Nieuw horrorfilmfestival in Kriterion: Amsterdamned

In de Halloween-maand worden we van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 oktober getrakteerd met een nieuw filmfestival in het Amsterdamse filmtheater Kriterion: Amsterdamned. De titel van het festival verwijst natuurlijk naar de gelijknamige film van Dick Maas en dat is niet gek; Er is een speciale vertoning voor de 28ste verjaardag van deze Nederhorror, waarbij regisseur zelf en hoofdrolspeelster Monique van de Ven aanwezig zijn.

amsterdamned-2016-kriterionOp het driedaagse genrefestival zullen tien nieuwe en oude films vertoond worden, de selectie is gemaakt door Jan ‘Mr. Horror’ Doense. Naast de openingsfilm Amsterdamned zijn er premieres en eenmalige bioscoopvertoningen van Baskin (Can Evrenol, Turkije 2015), The Corpse of Anna Fritz(Hèctor Hernández Vicens; Spanje 2015), The Love Witch (Anna Biller; VS 2016), Under The Shadow (Babak Anvari; GB/Jordanië/Qatar/Iran 2016), Southbound (Roxanne Benjamin, David Bruckner, Patrick Horvath, Radio Silence; VS 2016) en de Nederlandse horrorfilm The Windmill Massacre (Nick Jongerius; Nederland 2016).

Het andere deel van het festival is een hommage aan de visionaire Britse cineast Nicolas Roeg. Tijdens Amsterdamned 2016 worden zijn films ‘Don’t Look Now (1973), ‘The Man Who Fell To The Earth’ (1976, gerestaureerd in 2016) en ‘Puffball: The Devil’s Eyeball’ (2007) vertoond. Zijn werk staat vooral bekend om de bijzondere montages, zo bevat ‘Don’t Look Now’ een omgekeerde seksscène.

Jan Doense laat in het persbericht weten: “Als jarenlang liefhebber en promotor van de ‘fantastische cinema’ constateer ik de laatste jaren een toenemende verschraling van het bioscoopaanbod, waardoor steeds meer must-see genrefilms ons land passeren of, in het beste geval, direct maar vaak nagenoeg onzichtbaar op home entertainment verschijnen”.

Amsterdamned filmfestival 2016, 26-28 oktober, Kriterion!

De voor deze gelegenheid extra sfeervolle ambiance van Kriterion moet de bezoekers uitnodigen om tussen en na de filmvertoningen onder het genot van een biertje of andere versnapering met elkaar in gesprek te gaan over de stand van zaken op het gebied van genrefilms.Tijdens het festival zijn bovendien boeken, magazines, DVD’s en andere genregerelateerde merchandise te koop.

De kaartverkoop start binnenkort.

Halloween Horror Show

De jaarlijkse horrorfilmnacht ‘Halloween Horror Show’ die Jan Doense ook organiseert, zal ook dit jaar plaatsvinden door heel Nederland. The Windmill Massacre en Southbound zullen ook daar uitmaken van het programma.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie