Weerwolven van Wakkerdam: Het Dorp – spelrecensie

Weerwolven van Wakkerdam is een kaartspel ontworpen door Philippe des Pallières en Hervé Marly dat in 2003 door 999games in Nederland werd uitgegeven. In 2007 werd er voor het spel de uitbreiding Volle Maan uitgebracht en deze herfst verscheen de tweede uitbreiding Het Dorp.

Voor grote groepen is het spel Weerwolven van Wakkerdam uitstekend geschikt, gaat dit voor deze uitbreiding Het Dorp dit ook op?

In de doos van Weerwolven Het Dorp Luxe Editie zitten zowel een uitbreiding als het basisspel met volledige uitleg. Een mooie reden om ook even kort het basisspel te bespreken.

Weerwolven van Wakkerdam

Basisspel 8-24 spelers (30minuten)
Weerwolven van Wakkerdam: Het DorpHet dorpje Wakkerdam wordt door weerwolven geteisterd. Elke nacht wordt één van de burgers verslonden. De burgers besluiten hier wat aan te doen en komen dagelijks bij elkaar om de weerwolven te ontmaskeren. Het overleg zindert van spanning, want het is zeker dat de weerwolven zich tussen de aanwezigen bevinden! Niemand is te vertrouwen…

Ieder potje Weerwolven wordt geleid door een spelleider en doet zelf niet mee in het spel, deze verdeelt blind onder de spelers de rolkaarten Burger of Weerwolf. Het spel bestaat uit twee rondes: Dag en Nacht. In de nacht roept de spelleider de Weerwolven op en vraagt hun om een slachtoffer te kiezen, die burger mag niet meer meedoen met het spel. De volgende morgen worden de burgers wakker (inclusief de weerwolven) en, zo vertelt de spelleider, komen ze achter de brute moord. In een dorpsraad stemmen de burgers één van hun weg waarvan zei denken dat het een weerwolf is. Ook deze speler doet niet meer mee aan het spel. De doel is simpel, de burgers willen alle weerwolven ontmantelen en de weerwolven alle burgers opeten.

Voor de gevorderde spelers zijn er naast burger of weerwolf zeven bijzondere burgers die het spel met hun gaven kunnen beïnvloeden: burgermeester, dief, heks, ziener, spiedende meisje, jager en cupido. Voor een potje weerwolven zijn minimaal 8 spelers nodig en in deze verhouding zullen er twee weerwolven zich in het gezelschap schuil houden. Het spel kan zelfs met 24 spelers gespeeld worden, waaronder vier weerwolven.

Het spel is ideaal voor feestjes en andere gelegenheden waar je met een groep bent, het spel behoeft weinig uitleg en kan praktisch overal gespeeld worden. Voor mensen die het vaker spelen zijn de speciale burgers een ideale toevoeging voor extra tactiek en afwisseling.

Het Dorp

Uitbreiding 8-29 spelers (45minuten)
Mocht je Weerwolven van Wakkerdam al regelmatig hebben gespeeld, dan brengt Het Dorp een extra laag in het spel: beroepen en zwervers. Alle spelers krijgen aan het begin van het spel een beroep toegewezen: biegtvader, veldwachter, bakker, waard, boer, kwakzalver, kasteelheer, schooljuf, barbier of zwerver. Beroepen zijn openbaar, rollen blijven geheim.
Weerwolven van Wakkerdam: Het Dorp, de beroepen
Waar het basisspel straalt van zijn simpelheid, wordt Het Dorp vrijwel direct ingewikkeld en is het voor de spelleider lastig om de extra regels in de groep duidelijk uitgelegd te krijgen. Want bij een beroepstegel hoort bij de diverse beroepen ook een gebouw, deze groot uitgevallen kaarten lijken in eerste opzicht dan ook dubbel en overbodig. Echter de zwervers kunnen een dak boven hun hoofd bemachtigen als de vorige beroepsbeoefenaar door de weerwolven is opgegeten of burgers uit het spel is verwijderd.

Nu iedereen een rol heeft (nieuw in het Dorp Witte Wolf, Pyromaan en Raaf) met eenmalige of voortdurende gaves én nu bij iedereen een beroep heeft met eenmalige of voortdurende gaves wordt het heel belangrijk om een goede spelleider te hebben om het geheel in goede banen te leiden. Wanneer iedereen de extra regels na een paar potjes onder de knie heeft, kan de combinatie van rol- en beroepsgave pas echt tactisch worden ingezet.

Conclusie:
Het grote voordeel van Weerwolven van Wakkerdam is ook meteen een nadeel, voor zowel het basisspel als de uitbreiding Het Dorp heb je minimaal 8 spelers nodig. In veel gevallen zul je dit niet vaak genoeg spelen om de overstap naar de beroepen van Het Dorp te maken. Dit is jammer, want spannender wordt het er wel mee. Het extra aantal (grote) kaarten maakt de uitbreiding een stuk minder mobiel als het origineel. De adviesprijs van bijna €25,- vind ik in vergelijking tot het basisspel of Volle Maan (beiden €9,-) aan de hoge kant.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

11 gedachten over “Weerwolven van Wakkerdam: Het Dorp – spelrecensie”

 1. Ik had er al wel eens van gehoord en nu heb ik ook wel zin om het eens te spelen. Acht spelers is echter wel lastig. Vind maar eens zoveel mensen bij elkaar die ook nog eens zin hebben om het te spelen. Misschien een idee om recensies af te sluiten met een eindoordeel? En eventueel een cijfer of score (met doodshoofdjes of zo :P)?

  Beantwoorden
  • Cijfers vind ik altijd teveel een stempel op een review drukken en een cijfer geeft aan dat je dingen met elkaar kunt vergelijken, terwijl dit in veel gevallen helemaal niet op gaat. Maar voor een betere ‘meting’ zijn we aan het nadenken 🙂

   Beantwoorden
  • ja het dorp de uitbreiding is ook los te koop ik heb hem zelf in de stad groningen gekocht in de winkel genaamt wirwar voor €25

   Beantwoorden
 2. Ga het morgen voor het eerst spelen! Aan genoeg spelers bij ons nooit gebrek… Organiseren eens in de zoveel tijd “weerwolvenfeestjes”, verkleed en al, echt geweldig 😀

  Beantwoorden
  • Hoi,

   Ik speel weerwolven inmiddels 5 jaar met een man of 10. Maar altijd zijn we op zoek naar meer mensen. Misschien eens leuk om een keer te kijken of we een grotere groep kunnen maken?

   Groetjes, Jasper

   Beantwoorden
 3. Misschien een late reactie, maar toch wel gaaf zo’n uitbreiding… Heb het nog steeds niet gespeeld. En @Sjors en @Eva, het is idd leuker om met meer mensen te spelen. Ik ken helaas ook niet superveel lui die bereid zijn het te spelen, het zou leuk zijn als er een grote groep in NL zou zijn.. 😛

  Beantwoorden

Plaats een reactie