Welcome to Monster High (Stephen Donnelly & Olly Reid, 2016)

Naar mijn mening kun je niet vroeg genoeg beginnen met horror, tenminste zolang het kind dat zelf wil. Ik mocht vroeger nooit naar enge films kijken, en geloof me, dat heeft meer impact gehad dan de horrorfilms die ik stiekem wel keek. Waarom we kinderen bepaalde emoties willen ontzeggen, snap ik niet, in het echte leven wordt men vaak ook niet gespaard. Ik denk dat het wel handig is om er op een leerzame manier mee om te gaan (je wilt immers geen seriemoordenaartjes kweken), maar het gebruik van horrorverhalen om kinderen in het gareel te houden (zoals men vroeger met sprookjes deed) is niet meer van deze tijd. Nu is Welcome to Monster High niet echt horror (de Harry Potter-films zijn enger) maar op een speelse en mierzoete manier krijgen jeugdige kijkers alvast wat horror-iconen voorgeschoteld, en er zit ook nog eens een wijze les in.

De leerlingen van Monster High
De leerlingen van Monster High

De animatiefilm Welcome to Monster High is een onderdeel van de reboot van de Monster High-franchise van Mattel uit 2010, die bestond uit poppen, boeken, tv-films, dvd’s en tal van hebbedingetjes waar meiden zo dol op zijn. De meeste personages uit de nieuwe film zijn oude bekenden, ze zijn gebaseerd op beroemde horrorfiguren, zoals Dracula (Draculaura), het monster van Frankenstein (Frankie Stein) en the Creature from the Black Lagoon (Lagoona Blue). In de film maken we kennis met Draculaura en haar vader, ze leven in de mensenwereld, maar moeten zich eigenlijk schuilhouden. Draculaura is de eenzaamheid zat en begint samen met een paar vriendinnen Frankie Stein en Clawdeen Wolf een school voor monsters. Ze gaan op zoek naar potentiële leerlingen, en dat gaat aanvankelijk goed, totdat ze Moanica D’kay en haar zomboys ontmoeten. Draculaura ziet een toekomst voor zich waarin mensen en monsters vreedzaam samenleven, maar Moanica haat mensen en doet er alles aan de leerlingen van Monster High aan haar kant te krijgen.

Welcome to Monster High DVDZonder te veel te willen stereotyperen, denk ik dat Monster High vooral interessant is voor meisjes.
Het zit boordevol zoetigheid, pastelkleurtjes en gegiebel, daarbij zijn alle hoofdpersonages meiden. Eng is de film dus niet maar de vele verwijzingen naar horrorfiguren is leuk; zombies, mummies, weerwolven, spoken en demonen passeren allemaal de revue. De DVD biedt meerdere talen, de Nederlandse versie is goed gedaan, daarnaast bevat het als extra de ‘Ever After High – Dragon games’. De Kijkwijzer is 6 jaar en ouder.

Bloody Mary proefnotitie: Eerder een lief stuk dan een biefstuk.

Welcome to Monster High is nu verkrijgbaar op DVD.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie