Imagine ’19 – All the Gods in the Sky [Tous les dieux du ciel] (Quarxx, 2018)

Imagine Film Festival
Van 10 tot 20 april 2019 vindt het Imagine Film Festival plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders blikt de komende twee weken vooruit, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: All the Gods in the Sky (Tous les dieux du ciel) van regisseur Quarxx.


Al meer dan twintig jaar verzorgt de fabrieksarbeider Simon zijn aan bed gekluisterde zus Estelle, die tijdens hun jeugd zwaar letsel opgelopen heeft, waar Simon zich schuldig aan acht. Simon is door de gebeurtenissen in een depressie geraakt en heeft last van paranoïde waanbeelden. Maar het tij lijkt te keren, want iets komt Simon en zijn zus redden, iets wat niet van onze Aarde komt.

All the Gods in the Sky is een moeilijk te plaatsen film, maar juist daarom zo interessant. Het is deel Frans plattelandsdrama, deel paranoia thriller en weer een deel alien abduction sci-fi. Voor wie dit leest als een moeilijk te rijmen genre palet, vrees niet; regisseur Quarxx (Yep, that’s it. Alleen een voornaam.) mengt herkenbare genre beelden, met groteske fantasieën en ongepaste grappen. Het geheel voelt als volkomen eigen en tegelijkertijd als niets wat je ooit hebt gezien.

De rol van Estelle wordt gespeeld door Melanie Gaydos (die ook als Dark Angel te zien was in Insidious: The Last Key). Zij is een actrice met echte, niet gespeelde lichamelijke beperkingen. Waar het bij het begin van de film een moment lang voelt als een shockeffect om een reactie uit te lokken bij de kijker, blijkt de keuze juist de film naar een hoger plan te trekken. Haar scenes zijn zo emotioneel beladen dat ze met een enkele traan of dodelijke blik meer zegt dan menig collega met lappen tekst.

Wie een standaard verhaal in een standaard vorm verwacht zal zich ongemakkelijk voelen bij de rauwe beelden van deze film, maar voor de avontuurlijke toeschouwer is dit een feest van verfrissing, vervuiling en verminking.

ALL THE GODS IN THE SKY (2018) Trailer | Imagine Film Festival 2019

 

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie