derdaad het is een hele mooie serie hoop dat het oon in nederland te zien is of gaat worden
PS heb het in Amerika gezien in het hotel

HereIsTom
HereIsTom
10 jaren geleden
9
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x