The Mortuary Collection en Dogs Don’t Wear Pants winnaars Imagine 2020

Afgelopen week vond het Imagine Film Festival plaats. De door COVID-19 uitgestelde editie kreeg een hybride vorm, films waren te kijken in het Eye Amsterdam, Kriterion Amsterdam en online. Gisteravond sloot het festival af met de uitreiking van de festivalprijzen: Black Tulip Award (beste film van het festival) en de Méliès d’argent voor beste Europese speelfilm en korte film.

Black Tulip Award

De hoofdprijs van het festival ging naar The Mortuary Collection van de Amerikaanse regisseur Ryan Spindell. De jury (Thessa Meijer, Merel Barends en Herman Slagter) meldt het volgende:

“Een emotioneel complexe en psychologisch gelaagde film over rouwverwerking die de pijn van verlies en loslaten op unieke wijze verkent en laat zien dat troost soms schuilt in een onverwachte hoek”.

THE MORTUARY COLLECTION (2020) Teaser Trailer (HD) HORROR ANTHOLOGY
Het lijkt geen al te aantrekkelijk baantje: assistent in een lijkenhuis. Maar voor Sam vormt de sinistere beheerder, Montgomery Dark, noch het duistere Victoriaanse pand waar zijn onderneming is gevestigd, geen beletsel. Sterker: ze is gek op gruwelverhalen. Heeft hij er niet een paar in voorraad? Schitterend vormgegeven anthologiefilm met het venijn in de staart combineert traditie met knipoog én knap gedoseerde gore.

Méliès d’argent voor beste Europese speelfilm

Dogs Don’t Wear Pants [Koirat eivät käytä housuja] van Jukka-Pekka Valkeapää uit Finland werd door de jury (Sallie Harmsen en Elise van Dam) uitgeroepen tot beste Europese speelfilm van het festival. Het rapport luidt:

Een emotioneel complexe en psychologisch gelaagde film over rouwverwerking die de pijn van verlies en loslaten op unieke wijze verkent en laat zien dat troost soms schuilt in een onverwachte hoek.”

Dogs Don't Wear Pants – RIGA IFF Trailer
Vader Juha is lamgeslagen na het verlies van zijn vrouw. In een poging weer iets te kunnen voelen, maakt hij contact met meesteres Mona. In hun wekelijkse sessies wurgt ze hem, een ritueel dat de enige manier is waarop Juha zich nog verbonden kan voelen met zijn vrouw. Maar al snel neemt zijn obsessie een duistere wending.

Méliès d’argent voor beste Europese korte film

De Nederlandse korte film Koekoek! van Jörgen Scholtens werd gewaardeerd als beste Europese korte film van dit festival. Asanki van der Schoof en Richard Schut, de jury, schrijven:

“Een film die niet alleen technisch goed in elkaar zit, maar ook een intelligent script heeft, dat verrast en de kijker meeneemt in een bijzonder relatie.”

In het midden Jörgen Scholtens, winnaar Méliès d’argent korte film (foto Almicheal Fraay)

Op De Nachtvlinders hebben we geen verslag gedaan van het festival, dit onder andere in verband met het coronavirus. Natuurlijk had het Imagine zelf allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen om overvolle zalen te voorkomen, maar ik kijk wel raar op als ik de bovenstaande foto ontvang bij het persbericht.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie