Videoland Academy: Interview met scenarioschrijver Britt Snel

Scenarist Britt Snel van Cocon (Videoland Academy)

Britt snel is momenteel een deelnemer aan de nieuwe editie van de Videoland Academy met het thema Nederhorror. Om deze reden heeft De Nachtvlinders haar laatst uitgenodigd voor een interview zodat ze aan ons meer kon vertellen over hoe het is om te schrijven aan haar nieuwe horrorfilm.

Wat was jouw motivatie om mee te doen aan het Videoland traject omtrent horrorfilms?

Mijn motivatie om mee te doen aan dit traject kwam vanuit Niels Bourgonje, hij is de regisseur van onze film. Niels nam contact met me op, hij had namelijk een idee welke hij aan me wilde pitchen. Zijn idee was omtrent de Aziatische Horror – thematiek. Dit klonk heel erg leuk dus ik was voor dit idee gelijk enthousiast.                                                        

Wat vind je tot nu toe van het traject?

We hebben in het traject pas laatst een begin gemaakt. Toen was er een soort introductie dag dus binnenkort gaan we pas echt aan het werk. Je kan in dit traject bij meerdere fases ook afvallen, er zijn momenteel zeven teams die een Treatment ontwikkelen en in mei wordt er gekeken wie door mag gaan naar de volgende ronde. Daarna is er nog een laatste afval ronde voor de realisatie van de films.

Waar gaat jullie film over?

De film genaamd Cocon gaat over een man die voor zijn comateuze vrouw zorgt, dit doet hij in zijn eigen huis als een vorm van boetedoening. Als blijkt dat ze nooit meer wakker zal worden en hij een nieuwe vlam ontmoet, probeert hij langzaam maar zeker zijn vrouw los te laten. Echter beginnen er op dat moment vreemde dingen in het huis te gebeuren.

Wat was jullie inspiratie voor de film?

Niels kwam zelf met een lijst van horrorfilms die voor hem als inspiratie hadden gediend. Op dit lijstje stonden films als Room 1408, The Autopsy of Jane Doe en The Night House. Mijn inspiratie om hieraan mee te doen komt al vanuit toen ik 15-16 was, je had toen namelijk op MTV heel veel Asian Screen. Hier vertoonden ze veel wazige Aziatische horrorfilms. Aziatische horrorfilms zijn in mijn mening heel anders, terwijl Amerikaanse horrorfilms vaak gebruik maken van Jumpscares wordt er bij Aziatische horrorfilms meer de focus gelegd om de kijker een onprettig onderbuikgevoel te geven. Dit onderbuikgevoel willen wij zelf ook aan de kijker geven. 

Wat zijn jouw favoriete horrorfilms?

Ik ben zelf eigenlijk geen fan van horror, ik ben er vaak een beetje te bang voor. Ik denk zelf te vaak bij slasher-films aan hoeveel pijn alles wel niet zou moeten doen voor de slachtoffers. Misschien is het feit dat ik mezelf vaak in de slachtoffers plaats juist een goede reden om een eigen horrorfilm te gaan schrijven.
Het is mijn doel om het hoofdpersonage in deze horrorfilm aan te laten voelen als een echt persoon die logische keuzes maakt vanuit zijn eigen perspectief. We willen in deze film dan ook echt zijn karakter ontwikkelen.

Wat zijn jouw favoriete films in het algemeen?

Mijn favoriete films in het algemeen zijn dingen als animatie zoals; Spirited Away, Perfect Blue of Paprika. Voor Live-action films ben ik fan van Yorgos Lanthimos die films gemaakt heeft als The favorite en The killing of a sacred deer. De meeste van deze films hebben een thema waarmee ze de kijker vervreemden. Dit vind ik zelf echt gaaf. Ik schrijf zelf beiden voor animatie en live-action. Ik schrijf ook vaak voor stop-motion welke ik vet vind omdat stop-motion heel eigen is.  

Je werkt met beide animatie en live-action, wat zijn de verschillen hiertussen?

Ik ben zelf een zwaarmoedig en aangelegd persoon dus ik kan mezelf echt verliezen in de lelijke kanten van de mens. Als je met zoveel zware thema’s werkt dan is het ook heel fijn om fantasierijk in animatie te duiken, je kan in animatie universele thema’s aansnijden.
Je kan in animatie mensen van allerlei diverse culturen raken op een korte maar effectieve manier. Zo kan je de hedendaagse problematiek op een luchtige manier aansnijden zodat mensen het alsnog pikken. Zo heb ik gewerkt aan de korte stop-motion film Human nature welke gaat over de gekke manier waarop mensen met dieren omgaan.

Ben je naast het Videoland traject ook met andere projecten bezig?

Jazeker. Ik ben nu bezig met een stop-motion serie genaamd Pottenkijkers. Deze serie gaat over gepotte planten die praten over de problematiek in de maatschappij vanuit het perspectief van een plant, elke plant vertegenwoordigt hierbij een andere generatie. Ik vind stop-motion mooi omdat de manier waarop het wordt gemaakt zo eigen en origineel is. Het lijkt me supergaaf om te schrijven voor een horror stop motion project.
Ook wordt er gewerkt aan het eerste seizoen van Hideous Henk, dat is een animatie serie over een lelijke en boze chihuahua en de avonturen die hij mee maakt. Ten slotte komt er volgend jaar een speelfilm van me uit; Deze film getiteld Zomervacht wordt een rauw realistisch drama over een jongen die voor zijn zwaar gehandicapte broer moet zorgen.
Als ik nog voor mijn ultieme droom zou kunnen schrijven dan zou dat een anime serie zijn. Dat is voor mij een lang gekoesterde jeugddroom.

Over Videoland Academy

Naast Nederlandse Horror worden er in de derde editie van Videoland Academy ook een aantal documentaires ontwikkeld. De films en documentaires zullen ergens in 2023 op de streamingdienst verschijnen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte wanneer we hier meer over weten.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie