Recensie: The Last Bastion Of The Living – Rhiannon Frater

Een kick-ass heldin, een stervende stad en honderdduizenden zombies.

The Last Bastion Of The Living (Engels) is het nieuwe, op zichzelf staande boek van Rhiannon Frater. De schrijfster van de As The World Dies trilogie (The First Days, Fighting To Survive, Siege) was toe aan een boek met een duidelijk begin en einde. Op de vraag aan haar fans of haar volgende werk over zombies moest gaan of over vampiers, was de uitslag duidelijk. Gelukkig, want met The Last Bastion levert Frater een nieuwe eigen kijk op de zombie-apocalyps, met een kick-ass heldin.

The Last Bastion speelt zich zolang af na de opkomst van zombies, dat deze onderdeel vormt van de geschiedenislessen die kinderen in the Bastion krijgen. Ruim honderd jaar na de uitbraak weet bijna niemand meer hoe het was om buiten de muren van deze stad te leven. The Bastion was de laatste hoop van de mensheid, een stad speciaal gebouwd in een hiervoor gemaakte vallei om zombies te kunnen weerstaan. Achter hoge stalen muren wonen zo’n twee miljoen mensen, terwijl daarbuiten voedsel wordt verbouwd, vee wordt gehouden en een meer voor elektriciteit zorgt. Een immense poort scheidt dit idyllische sprookje van de harde werkelijkheid daarbuiten. Totdat om onbekende redenen de poort opent en duizenden zombies de vallei instromen, alles en iedereen in hun pad vernietigend. Tot aan de muren van de stad.

Dat alles wordt pas later duidelijk, het boek begint meteen midden in de actie, met wat de laatste push zou moeten zijn. Alle beschikbare manschappen en middelen van de stad worden ingezet om de zombies de vallei uit te drijven en de poort weer te sluiten. Deze poging mislukt al snel, en wat volgt is een situatie waarin geen van beide partijen terrein wint. De zombies staan met honderdduizenden onderaan de stalen muren te schreeuwen, de inwoners van de stad krijgen steeds meer te maken met tekorten aan voedsel en energie. De situatie is hopeloos, en langzaam maar zeker sterft de stad.

Politici beloven te veel en doen te weinig. De Science Warfare Division, de locale CIA die experimenteert met mutaties van het virus dat de uitbraak veroorzaakte, probeert de macht over te nemen van het leger. Het leger dat bij gebrek aan munitie alleen voor de vorm nog patrouilleert op de muren van de stad.

Hoofdpersoon in The Last Bastion is Maria Martinez, werkend in het leger. Een veteraan van de laatste push, gefrustreerd, getekend door alles wat ze heeft verloren. Maria is een kick-ass heldin. Neemt geen blad voor de mond, is trouw aan haar stad, haar collega’s en haar baas/minnaar. Wanneer ze het aanbod krijgt om alles op te geven, in een laatste poging om een eind te brengen aan de belegering van de stad en het verloren land terug te veroveren op de zombies, neemt ze die kans met beide handen aan. Ondanks dat onduidelijk is welk machtspel er in de stad wordt gespeeld. Ondanks het gevoel dat haar niet alles wordt verteld over het serum dat haar missie moet doen slagen…

The Last Bastion is een vlot lopend boek, met een frisse kijk op zombies en een heldin die meer kan dan in een strak truitje gillend rondrennen. Het boek levert geloofwaardige karakters, actie, gore en emoties, in en rond een stervende stad.
Waardering : 5 sterren

The Last Bastion Of The Living is te koop bij de betere boekhandel.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie