Joe McKinney en American Horror Story grote winnaars Bram Stoker Awards

Vannacht werden in Salt Lake City, Utah de 25ste Bram Stoker Awards uitgereikt. Grote winnaars werden Joe McKinney en American Horror Story. Ter gelegenheid van de feesteditie werd ook een speciale Vampire Novel of the Century Award uitgereikt. Deze ging enigszins verrassend naar Richard Matheson for zijn boek I Am Legend en gaf zo zijn concurrenten als Interview with a Vampire en Salem’s Lot het nakijken.

I Am Legend verscheen in 1954 en wordt vaak gezien als de grondlegger van het zombiegenre en was ook een inspiratiebron voor de zombieklassieker Night of the Living Dead. Het verhaal gaat over Robert Neville, de schijnbaar enige menselijke overlevende van een pandemie die mensen in vampierachtige monsters veranderd. Neville probeert in het desolate Los Angeles te onderzoeken waarom hij immuun is voor het virus en of hij zo een remedie kan vinden voor de geïnfecteerden. Na 3 jaar van totale eenzaamheid ontmoet hij Ruth, een vrouw die ook immuun lijkt te zijn voor het virus en die al die tijd op zoek is gegaan naar andere overlevenden. De waarheid is echter dat Ruth wel geïnfecteerd is en werd uitgestuurd door de vampieren als lokaas om Robert Neville te pakken te krijgen.

Bij de boekenprijzen ging de belangrijkste prijs, deze voor beste boek, naar Flesh Eaters van Joe McKinney. Dit is het derde deel in de zombie-apocalyps-boekenreeks Dead World. Wanneer Houston geteisterd wordt door een storm, wordt de stad niet alleen overspoeld door water, maar ook door zombies. Terwijl de mensen zich in veiligheid proberen te brengen door op de daken van de gebouwen te klauteren, zwemmen de zombies als haaien in het stijgende water. Iedereen wie ten prooi valt aan hun, verandert zelf in een zombie. Al gauw groeit hun aantal exponentieel. Reddingswerkster Eleanor Norton probeert zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen, maar naarmate de zombieplaag zich steeds meer uitbreidt, heeft ze enkel nog oog voor haar man en dochter en probeert ze hen naar een quarantainezone te brengen.

De Bram Stoker Awards hebben niet enkel oog voor de literatuur, maar bekronen sinds enkele jaren ook het beste scenario. Vroeger gingen deze steevast naar filmscenario’s, maar het afgelopen jaar kan de organisatie niet meer om het grote succes van horrortelevisiereeksen als The Walking Dead, True Blood en American Horror Story heen. Ondanks het feit dat The Walking Dead genomineerd werd met twee afleveringen ging de Award toch naar American Horror Story voor de aflevering Afterbirth, geschreven door Jessica Sharzer. American Horror Story is de horrorreeks voor de Amerikaanse zender FX. Elk seizoen willen de makers Ryan Murphy en Bradley Chuck een ander soort horrorverhaal vertellen. In het eerste seizoen stond het spookhuisverhaal centraal.

Dit is een overzicht van alle winnaars:

 • Beste roman: Flesh Eaters – Joe McKinney
 • Beste debuutroman: Isis Unbound – Allyson Bird
 • Beste young adult roman: The Screaming Season – Nancy Holder én Dust and Decay – Jonathan Maberry
 • Beste graphic novel: Neonomicon – Alan Moore
 • Beste verhaal: The Ballad of Ballard and Sandrine – Peter Straub
 • Beste kortverhaal: Herman Wouk is still alive – Stephen King
 • Beste scenario: Afterbirth – American Horror Story – Jesscia Sharzer
 • Beste fictieverzameling: The Corn Maiden en Other Nightmares – Joyce Carol Oates
 • Beste anthology: Demons: Encounters with the Devil and his Minions, Fallen Angels and the Possessed – John Skipp
 • Beste non-fictie: Stephen King: A literary Companion – Rocky Wood
 • Beste gedicht: How to recognize a demon has become your friend – Linda Addison
 • Vampire Novel of the Century: I Am Legend – Richard Matheson
 • Lifetime Achievement Award: Rick Hautala

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie