Recensie: Wonderkind – De Zilvermunt (G.L. D’Andrea)

de zilvermuntEen boek over een wonderkind, hoe kan dat nou horror zijn? Nou dát kan dus wel. Het begin is wellicht voor de volwassen lezer een beetje kinderachtig, bijt daar even doorheen en voor je het weet wil je zelfs gelijk aan het volgende deel beginnen.

‘Wat is een Wonderkind?’ vroeg Caius.
‘Dat ben jij, vriend,’ antwoordde Herr Spiegelmann voor zijn beurt. ‘En ik zal je dienen, als je dat wilt.’

Een glimmende zilvermunt verstoort het leven van Caius Strauss. Het is een gift van Herr Spiegelmann, een mysterieuze man die beweert zijn oom te zijn. Caius kan niet meer van de munt afkomen. Of hij hem nu in de Seine gooit of in een vuilnisbak, telkens keert hij bij hem terug. De zilvermunt is de sleutel tot Dent de Nuit, een mysterieuze Parijse wijk die op geen enkele kaart staat aangegeven. Een duister gebied, bevolkt door weerwolven, jagers en wisselaars. In deze wereld blijkt Caius meer te zijn dan een alledaagse veertienjarige jongen. Hij is het Wonderkind en Herr Spiegelmann doet er alles aan om hem in zijn macht te krijgen…

De jongen Caius is nog een kind, hij is pas veertien jaar. En niets zou ooit nog zijn, zoals het was. Het begint allemaal met een rare zilvermunt en vreemde dromen. De eerste paar hoofdstukken komen over als een kinderboek, maar als snel veranderen de verhaallijnen in lugubere taferelen. Het is even inkomen, vooral omdat sommige begrippen zoals ‘Caghoulard’ en ‘Gruwelaar’ vanuit het niets komen. Gelukkig zit er op de allerlaatste bladzijde een woordenlijst, beetje jammer dat ik daar pas achter kwam toen ik het boek dus uit had.

Caius zijn ouders, blijken niet zijn ouders te zijn en op een gruwelijke manier vermoord. Dan komt hij in een wereld vol wisselaars, weerwolven, Splendides en dat allemaal in de wijk Dent de Nuit in Parijs. Jammer is wel dat eigenlijk alleen de twee hoofdpersonages (Caius en Herr Spiegelmann) diepgang krijgen. De andere belangrijke personages, die blijven erg mysterieus. Gus en Pilgrind bijvoorbeeld, al lijken zij de enigen te zijn die weten wat er werkelijk speelt.

Ondanks dat de serie ‘Wonderkind’ heet is dit alles behalve een kinderboek. Natuurlijk is de hoofdpersoon een kind, maar het is allemaal wel erg duister beschreven en zeker niet kinderachtig. Hoe dichter bij het einde hoe meer de lezer eindelijk denkt te begrijpen waar de zilvermunt voor staat en wat Herr Spiegelmann nou echt aan van plan is. Het einde is chaotisch en een onderdeel van een megaplan. Maar hoe het nu precies zit, dat weet niemand, en het boek eindigt dan ook gigantisch open.

De Zilvermunt is een over het algemeen goed geschreven en spannend boek met genoeg horrorelementen, maar ik hoop van harte dat de volgende boeken wat meer diepgang krijgen.

Natuurlijk wil ik door het heel erg open einde heel graag deel twee ‘De Roos en de spijkers’ van de wonderkind-trilogie lezen, die dit najaar uitkomt. Het derde deel komt al in het voorjaar van 2012 uit. Dus echt lang hoeven we niet te wachten.

Waardering: 3 sterren
Het eerste deel ‘De zilvermunt’ van de Wonderkind-trilogie geschreven door D’Andrea G.L. wordt uitgegeven door WBFantasy en is nu verkrijgbaar.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie