V/H/S publiek valt bij bosjes neer

Bij de vertoning van de film V/H/S op het Sundance Festival zijn vorige week diverse malen kijkers onwel geworden; naar verluid, bij erg enge scènes. Op een avond viel een vrouw flauw, op een andere avond kreeg een mannelijke kijker een toeval en begon zijn vriendin over te geven. Voor de man die de toeval kreeg, werd een ambulance opgeroepen, het ambulancepersoneel constateerde echter dat de man in orde was, waarop hij en zijn vriendin het kijken van de film hervatten.

Het zal niet de eerste keer zijn dat publiek onwel wordt bij de vertoning van een horrorfilm. De vraag is dan altijd: betreft het hier een publiciteitsstunt of niet? The Blair Witch Project (1999), Saw (2004), Paranormal Activity (2007) en 127 Hours (2010) zijn slechts enkele voorbeelden van films die ook voor dramatische reacties zorgden, soms tot ongeloof van andere kijkers. Zeer recent nog werden een aantal bezoekers onwel bij de vertoning van The Incident (2011) in Canada, ook dit gebeurde tijdens een festival.

Natuurlijk kunnen films heftige reacties veroorzaken, vooral horrorfilms zijn daar bij uitstek geschikt voor. Toch valt het vaak op dat dit soort dingen vooral gebeuren bij filmfestivals, als er lekker wat pers aanwezig is. Het kan natuurlijk zo zijn dat mensen tijdens een festival films kijken die zij normaliter links zouden laten liggen, zoals horrorfilms, en dat dan heel erg eng vinden. Het kan ook zo zijn dat mensen tijdens zo’n festival gewoon te weinig slapen of eten en vervolgens van hun stokje gaan. Als voormalig medewerker van het Amsterdam Fantastic Film Festival heb ik dat regelmatig meegemaakt, vooral tijdens de Night of Terror. Tenslotte kunnen ook het camerawerk en flikkerend licht voor misselijkheid en (epilepsie)aanvallen zorgen. Het camerawerk in V/H/S schijnt nogal schokkerig te zijn, tja, houd dan maar eens je avondmaal binnen. Maar misschien ben ik nu te cynisch, en is V/H/S echt heel eng.

V/H/S is een zogenaamde found-footage-film. Een stel mislukkelingen wordt door een onbekend persoon ingehuurd om in te breken in een afgelegen huis; ze moeten een speciale videoband zien te bemachtigen. Terwijl ze het huis doorzoeken vinden ze een lijk, een lading oude televisies en een eindeloze voorraad VHS-banden. Niets bereidt ze voor op hetgeen ze op de banden zien…

Zes regisseurs hebben aan V/H/S meegewerkt, elk heeft een ‘found-footage’ segment voor zijn rekening genomen; Ti West (The Inkeepers), David Bruckner (The Signal) en Adam Wingard (A Horrible Way To Die) zijn slechts enkele regisseurs. De film is voor ruim 1 miljoen dollar gekocht door Magnolia Pictures en wordt in theaters en via VoD uitgebracht. Het is nog niet duidelijk of V/H/S een Nederlandse release krijgt.

 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “V/H/S publiek valt bij bosjes neer”

  1. Komt deze film nog uit in Nederland?word een beetje flauw van de horror films van tegenwoordig en deze lijkt me wel shocking!als ik al lees dat mensen spontaan in hun broek poepen van deze film wil ik hem al helemaal zien!i WANNA get scared shitless too!!!!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie