Recensie: Zilveren Zicht – De Anderen deel 3 (Anne Bishop)

Fascinerend genoeg kan een urban fantasy titel verrassend actueel zijn. Het bewijs hiervoor levert Zilveren Zicht, inmiddels de derde titel uit de serie De Anderen. In dit deel krijgen de bewoners te maken met de Mensen Altijd Eerst (MAE) beweging, die niets moeten hebben van alles wat niet mens is. Deze beweging laat zich er dan ook niet van weerhouden om de Anderen onterecht de schuld ergens van te geven…

‘Zilveren zicht’ van Anne Bishop is het derde deel in de serie De Anderen. ‘Zilveren zicht’ is een Urban Fantasy titel, een genre voor de liefhebbers van Buffy, Charmed en Twilight. Meg heeft zo veel doorstaan in de paar maanden dat ze nu in het Stadspark woont dat het haar soms duizelt – letterlijk. Haar vrienden, zowel mens als Ander, zijn geschokt als ze ontdekken hoe zwaar deze maanden voor Meg eigenlijk zijn geweest. Zelfs Simon, leider van het Stadspark en Megs vriend, heeft geen pasklare oplossing voor dit probleem, maar hij is vastbesloten die te vinden. Ondertussen worden Monty en zijn collega’s bij de politie geconfronteerd met de gevolgen van het voortdurende stoken door de aanhangers van Mensen Altijd Eerst. Het geweld laait op, tussen mensen en Anderen, maar ook tussen mensen onderling, zoals Monty ontdekt… De toekomst van de mensheid hangt aan een zijden draadje, en alle ogen, van mensen en Anderen, zijn gericht op Monty, Simon en Meg – altijd Meg…’

Anne Bishop laat in dit deel heel mooi zien hoe de mens gezien kan worden uit de ogen van iemand die niet menselijk is. Zo beschrijft zij een scene waarin ze een jong kind een woedeaanval laat krijgen, omdat ze niet op een pony mag rijden. Dit drijft de Anderen letterlijk tot waanzin en Meg raakt hier zelfs door in de problemen. Intrigerend hierbij is haar drang om zichzelf te snijden voor een profetie. Bishop lijkt hier met een vette knipoog kritiek te willen leveren op het feit dat mensen tegenwoordig steeds meer willen en zich er niet altijd van laten weerhouden om hun zin door te drijven. Daarbij illustreert de opkomst van de MAE beweging het probleem van discriminatie en de omgang met iemand die anders is dan jij, wat nog steeds erg actueel is. Mooi hierbij is dat Bishop het taalgebruik van de Anderen ook echt aanpast wanneer ze het verhaal vanuit hun perspectief verteld. Denk hierbij aan termen als ‘roedel’, ‘pup’ en ‘wijfje’.

Meg wordt niet langer achtervolgt en dit zorgt ervoor dat het verhaal in een rustiger vaarwater komt. Mooi hierbij is de subtiele ontwikkeling van de relatie tussen Simon en Meg. Bishop benut deze kans ook om meer aandacht te besteden aan de achtergrond van den Cassandra Sangue oftewel de bloedprofeten. Jonge vrouwen, die geneigd zijn om zichzelf te snijden en als gevolg hiervan een profetie uitspreken. Door de komst van andere jonge vrouwen zoals Meg, beginnen de inwoners van het stadpark zich pas te beseffen, hoe moeilijk Meg het de afgelopen maanden gehad is. Ondanks dat de rust wat teruggekeerd is, betekent dit niet dat de vaart uit het verhaal is. Er is namelijk een constante dreiging aanwezig, door de verschillende bovennatuurlijke wezens die maar al te graag hun tanden in een mens zouden zetten. Daarbij komt de lezer ook steeds meer te weten over de Anderen die verborgen in een afgelegen gebied. Zal mens en wezen dan daadwerkelijk tegenover elkaar komen te staan? Zilveren Zicht laat hierin zien dat de mensheid zijn leven niet zeker is.

Zilveren Zicht is duidelijk een deel van een serie en het einde van het boek maakt duidelijk dat het verhaal nog niet af is. Ook dit deel zit boordevol moorden, angstaanjagende bovennatuurlijke wezens en gevaarlijke mensen die er een dubbele agenda op nahouden. De verschillende personages zijn intrigerend en door een constante dreiging door de fragiele band tussen mens en wezens blijft het verhaal de aandacht van de lezer trekken. Het einde van het boek creëert nieuwsgierigheid naar de vervolgdelen.

De boeken van Anne Bishop verschijnen onder het Urban label bij Uitgeverij Fontein. Zilveren Zicht is het vijfde deel in De Anderen serie en is zowel als papieren exemplaar als ebook verkrijgbaar.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie