Boekrecensie: Quarantaine is Nederhorror van hoog niveau

Vanaf vandaag ligt het boek Quarantaine in de winkels, het is het romandebuut van Erik Betten. Quarantaine ontwikkelt zich van politieke spelletjes in Den Haag tot een uitzichtloze strijd tegen zombies in Groningen, verpakt in een actueel onderwerp: de gaswinning.

Het verhaal

quarantaine - erik betten

Homme Olivier, geboren in Groningen en opgegroeid in Friesland, is hij Tweede Kamerlid. Hij werd gezien als de favoriete vertegenwoordiger van de noordelingen, maar door diverse besluiten die ten nadele zijn voor het noorden, is zijn populariteit niet zo hoog meer. Gelukkig mag hij binnenkort eindelijk het plan waar hij jaren aan heeft gewerkt, voor het gevochten, en waar de noordelingen recht op hebben, presenteren.

Totdat hij bij een extra vergadering wordt binnengeroepen. Bij een gaswinningspunt in Groningen zijn werknemers gewond geraakt. Hoewel, gewond is niet de beschrijving. De werknemers zijn in een soort van trance geraakt, lopen besluiteloos rond en vallen de laatste niet gewonde collega aan. Het lijkt er op dat ze zijn aangetast door een dodelijke bacterie die bij de gaswinning in Groningen is vrijgekomen.

Het blijft niet bij een voorval en het verspreidt zich als een heuse epidemie. Aan Homme de taak om de Noordelingen te informeren dat het hele gebied in Quarantaine wordt geplaatst. Tot zover de presentatie van zijn geweldige plan.

Karin is verslaggever bij 247Nieuws in Hilversum, de zender is een buitenbeetje tussen de publieke en commerciële omroepen waar onafhankelijk nieuws hoog in het vaandel staat. Terwijl de overheid heeft verboden om de gruwelijkheden bij en over de grens van de quarantaine zone in beeld te brengen, gaat 247Nieuws door omdat ze het als hun plicht zien. Dit tot grote frustratie van aandeelhouders en de overheid.

De eerste drie hoofdstukken zijn hier te lezen, vanaf daar wordt het verhaal nog stukken spannender en gruwelijker. Erik Betten neemt in 350 pagina’s genoeg ruimte voor detail en houdt het spannend tot de laatste zin.

Aanklacht op actualiteit

In het boek Quarantaine ontstaan op deze manier twee verhaallijnen die beiden aanvoelen als een aanklacht op de actualiteit. Natuurlijk bovenal de Noorderlingen tegen politiek Den Haag, over loze beloftes en jarenlang afgewimpeld worden terwijl de overheid en commerciële bedrijven miljarden verdienen aan de gaswinning. Het zijn twee losse werelden. En hoe goed het nieuws de laatste paar maanden ook leek, deze week bleek maar weer eens hoe fragiel het vertrouwen tussen het noorden en Den Haag is.

Het tweede onderwerp is persvrijheid. Niet iets wat lokaal speelt, maar met Erdogan, Trump, Poetin blijkt dit allemaal niet ver. Zo werd deze week onder druk van Erdogan-aanhangers in Frankrijk het opinieblad Le Point uit de kiosken gehaald. Erik Betten schetst op een geweldige manier hoe belangrijk onafhankelijk pers is voor het controleren van een democratie, subtiel voegt hij er nog aan toe hoe gevaarlijk de drang naar invloed is. Zoals de Engelsen mooi zeggen ‘Power Corrupts’.

Dichtbij

Wat het boek ook goed maakt is dat het dichtbij afspeelt. Het is niet de zoveelste zombie-apocalypse in Amerika, het is hier in Nederland, van Den Haag tot Groningen. Het is herkenbaar door het actuele thema en omdat we midden in het land leven en kennen we plekken die door Erik Betten worden beschreven. Om het extra echt te maken spreken de meeste Friezen in het boek gewoon de Friese taal, en hoewel hoofdpersoon Homme Olivier jarenlang in Friesland heeft gewoond, hij snapt het lang niet altijd. Net als de lezer overigens, het Fries wordt niet vertaald.

De schrijver

Erik Betten

Quarantaine is Erik Bettens debuutroman. Niet dat de schrijver nog nooit een pen heeft aangeraakt; de Friese historicus heeft een reeks boeken over de Friese geschiedenis en cultuur op zijn naam staan. In 2010 won hij de Harland Awards met ‘Echte Liefde’ onder het pseudoniem Kurt Forel. En in 2016 mocht hij bij dezelfde wedstrijd de NCSF-Premie mee naar huis nemen voor beste sciencefictionverhaal. Met het boek Quarantaine zet hij zich definitief op de kaart als Nederlandse genreschrijver.

Politieke thriller en zombie-horror; Quarantaine is een prachtdebuut van Erik Betten. Quarantaine is nu beschikbaar voor 19,99 of als ebook voor 9,99.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: Quarantaine is Nederhorror van hoog niveau”

Plaats een reactie