Lokaal Spookverhaal: De heks van Purmerend

Nederland heeft, zover bekend is, ongeveer 250 heksen verbrand tijdens de periode van de heksenvervolging. Eén van de laatste pechvogels die veroordeeld werden tot de brandstapel, was Meyns Cornelis. Tot as verbrand in Amsterdam, maar ze kwam uit Purmerend. Hoe kwam ze daar terecht? Deze week in Lokaal Spookverhaal: de heks van Purmerend.

het document waarin het vonnis van Meyns Cornelis beschreven staat

Meyns Cornelis van Purmerend werkte in de 16e eeuw als dienstbode in Amsterdam, toen Purmerend nog Purmer heette. Het verhaal gaat dat ze als jong meisje al bezocht werd door katten die haar lastigvielen en bang maakten. Maar daar bleef het niet bij: Meyns hoorde tijdens haar werk een vrouwenstem die niemand anders hoorde, en haar snode opdrachten gaf. Toen ze daar geen gehoor aan gaf, werd ze gestraft. Vanuit het niets stormden een groep spookachtige vrouwen haar slaapkamer binnen die avond, en mishandelden haar. Deze verschijningen zou ze nog vaker zien de komende jaren..

Ook na haar huwelijk werd Meyns Cornelis van Purmerend nog uit en thuis geteisterd door verschijningen die haar het leven zuur maakten. Toen haar echtgenoot haar bezeten gedrag beu was en haar te lijf ging in een dronken bui, verschenen de spookachtige vrouwen en vielen zowel hem als Meyns aan. Meyns ging zich steeds vreemder gedragen en werd gemeden als de pest. Zelfs een bezoek aan een duivelbanner bracht geen uitkomst.

Uiteindelijk deden er zoveel vreemde verhalen de ronde over Meyns Cornelis en haar vermeende hekserij, dat ze werd gearresteerd door de Amsterdamse schout. Na folteringen op de pijnbank bekende ze: ze zou met de duivel geslapen hebben en toverij bedreven hebben met heksen die haar ’s nachts in de gedaante van katten opzochten. Zelfs tijdens haar verhoor werd ze nog geknepen door de spookachtige vrouwen. De schepenen velden hun vonnis: Meyns moest op de brandstapel ‘tot pulver toe’ vergaan vanwege schadelijke toverij en haar pact met de duivel. Op 27 februari 1555 werd ze op de Dam levend verbrand. Met de twijfelachtige eer één van de laatste heksen op de brandstapel te zijn binnen Nederland, kwam hiermee een einde aan de heks van Purmerend.

Heb jij een lokaal spookverhaal waar we echt over moeten schrijven? Laat het ons hieronder weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Lokaal Spookverhaal: De heks van Purmerend”

 1. Hoewel zeker een lekker gruwelijk verhaal, mis ik het spookgedeelte. Waart ze nog steeds rond op de Dam rond middernacht of zoiets? Of verschijnt ze nog in Purmerend?

  Beantwoorden
 2. Je hebt zn spook verhaal met zn vrouw en een pop in haar kusse het miste nog een been, pater en alles was in beeld volgens mij overleefde de vrouw wel

  Beantwoorden
 3. Dat kon ik helaas niet vinden! Je zou wel verwachten dat het niet pluis is op een plein waar vroeger zoveel mensen op de brandstapel gedood werden. Dit verhaal is meer real life, dat is soms al eng genoeg 😉

  Beantwoorden
  • Jammer. Maar het kan ook zijn dat het normaal zo druk is op de Dam met vaag randstedelijk volk en toeristen dat een spook niet eens opvalt 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie