Imagine ’19 – Blue Velvet (David Lynch, 1986) & Blue Velvet Revisited (Peter Braatz, 2016)

Imagine Film Festival


Het Imagine Film Festival vindt nu tot 20 april plaats in het Eye Amsterdam. Michel Bonset van De Nachtvlinders door verslag van de duistere titels, zodat jij je optimale Imagine-horrorplanning kunt maken. Nu: Blue Velvet van David Lynch.


Wanneer de tiener Jeffrey Beaumont een afgehakt oor vindt in de bosjes achter zijn perfecte Amerikaanse rijtjeshuis is dit het begin van een hellevaart waarin Jeffrey de criminele onderbuik van zijn stadje en zijn eigen diepgewortelde seksuele fantasieën beter leert kennen dan dat hij zou willen.

David Lynch heeft nog nooit een genre vaste horrorfilm gemaakt en toch bevat elk van zijn films genoeg beelden om je levenslang nachtmerries te geven. Als een soort Arthouse Freddy Kruger stapt hij met gemak tussen droomwereld en werkelijkheid om onze onschuld en onbekommerdheid bruut af te slachten, ons achterlatend met een groot, bloederig vraagteken in onze trillende handen: ‘What the fuck just happened…?’.

In Blue Velvet onderzoekt Lynch voor het eerst de thema’s die in veel van zijn latere werk terug zouden komen, niet in de laatste plaats in de televisieserie Twin Peaks. Geweld, seksueel of anderszins gepaard met genot, de constante dreiging van onderdrukte, op uitbarsten staande spanningen en de soms gitzwarte humor vormen een kleurenpalet waarmee Lynch zinnenstrelende beelden schetst die volledig uniek en (gebleken uit de vele wannabe Lynch-filmers) niet te evenaren zijn.

Lynch’s  kleurgebruik en de soundtrack van huiscomponist Angelo Badalamenti komen het best tot zijn recht op het grote scherm en de echte Lynch-fan of Lynch-beginner doet zichzelf een plezier en bezoekt één van de twee voorstellingen tijdens Imagine.

Sterren: 5 / 5

Documentaire ‘Blue Velvet Revisited

Tijdens het Imagine Festival draait ook de ‘documentaire’ Blue Velvet Revisited. Fimstudent Peter Braatz mocht vrijelijk fotograferen en filmen tijdens het draaien van ‘Blue Velvet’ en heeft van uren aan materiaal een film gemaakt vol unieke beelden, interviews en momenten.

Blue Velvet is te zien tijdens het Imagine Festival op 12 april om 15.20 en 18 april om 17.30. Op beide dagen kun je je laten inleiden met de docu Blue Velvet Revisited om respectievelijk 13.30 en 15.40. Tickets zijn verkrijgbaar via www.imaginefilmfestival.nl

Blue Velvet official rerelease trailer

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie