Boekrecensie: De Kleine Hand – Susan Hill

Susan Hill is onder andere bekend van haar boeken als ‘Het Venetiaanse Masker’ en ‘De Vrouw in het Zwart’. Laatstgenoemde is onlangs verfilmd (The Woman in Black) en draait inmiddels in de Nederlandse bioscopen. Nu is er een nieuw klassiek griezelverhaal uit van Hill: De kleine hand.

Als boekhandelaar Adam Snow op weg naar huis de verkeerde afslag neemt, stuit hij op een vervallen landhuis. Bij de voordeur aangekomen voelt hij opeens de onmiskenbare sensatie van een kleine, koude hand die in de zijne glijdt. Eerst is Adam vooral in verwarring over het incident, maar al snel krijgt hij last van angstaanvallen en nachtmerries. Wanneer hij op onderzoek uitgaat, krijgt hij steeds vaker en steeds onheilspellender bezoek van de kleine hand…

De kleine hand is een dun boekje met slechts 128 pagina’s en is prima uit te lezen op een zondagmiddag. Susan Hill laat alle ingewikkelde plots, actuele links en literaire verwijzingen links liggen en vertelt een simpel spookverhaal in de traditie van grootmeester Edgar Allan Poe. Het angstaanjagende kind, het vervallen herenhuis, het klooster en de oude boeken zijn bekende gothic ingrediëntenen, maar Susan Hill gebruikt ze slim en mixt deze ingrediëntenen tot een nieuwe recept.

Hill speelt in haar nieuwe boek met onze nuchtere eigenschap alles te willen verklaren en onze primaire behoefte om bang te zijn voor het onverklaarbare. Al sinds Henry James zich af vroeg in zijn boek The Turn of the Screw of het geloven in geesten en waanzin niet hand in hand met elkaar gaan, gaan spookvertellers met dit idee aan de slag en moet je bij elk karakter in het verhaal af vragen wat de geestelijke gezondheid is van deze persoon. Ook bij Hills hoofdpersoon Snow ga je er aan twijfelen of hij echt alles meemaakt of dat hij misschien toch gek begint te worden..

Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in de huidige tijd, weet Hill doormiddel van het beroep van Snow, de stoffige boeken, de stille monniken in het Franse klooster het verhaal een tijdloze kwaliteit te geven. Hill bouwt vakkundig het mysterie en de suspense op, om vervolgens het verhaal naar een hoogtepunt te brengen. Haar manier van schrijven is sfeervol en heeft goed tempo. Helaas kan de climax voor sommigen wel wat voorspelbaar zijn.

Wil je even lekker een avondje griezelen? Dan is De kleine hand perfect om te lezen!

Waardering: 3 sterren
De kleine hand van Susan hill is uitgegeven door Uitgeverij Sijthoff en is te koop in de betere boekwinkel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: De Kleine Hand – Susan Hill”

Plaats een reactie