Boekrecensie: Zombies: A Compendium of the Living Dead – Otto Penzler

A Compendium of the Living Dead is een forse pil met 805 pagina’s. Niet een boek om tijdens een verregende zondagmiddag uit te lezen dus. Gelukkig leent de verzameling van korte verhalen zich prima voor die ‘ik heb een half uur niks te doen’ momenten.

Ik zal eerlijk zijn, zelf ben ik geen groot liefhebber van korte verhalen. Het liefst verlies ik mezelf dagen aan een stuk in één verhaal. Maar A Compendium of the Living Dead zit vol met positieve verrassingen. Natuurlijk, met bijna 60 verhalen is het haast onvermijdelijk dat er werk tussen zit dat minder goed is. Of beter, dat minder past bij je persoonlijke smaak. Maar dan hebben korte verhalen het voordeel dat ze, tja, kort zijn.

Kort een paar pareltjes. Vader Richard en zoon Christian Matheson leveren met Where There’s A Will een bijdrage van maar liefst 4 pagina’s… Maar wat een 4 pagina’s, met als opening de tekst “He awoke. It was dark and cold. Silent”. Joe R. Lansdale is in Deadman’s Road sterk als altijd in een combi van horror en western zoals alleen hij dat kan. En Home Delivery van Stephen King mag er zeker zijn. Ook de klassiekers zijn vertegenwoordigd; Godfathers van het macabere H.P. Lovecraft, Edgar Allen Poe, Guy de Maupassant, de halve finale van de Champions League is er niks bij.

Maar stiekem zijn dit niet de leukste verhalen., De meeste lol zit hem toch in die verhalen die in de eerste helft van de twintigste eeuw verschenen zijn in de zogenaamde ‘pulp’ tijdschriften. Bij vlagen helemaal over de top, en geschreven door auteurs met een CV zoals je dat niet meer tegen komt. Neem William Seabrook, auteur van het openingsverhaal Dead Men Working In The Cane Fields uit 1929. Seabrook (1884-1945) was journalist, vervolgens eigenaar van een reclamebureau, en diende daarna in het Franse leger in de Eerste Wereldoorlog. Hij begon, na het ontvangen van een oorlogsonderscheiding voor moed, met reizen en schrijven. Was naar eigen zeggen de eerste blanke die op Haïti voodoorituelen en zwarte magie bijwoonde en schreef over zijn participatie in kannibalisme in Timboektoe. De beste stukken schijnen naar kalfsvlees te smaken. Kom daar tegenwoordig maar eens om in de Bruna.

En eigenlijk kun je het Amerikaanse verkiezingsjaar 2012 niet echt op zijn waarde schatten zonder de twee verhalen te lezen die zich afspelen rond het Witte Huis. Death And Suffrage is een briljante combi van The West Wing meets Romero, waarin zombies massaal de stembureaus bezoeken om op hun favoriete kandidaat te stemmen. En in Maternal Instict, waarin een vrouwelijke Jack de Vries als spindoctor aan de slag mag met een zombie als president, komen Sarah Palin en Dr. Strangelove samen.

Let wel op, een aantal verhalen komt ook voor in de bekende verzameling Book Of The Dead. Toch is A Compendium of the Living Dead voor elke zombieholic een goede toevoeging aan de boekenkast.

Waardering: 3 sterren
Zombies: A Compendium of the Living Dead van Otto Penzler is bij de betere boekhandel tussen de Engelse boeken te vinden.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Boekrecensie: Zombies: A Compendium of the Living Dead – Otto Penzler”

  1. Dit boek is eerder in de USA uitgegeven onder de titel Zombies, Zombies, Zombies! Met een andere voorkant weleenswaar (moet zeggen dat mijn voorkeur naar de Britse voorkant gaat), maar de inhoud is hetzelfde.

    Beantwoorden

Plaats een reactie