Winnaars Imagine Film Festival 2017

Vanavondavond 21 april zijn de winnaars van het Imagine Film Festival bekend gemaakt. De Black Tulip Award, de juryprijs voor de beste film van Imagine Film Festival, ging naar het bizarre liefdesverhaal Are We Not Cats. De Méliès d’argent voor de beste Europese fantastische speelfilm ging naar de ontroerende fantasy Skins en de Méliès d’argent voor de beste korte film ging naar de originele animatie Neck and Neck. De MovieZone Jury koos voor de horror I Am Not a Serial Killer. Rond middernacht is bekend welke film de Silver Scream Award, de publieksprijs van Imagine, wint.

De winnaars:

Black Tulip Award Are We Not Cats van Xander Robin (Verenigde Staten)
Méliès d’argent – feature film Skins van Eduardo Casanova (Spanje)
Méliès d’argent – korte film Neck and Neck van Shaun Clark (Groot-Brittanië)
MovieZone Award I Am Not a Serial Killer van Billy O’Brien (Ierland, Groot-Brittanië)
Winnaar Pitchwedstrijd The Cleaner van Jan van Gorkum (Nederland)

Black Tulip Award | Are We Not Cats (Xander Robin, Verenigde Staten, 2016)

De Black Tulip Award voor de beste film is uitgereikt door de jury bestaande uit actrice Bo Maerten (Wolf, Mannenharten 2), regisseur & animator Marc de Leeuw en producent & journalist Marloes den Hoed.

Uit het juryrapport:
“In de competitie viel één film gelijk op door zijn frisse benadering van body horror, originele narratief, fascinerende en prachtige art direction en herkenbare karakters. Zonder subtiliteit en humor te verliezen, neemt de film de toeschouwer mee naar een smerige, zanderige wereld die we zouden willen ontvluchten maar waar we ook deel van zouden willen uitmaken. We kunnen niet wachten op de volgende film van deze getalenteerde jonge regisseur.”

Méliès d’argent – feature film | Skins (Eduardo Casanova, Spanje, 2017)

De Méliès d’argent, de prijs voor de beste Europese fantastische speelfilm is uitgereikt door de jury bestaande uit visueel kunstenaar Floris Kaayk en Director of Photography Diderik Evers.

Uit het juryrapport:
“De winnaar van de Zilveren Méliès bestaat uit een uitzonderlijk palet van eigenwijsheid, vakmanschap en oogverblindende stilering. Humor, ongemakkelijkheden en maatschappelijke relevantie wisselen elkaar af in een aangrijpend mozaïek. Lichamelijke afwijkingen en hoe de samenleving daarmee omgaat is een tijdloos thema, maar wordt hier op een eigentijdse manier belicht. Ook al is de regisseur nog jong, deze film is doordrenkt van auteurschap en zelfvertrouwen.”

Méliès d’argent– korte film | Neck and Neck (Shaun Clark, Groot-Brittanië, 2016)

De Méliès d’argent voor de korte film is uitgereikt door een jury bestaande uit Imagine-programmeurs Lauren Murphy en Stanislaw Liguzinski.

Uit het juryrapport:
“Een nieuwe kijk op Shakespeare’s Othello getuigt van een geheel eigen visie en een originele animatiestijl die tegelijkertijd origineel en old school aandoet. De roekeloze razernij wordt perfect geïllustreerd en er lijkt zelfs een eigentijdse verwijzing naar de lelijke invloed van trolling op social media te zijn. Volstrekt uniek, en daarom onze stem waard.”

MovieZone Award | I Am Not a Serial Killer (Billy O’Brien, Ierland, Groot-Brittanië, 2016)

De MovieZone Jury bestaat uit vijf jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud: Verena Snoeren, Charlotte Sophie van der Neut, Mette van Blokland, Willem Goedhart en Mees van Breukelen.

I Am Not A Serial Killer.jpgUit het juryrapport:
“Deze film portretteert op een fenomenale manier een uniek hoofdpersonage, vertolkt door een uitstekende acteur. De film is gefilmd in een prachtige oude stijl en met een mooi kleurpallet, waardoor een afstandelijke sfeer ontstaat die past bij het plot. Deze sfeer wordt ook versterkt door de gekozen locatie. Het is een goed uitgevoerde film die echt de geest van Imagine belichaamt, maar tegelijk ook toegankelijk is en perfect voor jongeren om verliefd te worden op arthouse film.”

MovieZone – onderdeel van EYE – presenteert op alle grote filmfestivals de MovieZone Jury: dé jongeren filmjury van Nederland. Met op elk festival een nieuw juryteam, bestaande uit jonge filmliefhebbers, bepaalt de MovieZone Jury welke film met de felbegeerde MovieZone Award wordt bekroond. De MovieZone Jury kijkt gedurende het festival samen diverse films, gaat in gesprek met regisseurs, acteurs en filmjournalisten, discussieert over de winnende titel en beleeft een filmfestival echt van binnenuit.

Pitchwedstrijd | The Cleaner (Jan van Gorkum, Nederland)

Als onderdeel van het industry-programma Imagine NL hebben zes Nederlandse makers hun nieuwe filmproject gepitcht voor een internationale jury. De winnende pitch ontvangt twee retourtickets naar Montreal voor deelname aan de coproductiemarkt Frontières, onderdeel van het Fantasia filmfestival. Een jury bestaand uit Ellis Driessen (Nederlands Filmfonds), Annick Mahnert (producente) en Jan Doense (producent) kende de prijs toe aan The Cleaner van Jan van Gorkum.

Uit het juryrapport:
“Een goed doordacht project dat vlagen zwarte humor bevat. Dit was een helder gepresenteerd project dat een universeel publiek aanspreekt. De regisseur heeft een oprechte voorliefde en begrip voor de horrorklassiekers uit de jaren ’80.”

Silver Scream Award

De winnaar van de Silver Scream Award (publieksprijs) wordt op vrijdagavond 21 april rond middernacht op de Facebookpagina en de website bekend gemaakt. Op vrijdagochtend was de tussenstand als volgt:

1 | Get Out (9,14)
2 | Bad Black (8,75)
3 | The Girl With All the Gifts (8,66)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie