Gnomes & Attachment winnaars van het Imagine Fantastic Film Festival 2022

Gisteravond zijn de prijzen uitgereikt van het Imagine Fantastic Film Festival 2022 in Amsterdam.

Sea Devil (voorheen Black Tulip) – Ashkal

Voor het eerst werd niet de Black Tulip awards uitgereikt, maar is de hoofdprijs omgedoopt naar Sea Devil. Dit past natuurlijk bij het nieuwe logo. De jury van de Sea Devil bestaat dit jaar uit scenariste Bodil Matheeuwsen, filmmaker Nico van den Brink en video- en filmessayist Peet Gelderblom.

De Sea Devil gaat dit jaar naar een genrefilm uit onverwachte hoek, waarin allegorie en verbeelding vaste vorm geven aan ontluikende hoop en vrees. Een verhaal over ontreddering na de Arabische Lente, puntig verteld in een reeks atmosferische vignetten. Gesitueerd in het niemandsland tussen wat had kunnen zijn en wat nog kan komen, waar het betonnen geraamte van het verleden in aanraking komt met het smedend vuur van de toekomst. Dit is revolutie onder constructie. Dit is… Ashkal.

‘Ashkal’: first trailer for Tunisian Directors’ Fortnight thriller
Een moordonderzoek naar een onmogelijk misdrijf stort twee agenten in een wereld vol waanzin waarin zelfs het meest bizarre mogelijk lijkt. 

In een wijk van Tunis waar de bouwactiviteiten stopten aan het begin van de revolutie, vinden twee agenten een verbrand lichaam op een van de percelen. Als de bouw weer op gang komt, beginnen ze deze mysterieuze zaak te onderzoeken. Wanneer de gebeurtenis zich herhaalt, neemt het onderzoek een bizarre wending. 

Méliès d’Agent

De Méliès d’Argent wordt uitgereikt namens de Méliès International Festivals Federation (MIFF) aan de beste Europese fantastische speelfilm en korte film.

Korte film – Gnomes

De jury voor de korte film bestaat uit filmprogrammeur Mei-ling Djoa, regisseur Jörgen Scholtens en voormalig Imagine educator Anouk Balvers. De winnende korte film mag in alle opzichten fantastisch worden genoemd. De verbeelding krijgt ruim baan en spat werkelijk van het scherm. Met complimenten voor het creature design, het geluidsontwerp, de heerlijke muziek en natuurlijk het krankzinnige verhaal zelf. Is het alleen maar kolder of toch ook de nodige maatschappijkritiek? Hoe het ook zij, Ruwan Heggelman, van harte gefeliciteerd met de Méliès d’Argent voor Gnomes!

GNOMES (Ruwan Heggelman, Netherlands, 2022, Trailer)

Speelfilm – Attachment

De speelfilmjury bestaat dit jaar uit journalist Alex Mazereeuw, actrice Loïs Dols de Jong en festivaldirecteur Henriette Poelman. In Attachment bouwt regisseur Gabriel Bier Gislason de spanning op en worden we geleidelijk toegelaten in de voor veel kijkers onbekende Joodse mystiek. De relatie tussen de drie vrouwen die onverwacht een leven delen, wordt bijzonder sterk en kalm opgebouwd met fantastisch spel van de drie hoofdrolspelers. Vooral Sofie Gråbøl maakt een verpletterende indruk. Attachment voelt echt, is zonder opsmuk, subtiel en met een lichtheid, maar toch prettig unheimisch. Geen grote uitspattingen, want zowel plot als cinematografie blijven klein en dichtbij de personages. Dat zij steeds gedreven zijn door het beste te willen voor een ander, maar op verschillende manieren zoekend blijven, maakt de film charmant en vaak zelfs lief. Daardoor lijkt zelfs het monster uiteindelijk bijna menselijk.

Attachment - Official Trailer [HD] | A Shudder Original

Publieksprijs: Silver Scream Award

Na het tellen van de steammen heeft het Imagine bekendgemaakt dat Poolse documentaire film Escape to the Silver Globe er met de Silver Scream vandoor gaat!

“Achter het IJzeren Gordijn werd in de jaren zeventig een film gemaakt, die de geschiedenis van de sci-fi film had kunnen veranderen. Een Pools equivalent van Jodorowsky’s Dune, een gedoemde filmische Titanic vol persoonlijke trauma’s en dromen, werd in celluloid gesmeed door het enfant terrible van de Europese cinema Andrzej Żuławski.”

On The Silver Globe (Trailer) | Austin Film Society

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie