Celebrating the gift of blood: Wereld bloeddonordag

Horror en bloed zijn onafscheidelijk van elkaar, helemaal bij de gore horror worden emmers bloed rondgegooid. Of zoals bij de sexy horrorserie True Blood hoeven vampieren geen bloed meer te drinken van mensen dankzij de uitvinding van synthetisch bloed. Of forensisch bloedanalist Dexter Morgan, die zowel moorden oplost als ze pleegt.

Helaas is er niet genoeg echt bloed om mee te gooien om zomaar rond te gooien, helaas is er geen synthetisch bloed als vervanger. Bloed is een zeldzaam product, dat alleen door jou en mij aangemaakt wordt en je hebt er ongeveer 5 liter van, bloed is je levenselixir waar je niet zonder kunt.

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 300.000 mensen die niet voldoende hebben aan hun eigen bloed. Dit kan zijn omdat men bijvoorbeeld veel bloed heeft verloren bij een ongeval. Of dat iemand voor kanker of andere ziekten wordt behandeld. Bloed van donaties kan in deze gevallen levens redden.

sanquin bloedbankBloed doneren
Bloed doneren kan in Nederland bij Bloedbank Sanquin. Iedereen tussen de 18 en 65 jaar en met een gewicht van meer dan vijftig kilo kan bloeddonor worden. Natuurlijk geldt hierbij wel dat je gezond bent, Sanquin doet daarom ook een medische test als je je aanmeldt en vul je bij iedere donatie een medische vragenlijst in.
Via deze online checklist kun je alvast kijken of je geschikt bent om bloeddonor te worden.

Heb ik er er last van als ik bloed doneer? Moet ik herstellen?
Het mooie van bloed doneren is dat je hier weinig last van hebt, de eerste paar uit na een donatie kun je je wat futloos voelen, maar naar een paar uur heeft je lichaam de hoeveelheid bloed in je lichaam weer op pijl.

Meer over bloeddonatie vind je op de site van Sanquin.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie