Boekrecensie: World War Z (Max Brooks)

In de aanloop naar de Nederlandse première van World War Z op 4 juli is het gelijknamige boek in een Nederlandse vertaling op de markt gekomen. Voor degenen die het boek nog niet kennen of die liever Nederlands dan Engels lezen een mooie kans om kennis te maken met deze moderne klassieker.

Boek: World War Z - Max Brooks

Een paar jaar na het beëindigen van de wereldwijde oorlog tegen zombies krijgt een medewerker van de Verenigde Naties de opdracht om de geschiedenis van deze oorlog, World War Z, te beschrijven. Wat volgt is een mix van verslagen van ooggetuigen. In korte interviews en verhalen vertellen deze getuigen hun verhaal, sommigen in meerdere delen. Zo laat auteur Max Brooks zien hoe autoriteiten, bedrijven en individuen omgaan met de bijna ondergang van de wereld. China dat probeert de eerste uitbraak stil te houden, de CIA die slaapt, generaals die burgers bewust aan hun lot overlaten, farmaceutische bedrijven die binnenlopen door placebo’s te verkopen, regeringen die keiharde maatregelen treffen.

World War Z laat zien hoe instanties en hun leiders reageren op de hordes zombies. Dat geeft een wereldwijd beeld van de verschrikkingen en de reacties erop, waar de meeste boeken in het genre niet verder komen dan korte verwijzingen naar ineengestorte overheden. Tegelijkertijd komen individuele ellende en heldendom aan bod door middel van persoonlijke verhalen. Zoals het verhaal van een van mijn favorieten, de blinde Japanse tuinman die samen met een internetverslaafde nerd zombies te lijf gaat. Of dat van de Indiase generaal Raj-Sing, de “tijger van Delhi”, die ik al lezend alleen maar kan zien als Sandokan. En dat van soldaat Todd Wainio die weergeeft hoe het Amerikaanse leger haar eerste open gevecht met miljoenen zombies bij New York City verloor. World War Z schetst daarmee een geloofwaardig (ok, met zombies) verhaal over hoe mensen in verschillende landen over een periode van jaren omgaan met een complete verandering van hun wereld.

Zal de film zo goed zijn als het boek? Die vraag kun je bij 99 van de 100 boeken op voorhand met nee beantwoorden. Het boek is eigenlijk ook niet te verfilmen met alle verschillende verhaallijnen, ook niet met een tweede deel. Hoogstens een serie door een partij als HBO of AMC zou hier recht aan kunnen doen. Mocht je de film zien en deze geweldig vinden, ga dan het boek lezen! Mocht je de film zien en deze verschrikkelijk vinden, ga dan het boek lezen! En mocht je de film niet zien, je raadt het al, ga het boek lezen.

World War Z conceptart

Voor degenen die nu denken dat ik betaald wordt door de uitgever om zo enthousiast te zijn over het boek, dat is niet zo. Al moet ik toegeven dat ik makkelijk over de mogelijke beperkingen ervan heenstap. Voor mij is met World War Z ‘het’ op het gebied van zombieboeken allemaal begonnen. Sinds de eerste keer dat ik Dawn of the Dead zag ben ik gefascineerd door zombies. Helaas was het lang een kansloze missie om in een boekhandel hier iets over te vinden. Tot ik op een regenachtige dag Forbidden Planet in Londen binnen liep. In dit Walhalla voor nerds, geeks, trekkies en andere gelijkgestemden was de sectie horrorboeken voor mijn gevoel enorm. Met daarin zowaar een heel deel dat alleen gewijd was aan zombies. Als een klein kind in de snoepwinkel liep ik de hele zaak door, een groeiende stapel boeken onder mijn linkerarm, om met rechts meer nieuwe titels toe te voegen. Telkens “kijk nou eens!” roepend tegen mijn langzaam maar zeker afhakende vriendin, totdat zij in een hoek ging zitten lezen en wachten. Het eerste boek dat ik na deze shopping spree las, was World War Z. En hoewel er zeker mooiere, meer verhalende, meer ontroerende en meer smerige boeken over zombies zijn geschreven, blijft een eerste liefde als deze nu eenmaal altijd mooi.

Sterren: 4.5 / 5

World War Z is in Nederlandse vertaling te krijgen bij de boekhandel, Bol.com. Kijk ook naar zijn andere boeken zoals The Zombie Survival Guide bij Bol of Amazon

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Boekrecensie: World War Z (Max Brooks)”

  1. Ik heb dit boek een aantal jaar geleden gelezen en kan het allemaal niet meer zo precies terughalen, maar ik weet nog wel dat ik het erg gaaf vond en dat ik daarom ook al sinds de verkoop van de filmrechten vol smart aan het wachten ben op de film. Ik vind het wel jammer dat het meer een proloog lijkt te zijn op het boek, maar alsnog ben ik natuurlijk erg benieuwd. Het boek is voor de liefhebbers van het genre absoluut een aanrader (en de Zombie Survival Guide van dezelfde schrijver ook!).

    Beantwoorden
  2. mijn broertje liet zich ook al ontvallen dat hij het jammer vond dat ze van de film alleen maar de titel hebben overgenomen (voor een leuk bedrag), het boek schijnt steengoed te zijn

    Beantwoorden
  3. Ik heb het boek ook (in het Engels) gelezen. Prachtboek! Net als de Zombie Survival Guide trouwens (inderdaad). Misschien dat ik hem in het NL’s ook nog wel eens ga lezen. En de film ga ik ook kijken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie