TV-serie Under the Dome erg succesvol gestart in VS

Afgelopen maandag ging op de Amerikaanse kabelzender CBS de zomerse miniserie Under The Dome van start. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King, heeft met Lost-scenarist Brian K. Vaughan een voorname showrunner en de reeks wordt gemaakt door het productiehuis van Steven Spielberg, die ook als producent optreedt. Als dat nog niet genoeg elementen waren om u curieus te maken voor de reeks, dan waren er de vele positieve reacties van de critici op de openingsafleveringen. De reeks wordt geprezen als één van de meest veelbelovende zomerseries op de Amerikaanse netwerkzenders in zeer lange tijd. Het was nu nog enkel wachten op hoe de reactie van de kijkers zou zijn.

Under The Dome posterEn die Amerikaanse kijker was enorm geïnteresseerd in de reeks. De eerste aflevering trok meteen 13,1 miljoen kijkers, het beste cijfer voor een beginnende dramareeks uit het gehele TV-seizoen. Met een 3.2-rating haalt Under The Dome een gedeelde tweede plaats met The Following, net onder de première van Revolution.

Under The Dome gaat over de inwoners van een klein dorpje, Chester’s Mill, in New England die op een dag ontdekken dat ze volledig van de rest van de wereld afgesloten zijn wanneer ze onder een enorme transparante koepel terechtkomen. Vliegtuigen slaan te pletter op het krachtveld en de inwoners die proberen de koepel door te geraken worden gedood. De inwoners belanden dan ook in een soort post-apocalyptische wereld waarin ze proberen te ontdekken wat de koepel juist is, waar het vandaan komt en, meest belangrijkste, of de koepel ooit zal verdwijnen.

De makers staan in de reeks vooral stil bij wat die koepel met de inwoners van Chester’s Mill doet. Daarbij hanteren ze de 3 F’s. Vooreerst is er Faith, namelijk het ongeloof onder de bevolking en de overtuiging dat de koepel snel zal verdwijnen. Dat evolueert dan weer in Fear, namelijk de inwoners die niet weten wat ze nu moeten doen als blijkt dat de koepel toch niet zo snel verdwijnt. Uiteindelijk vloeit dit uit tot Fascism. Wie gaat de bevolking namelijk onder controle houden wanneer blijkt dat de goederen onder de koepel langzaamaan opraken.

Under The Dome zal dan ook draaien rond de problemen die de inwoners ervaren en onderzoekt wat de mensen zouden doen als ze in zo’n situatie, waarbij ze compleet van de buitenwereld afgesneden zouden zitten, zouden doen. Daarbij zal de koepel bij een deel van de personages het beste naar boven brengen, maar bij anderen brengt het juist het slechte naar boven.

Hoofdrollen in Under The Dome zijn er voor Dean Norris, Mike Vogel en Rachelle Lefevre. De reeks is van de hand van Brian K. Vaughan (Y: The Last Man) en Neal Bear (A Gifted Man) en wordt gemaakt door Amblin Television, de TV-productiemaatschappij van Steven Spielberg. De regie van de eerste aflevering ligt in handen van Niels Arden Oplev, die de Zweedse versie van The Girl with the Dragon Tattoo regisseerde.

Helaas is er voorlopig nog geen nieuws bekend dat Under The Dome op korte termijn op de Nederlandse en Vlaamse buis zal komen. Wat wel al vaststaat is dat de Blu-Ray collecter’s edition van de miniserie in een speciale en originele verpakking komt. Wanneer deze echter hier te koop zal zijn, is ook nog onbekend.

Under The Dome BluRay

 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “TV-serie Under the Dome erg succesvol gestart in VS”

 1. Eerste twee afleveringen zijn interessant en smaken naar meer. Ik vraag me wel af wat door King is bedacht en op welke punten het afwijkt, want er zijn wel een paar dingen op aan te merken.

  Beantwoorden
 2. Toevallig (nouja, niet helemaal) afgelopen weekend op de Comic Con in San Diego aflevering 5 gezien. Ik moet zeggen, het zit goed in elkaar. Het had gedeeltelijk een Eureka (Syfy) feeling, maar dat kan ook aan de aflevering hebben gelegen.

  Had inmiddels wel verwacht dat een NL-zender deze serie zou aankopen.

  Beantwoorden
 3. heb de eerste 8 afleveringen gezien en ine\derdaad het is een hele mooie serie hoop dat het oon in nederland te zien is of gaat worden
  PS heb het in Amerika gezien in het hotel

  Beantwoorden

Plaats een reactie