Amerikaanse overheid: Hoe overleef je een zombie-uitbraak?

CDCD Zombie ComicHet CDC (Centers for Disease Control and Prevention) heeft een (gratis te downloaden) comic uitgebracht om mensen tips te geven hoe ze het beste kunnen handelen als een zombie-virus uitbreekt. Het CDC is de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor het bestrijden van ziekten en epidemieën.

Het verhaal gaat over een jongen (Todd) die met zijn vriendin (Julie) samenwoont. Na het kijken van een enge film, ziet hij op de TV een nieuwsbericht over een virusuitbraak. Het virus zorgt ervoor dat men verandert in zombies. Daarna gaat het nieuws gepaard met waarschuwingen en tips van het CDC. Blijf binnen, vermijd de geïnfecteerden, verdeel het eten en drinken dat je hebt in rantsoenen en blijf luisteren naar updates. Goeie tips, in elke noodsituatie. Dat is ook meteen de educatieve waarde van het blaadje. Terwijl Todd en Julie proberen te overleven, krijg je ook wat ‘propaganda’ te zien over het CDC. Zo is de organisatie natuurlijk keihard op zoek naar een vaccin voor het virus. Met de naam van het virus laten ze wel weer wat humor zien, Z5N1. Dit is een speling op het vogelgriep virus dat in 2010 voor zoveel paniek zorgde, H5N1. De Z komt dan waarschijnlijk van ‘zombie’.

Al met al is het verhaal slap en oppervlakkig. Daardoor komt de boodschap, ‘hoe bereid je je voor op een ramp’, makkelijk boven drijven. Het artwork is ook niet van het allerhoogste niveau. En het einde is jammer. Als je echter een kwartiertje niets te doen hebt, is het best een leuk verhaaltje. Het pluspunt is dat het gratis is. Ik vind het vooral erg leuk dat het CDC, een serieuze en belangrijke organisatie, probeert het publiek te bereiken door een horror-comic uit te brengen. Daarnaast zijn de tips ook handig als je niet in Amerika woont. De comic vind je gratis hier (pdf).

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Amerikaanse overheid: Hoe overleef je een zombie-uitbraak?”

  1. Verhaal en artwork zijn idd niet geweldig, maar voor het doel dat ze voor ogen hebben is het een prima stripje. Leuk idd dat een instelling als CDC op deze manier het grote publiek probeert te informeren. The Walking Dead maakte natuurlijk ook al wat reclame voor het CDC. Daar ken ik het van 😛

    Beantwoorden
  2. Verhaal en art zijn inderdaad mwah, maar wel leuk dat ze de voorlichting relateren aan zombies. Vooral omdat iedereen weet dat je vooral niet naar het CDC moet luisteren, en al helemaal nooit nooit nooit naar een FEMA-camp moet gaan 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie