Tiger Stripes & Vermin winnaars Imagine Film Festival 2023

De drukbezochte en hoog gewaardeerde 39ste editie van Imagine Fantastic Film Festival sluit vanavond af met maar liefst vier award-uitreikingen: Imagine’s eigen Sea Devil (voorheen Black Tulip), de Méliès d’Argent voor de beste korte film en beste speelfilm De eindstand voor de publieksprijs Silver Scream wordt traditioneel rond middernacht bekendgemaakt, als de laatste stemmen zijn geteld. De Imagine Pitch Award voor het meest veelbelovende filmproject werd donderdag al uitgereikt.

Festivaldirecteur Chris Oosterom: “In 2023 hebben we onze draai gevonden bij onze nieuwe locaties, die nu optimaal tot hun recht komen. Het was een levendig festival, dat gonsde van start tot finish.”

Sea Devil – Tiger Stripes 
De Sea Devil is de hoofdprijs van het festival voor de beste fantastische feature film. Voorheen heette deze prijs de Black Tulip, maar werd in 2022 omgedoopt naar het nieuwe festivalicoon. De jury van de Sea Devil bestaat dit jaar uit Cineville-redacteur Maan Meelker, journalist, componist en musicus Kevin Toma en Fauve de Ruiter, productiemanager bij Make Way Film. Zij waren unaniem en bekroonden Tiger Stripes van de Maleisische regisseur Amanda Nell Eu, over een opstandige tiener die in verzet komt tegen de strikte regels die haar worden opgelegd, tot de winnaar van de Sea Devil.

Tiger Stripes werd gecoproduceerd door het Amsterdamse PRPL en kreeg een bijdrage van het Filmfonds en het Hubert Bal Fonds van het International Film Festival Rotterdam.

Uit het juryrapport: “Wij hebben als jury niets dan lof voor de manier waarop de film de materie uiterst serieus neemt en zich tegelijkertijd niet schaamt voor een komisch element of haar low budget-karakter. De enorme charme, het sterke script, de verrassende muziek, en grote maatschappelijke relevantie maken dit dappere filmdebuut tot een onvergetelijke ervaring.”

Tiger Stripes (2023) | Trailer

Méliès d’Agent
De Méliès d’Argent wordt uitgereikt namens de Méliès International Festivals Federation (MIFF) aan de beste Europese fantastische speelfilm en korte film. 

Korte film – A Kind of Testament
De jury voor de beste Europese fantastische korte film bestaat uit programmeur Stefan Schoorl en filmmakers Justus van den Elsen en Ruwan Heggelman (de winnaar van vorig jaar in deze categorie).

Uit het juryrapport: “Bijzonder is de vrije maar zorgvuldige mix van diverse stijlelementen, wat resulteert in een unieke ervaring. De film biedt een compromisloze reflectie op zowel de wereld waarin we leven, als de naderende toekomst. Daarom gaat de Melies d’Argent voor de beste korte film naar A Kind of Testament van Stephen Vuillemin.”

Speelfilm – Vermin
De speelfilmjury bestaat dit jaar uit Roffa Mon Amour-directeur Lisa Smith, schrijver en regisseur Zainab Goelaman en onderzoeker, docent en producent Emiel Martens.

Uit het juryrapport: “Deze film heeft alle ingrediënten in zich die een goede genrefilm nodig heeft en wij geloven dat de film ook commercieel veel potentie heeft. Een terechte en unanieme winnaar.”

Vermin / Vermines (2023) - Teaser (International)

Imagine Pitch Award – Smook
Smook van Dwight Fagbamila belooft “Een zeer intrigerende en veelbelovende slow burn-horror dat sociale en raciale kwesties verpakt in een magisch-realistische vertelling over bezetenheid en reïncarnatie.” Het project How Henry Lost his Mirror Image van Victoria Warmerdam ontving een speciale vermelding. 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Tiger Stripes & Vermin winnaars Imagine Film Festival 2023”

  1. Volgens mij is dat Imaging Festival een filmhuis festival geworden. Als ik de samenvattingen van de films zo lees en de recensies bij de collega’s van Schokkend Nieuws, dan zit er werkelijk helemaal niets bij wat ik zou willen zien. Dat was volgens mij vroeger wel anders. Maar nu lijkt het vooral zo apart en exotisch mogelijk te moeten zijn. Helaas is dat niet mijn kopje thee.

    Beantwoorden

Plaats een reactie