Recensie: Waxwork (Anthony Hickox, 1988)

Dutch Filmworks bracht afgelopen jaar enkele titels uit onder de noemer: Cultproof. Een soort Grindhouse collectie van voornamelijk jaren 80 films uit het horror en cult genre. Titels zoals Maniac Cop, Frankenhooker en Mcbrain werden al reeds uitgebracht. Een tof concept om zo de wat minder bekende titels in een serie uit te brengen tegen een scherpe prijs.
Nu is ook Waxwork uit 1988 opnieuw uitgebracht op DVD.

 
Zach Galligan speelt de rol van Mark, die met drie vrienden een nieuw waxmuseum bezoeken. De eigenaar van het museum heeft het viertal uitgenodigd op een speciale openingsnacht. Het waxmuseum toont opvallend veel sinistere beelden en scenes die vrijwel allemaal met de dood te maken hebben. Vrij snel raakt Mark twee van zijn vrienden kwijt in het museum, net of ze opgeslokt zijn in de displays. Blijkbaar heeft dit waxmuseum de jongeren niet zomaar uitgenodigd maar voor een demonisch ritueel!

 
1001638caZach Galligan is wat mij betreft de antiheld van de jaren 80.  Altijd speelde hij een beetje de sullige romanticus die zich door zijn onwetendheid in de meest lastige situaties beland. Zijn bekendste rol is natuurlijk die van Billy in Gremlins 1 en 2. Daarnaast speelde hij nog oa. in Warlock: The Armageddon, Tales from the Crypt en recentelijk maakte hij een comeback in het 3e en laatste deel van Hatchet.

 
De jeugd van nu zal Waxwork onzinnig en gedateerd vinden. Op IMDB valt te lezen dat het script  in drie dagen geschreven is. Dat merk je wel, de film bevat behoorlijk wat plot gaten en onduidelijkheden. Dit is jammer maar schrijver en regisseur Anthony Hickox komt er mee weg door zijn enthousiaste stijl van filmen.  Maar degene die zijn opgegroeid met films uit die tijd is dit absoluut een must-see! Waxwork is enorm vermakelijk, op en top jaren 80, toffe praktische effecten, een stukje romantiek, monsters, gore en een geweldige antiheld.
Ook is Waxwork een eerbetoon aan de monsters uit de filmgeschiedenis. Wellicht dat Cabin in the Woods zelf hier wat inspiratie uit heeft gehaald wat oa. Dracula, The Mummy, The Wolfman, Phantom of the Opera, Marquis de Sade, Demonische Baby uit It’s Alive, Zombies, Mr. Hyde en een voodoo priester komen voorbij in het waxmuseum.

Waxwork is echt een film uit de jaren 80, dat zie je aan alles. De sfeer, muziek, kleur, stijl, kleding. Hij bevat genoeg gore voor de echte horrorfans en heeft daarnaast ook een aardig slapstick gehalte. Waxwork neemt zichzelf niet serieus en heeft dat ook nooit gedaan. Daarom is dit een absolute must-see als horrorklassieker!

4BfstvDmnSUTCEpUS4WBF53CdEi

Waxwork uit de Cultproof-reeks is nu verkrijgbaar op DVD.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Waxwork (Anthony Hickox, 1988)”

Plaats een reactie