Boekrecensie: ‘Lijkenkrabber’ – Tom Thys

Tom Thys zijn nieuwste boek Lijkenkrabber is in 2018 uitgekomen, dit is het derde boek van de horrorschrijver uit Antwerpen. Daar waar zijn gruwelverhalen afspelen. Tom Thys zou je kunnen kennen van zijn vorige verhalenbundels Volmaakt Monster en Diabolik. Ook schreef hij korte verhalen voor De Nachtvlinders.

Deze verhalenbundel biedt wat je van Tom Thys verwacht; morbide, deprimerende, psychedelische, vaak subtiel een al even vaak buitensporige verhalen. Het bevat tien horrorverhalen die personages met diepgang laten zien. De voorwoorden van elk verhaal geven je een mooi inkijkje in de schrijver van dit boek, zo vertelt hij aan het begin van ‘Tussen stof en schimmel’ over hoe hij de locatie tegenkwam tijdens zijn hobby ‘urban exploring’.  Een verhaal waarin Tinder een vrij grote rol speelt, hoe je daar horror van maakt, Tom Thys lukt dat met gemak.

Je krijgt door de voorwoorden bijna het gevoel dat de verhalen voor jou geschreven zijn. Dat maakt de gehele ervaring bij dit boek waarschijnlijk nog wat intenser. Zo legt de schrijver uit in het voorwoord van zijn kortste verhaal van vijf bladzijden ‘De man in het bushokje’ waarom een kort verhaal anders is dan een roman schrijven. Dat hij goed is in korte verhalen wisten we al, maar in dit verhaal bewijst hij dat wéér. Kippenvel in vijf bladzijdes, dat kan echt niet elke schrijver zeggen.

Sterke maag

Heb jij geen sterke maag, dan zijn de verhalen echt helemaal niks voor jou. Want in de verhalen zitten gore elementen waar je je vingers bij kan aflikken, of waar je maag zich van omdraait. De personages in de verhalen van Thys lijken op het eerste gezicht zo normaal, dat de horror soms vanuit het niet komt. Maar dat maakt wat mij betreft de verhalen zo goed, dat het allemaal echt gebeurd had kunnen zijn. De liefde, wanhoop, het verlangen of het loslaten van een dierbare maken we allemaal mee in het dagelijks leven en is daarmee dus een belangrijk onderdeel van veel van zijn verhalen.

Dit is een verhalenbundel die je niet weg wil leggen. Na elk verhaal heb je gelijk weer zin in het volgende verhaal!

Lijkenkrabber geschreven door Tom Thys is overal als paperback verkrijgbaar.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie