Twee Philip K. Dick boeken worden verfilmd

De verhalen van Philip K. (Kindred) Dick zijn razendpopulair in Hollywood en hebben voor al heel wat blockbusters gezorgd zoals: Blade Runner, naar het boek “Do Androids Dream of Electric Sheep?” (Ridley Scott, 1982), Total Recall, gebaseerd op “We Can Remember It For You Wholesale” (Paul Verhoeven, 1990), Screamers, naar het korte verhaal “Second Variety” (Christian Duguay, 1995) en Minority Report, gebaseerd op het gelijknamige verhaal (Steven Spileberg, 2002). Nu staan er weer twee Philip K. Dick verfilmingen op stapel, en wel die van de boeken “Now Wait For Last Year” en “Ubik”.

UBIK van Philip K Dick wordt verfilmd“Now Wait For Last Year” (in Nederland uitgebracht als “Wacht Nu Op Vorig Jaar”) uit 1966 speelt zich af in een toekomst waarin de aarde geallieerd is met een buitenaards volk, de ‘Starmen, dat in oorlog is met de Reegs. De president van de aarde is Gino Molinari, een man die keer op keer op lijkt te staan uit de dood. Molinari roept de hulp in van Eric Sweetscent, een specialist in orgaantransplantatie. De ‘Starmen zijn bang dat Molinari naar de Reegs zal overlopen en proberen hem via Sweetscent’s vrouw, Kathy, te bespioneren. Kathy is door de ‘Starmen verslaafd geraakt aan de drug JJ-180, een drug die tijdreizen mogelijk maakt. Kathy’s verslaving maakt haar zo wanhopig dat ze de drug moedwillig aan haar man toedient, in de hoop dat hij een geneesmiddel kan maken.

Lila 9th en Electric Shepherd Productions (The Adjustment Bureau, 2011) hebben een optie genomen op “Now Wait For Last Year”. Ted Kupper gaat het script schrijven, de productie is in handen van Barrie M. Osborne (die o.a. de Lord of the Rings trilogie produceerde), Cameron Lamb, en Isa Dick Hackett (de dochter van), over regie en cast is nog niets bekend.

Ubik is een boek uit 1969. Boekrecensent Lev Grossman beschreef het als “a deeply unsettling existential horror story, a nightmare you’ll never be sure you’ve woken up from.” Het verhaal speelt zich af in 1992 (wat 23 jaar in de toekomst lag toen het werd geschreven), de techniek is zo ver dat iedereen maanreizen kan maken en paranormale gaven de normaalste zaak van de wereld zijn. in Ubik volgen we Joe Chip, een technicus die voor het bedrijf van Glen Runciter werkt. In een wereld waar telepathie en andere paranormale gaven gemeengoed zijn, biedt Runciter waardevolle diensten, zijn medewerkers kunnen paranormale krachten blokkeren. Voor een grote opdracht gaan Chip, Runciter en tien van zijn beste werknemers naar de maan, het blijkt echter een valstrik en de groep wordt het slachtoffer van een bomaanslag. Runciter overlijdt en de groep keert snel terug naar de aarde om hem in ‘half-life’ te plaatsen, zo kunnen ze toch met hem communiceren. Terwijl de groep probeert te achterhalen wie de bomaanslag op zijn geweten heeft, gebeuren er rare dingen: overal zien ze boodschappen van Runciter en zij die de groep in de steek laten, worden in verregaande staat van ontbinding teruggevonden.

In 1974 werd Dick zelf al door de Franse filmmaker Jean-Pierre Gorin benaderd om een script te schrijven, Dick voltooide dit binnen een maand, maar Gorin deed er niets mee. Het script werd uiteindelijk in 1985 als boek uitgebracht. In 1998 werd er een game uitgebracht die losjes op Ubik gebaseerd was. Producent Tommy Pallotta, die ook de verfilming van Dick’s “A Scanner Darkly” produceerde, uitte in 2006 de wens om een film van Ubik te maken. Nu is bekend dat producenten Steve Golin en Steve Zaillian aan Ubik werken, Michel Gondry (The Green Hornet, Be Lind Rewind, Eternal Sunshine of the Spotless Mind) gaat de film regisseren.

Natuurlijk is het met dit soort projecten altijd afwachten wat er van komt, vooral in deze moeilijke tijden. Mochten de films er komen, dan zal dat niet vroeger zijn dan 2012. Wie niet zo lang op de volgende Philip K. Dick verfilming wachten wil, kan in augustus in ieder geval naar de remake van Total Recall.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie