Xangadix Lives: Nederhorror De Johnsons krijgt docu

In 1992 kwam de Nederlandse horrorfilm ‘De Johnsons’ uit, geregisseerd door Rudolf van den Berg naar het verhaal van Rocco Simonelli en Leon de Winter. De hoofdrollen waren weggelegd voor Monique van de Ven, Esmée de la Bretonière en Kenneth Herdigein.
Volgend jaar is het dus precies 25 jaar geleden en dat was voor vormgever Bram Roza één van de aanleidingen om zijn favoriete nederhorrorfilm te eren met een documentaire!

Bram Roza over Xangadix Lives

De Nachtvlinders: Wat is de aanleiding om juist nu een docu te gaan maken over deze film? En wat gaat de documentaire ons vertellen?
Bram Roza: Ik kwam er achter dat het volgend jaar 25 jaar geleden zou zijn dat mijn lievelings nederhorrorfilm, De Johnsons, uit kwam. Dit was mijn eerste horrorfilm en daarna is horror mijn leven geworden.
Dus reden genoeg om dit jubileum te vieren! En hoe kan je dat beter doen dan met nóg een film! Een docu wel te verstaan.
Aangezien ik geen echte ervaring heb met het maken van een film heb ik Schokkend Nieuws-collega Yfke van Berckelaer gevraagd mijn partner in crime te worden. Zij is namelijk regisseuse (van o.a. de webserie The Burgerists en de horrormusical Zombie Love). Yfke wilde maar al te graag meewerken want ook zij is Johnsons fan pur sang. Sterker nog; zij heeft al eens een uurlange podcast helemaal aan de Johnsons toegewijd.
Naast het jubileum was er nog een aanleiding; we zijn namelijk de originele prop van Xangadix, het demonische embryomonster uit de film, op het spoor gekomen. Dat spoor gingen we volgen. Filmmagazine Schokkend Nieuws zal volgend jaar een special wijden aan De Johnsons en zal tevens die zoektocht naar Xangadix publiceren!

Het horrorgenre is verre van het makkelijkste genre bij het Nederlandse publiek. Is deze documentaire voor de fans, of is het ook om het horrorevangelie verder te verspreiden?
De documentaire zal meer een soort van (historisch) document worden van een film die gemaakt is in een tijd waarin deze nog gemaakt kon worden. Als je nu namelijk aan een willekeurig persoon zal vragen of De Johnsons nu nog gemaakt kan worden dan zal het antwoord steeds hetzelfde zijn; Neen!
De film is naast dat het een gave film met een droomachtige kwaliteit, ook een absolute rariteit. Alleen al de onwaarschijnlijke combinatie van cast en crew!
Maar we willen ook aankaarten dat horror en andere fantastische genres in Nederland moeilijk zijn. Moeilijk om te maken en moeilijk ontvangbaar. Toen al en nu helemaal. Dat vinden we meer dan jammer. Hopelijk zal er in de toekomst meer geld vrijgemaakt worden voor genrefilms en zal het Nederlandse publiek ook wat ontvankelijker zijn.

Zou je het verbazen dat er volgens de database van het Meertens Instutuut een handvol Nederlandse mannen (<5) de voornaam Xangadix hebben?
Nou dat verbaast me zeker want we hadden zelf al iemand gevonden die Xangadix heet (n.a.v. De Johnsons). En dat vonden we al bizar genoeg! Maar vijf stuks?! I’m flabbergasted! wel ontzettend cool. Jammer alleen dat er nog geen dames deze eervolle naam hebben mogen ontvangen…althans; nog niet want XANGADIX LIVES!

Het verhaal van De Johnsons

Victoria Lucas, freelance fotografe, krijgt een opdracht om natuuropnames te maken in De Biesbosch. Victoria’s veertienjarige dochter Emalee wordt iedere nacht geplaagd door nachtmerries waarin zeven jongetjes muren met bloed besmeuren. Daarbij maken zij telkens hetzelfde symbol. Volgens haar therapeute maakt Emalee zich gewoon zorgen over het uitblijven van haar eerste ongesteldheid. Toch laat Victoria haar dochter nu liever niet alleen en Emalee gaat met haar mee. Echter, in een afgelegen kliniek in De Biesbosch bevinden zich in totale afzondering zeven jongens, produkten van de eerste experimentele reageerbuisbevruchtingen. Zeven levensgevaarlijke psychopaten, die slechts vreemde symbolen tekenen. Deze symbolen blijken afkomstig uit een onheilspellende Zuid-Amerikaanse mythe. Dan blijken Emalee’s dromen meer waarheid te bevatten dan iemand kon vermoeden.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie