Boekrecensie: ‘Sunless Solstice – Strange Christmas Tales for the Longest Nights’

Night, and especially Christmas night is the best time to listen to a ghost story” – Uit The Ghost at the Cross-Roads van Frederick Manley

Wie houdt er nou niet van een goed spookverhaal verteld voor een knapperend haardvuur terwijl het buiten koud en guur is? Ik krijg er niet genoeg van, en vooral niet als deze verhalen oud zijn, antiek misschien zelfs, en soms vergeten door velen. Jawel, ik ben een gigantisch fan van het gotische kortverhaal, spookverhalen geschreven in de vroege 20ste eeuw of zelfs nog daarvoor. Ze bieden een unieke kijk op ‘horror’ uit de tijdgeest van toen en ze zijn supersierlijk geschreven.

Natuurlijk is kerst een thema wat rijp is voor een goed spookverhaal, kijk maar naar bijvoorbeeld A Christmas Carol van Dickens. Die zat vol spoken. Echter met Sunless Solstice – Strange Christmas Tales for the Longest Nights richt uitgeverij British Library zich op de onbekende en vergeten verhalen die zich rond de kerst afspelen. En wat is dit een schot in de roos!

Het boek, dat onderdeel uitmaakt van een gigantische collectie aan gotische kortverhaalbundels genaamd Tales of the weird, zit vol met super sfeervolle en prachtig geschreven kortverhalen die zich afspelen tijdens of rondom kerst en elementen van zowel horror als speculatieve fictie bevatten. Het oudste verhaal is geschreven in 1893 en het ‘ jongste’ komt uit 1974. Wil dat wat zeggen over de toegankelijkheid? Nah, eigenlijk niet, alles is heel goed te volgen en nooit echt heel lastig geschreven. Mijn favoriete verhaal is On the Northern Ice van Elia Wilkinson Peattie, een uitschieter tussen de meesten, echter er zit eigenlijk geen enkel slecht verhaal tussen. De meeste van de schrijvers zijn erg obscuur en het is dan ook gaaf dat de editors wat achtergrond informatie voor ieder verhaal hebben meegegeven (voor zover dat bekend is!)

Voor het jaargetij is Sunless Solstice is een absoluut genot om te lezen en ik raad het ook iedereen aan die graag korte verhalen van vanouds leest, of dat nou enkel ‘ghost stories’ zijn of niet. Voordat deze bundel uitkwam heeft British Library al twee keer eerder een spookverhalenbundel rondom kerst uitgebracht genaamd Spirits of the Season en Chill Tidings. Deze heb ik nog niet gelezen, echter ik kan me niet voorstellen dat het qua kwaliteit veel zal schelen. Sterker nog, ik heb zelf een hoop van deze bundels al in mijn bezit en ik kan ieder wel aanraden. Genieten!

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie