Twilight Graphic Novel; goed getekend, slecht leesbaar

Als Bella Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een spannende wending. Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen en betoverende stem, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nu toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn geheim te komen.

De softhorror Twilight Saga van Stephenie Meyer heeft een grote schare fans. Naast de boeken en films kwam er afgelopen maand de eerste Twilight Graphic Novel uit, getekend door Young Kim. Het verhaal volgt exact het verhaal van Stephenie Meyer. Sterker nog, het lijkt wel alsof het één op één beelden uit de film zijn. Twilight Graphic Novel is getekend door de Koreaanse Young Kim, die er zeker in is geslaagd om de sfeer goed over te zetten en het verhaal iets meer snelheid te geven. Het stripboek is grotendeels zwartwit met een paar scenes uitgelicht door de inkleuring, een goede keus.
 
 
 
Twilight, slecht leesbaarMaar het gaat fout bij de leesbaarheid, er is gekozen om de tekstballonnetjes soms transparant te laten, regelmatig over de gezichten te plaatsen en te vullen met het lettertype Times New Roman. Mocht de achtergrond te donker zijn voor de tekst, dan wordt een witte rand aan de letters toegevoegd. Het leest niet lekker, je ziet soms niet direct wanneer iemand iets zegt of slechts denkt en er zijn gevallen van een gesprek waarbij je flink in de war kan raken omdat het onduidelijk is wie het zegt. Waar is het misgegaan? Zou Young Kim naast de illustratie ook verantwoordelijk zijn geweest voor tekst en de plaatsing van ballonnen? Vaak wordt hier een specialist opgezet, maar in de credits wordt niemand genoemd.
 
 
 
Twilight de Graphic NovelTwilight Graphic Novel Deel 1 is aan de ene kant goed getekend en het verhaal loopt sneller dan de film, maar is met 224 pagina’s nogsteeds fors en inderdaad slechts de helft van het verhaal.

Maar de typografie is een verschrikking, de fans zullen het boek vast direct kopen, maar buiten de fanbase is dit voor niemand het aanschaffen waard.
Sorry Young Kim…

Twilight De Graphic Novel ligt sinds 26 november is de boekhandels, wanneer deel 2 verschijnt is nog niet bekend.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Twilight Graphic Novel; goed getekend, slecht leesbaar”

  1. Nee, comics ná een film, daar geloof ik niet in. Screenshots min of meer natekenen kan het kleinste kind. En dat lettertype, dan zit er achter die van Bond Zonder Naam een genie…

    Een comic succesvol verfilmen, daar zit pas de kunde. Of nee, de comic zelf, daar begint het pas 🙂

    Beantwoorden
  2. Vaak vind ik het een must om de graphic novels/comics van een serie aan te schaffen, maar deze sla ik zelf ook maar over denk ik. Zag ze liggen in de boekwinkel. Naast de mooie tekeningen sprak het mij niet echt aan. Jammer!

    Beantwoorden

Plaats een reactie