Akelige boekverfilmingen

— advertorial —

Heel wat jaartjes terug zag ik in een of ander filmblaadje dat regisseur Martin Scorsese de horrorfilm The Entity noemde als een van de engste films ooit. Tot dan kende ik de film The Entity helemaal niet, maar ik droeg Martin Scorsese op handen en voeten vanwege zijn films zoals Taxi Driver en Goodfellas. ‘Die zal weten waar hij het over heeft’ dacht ik. In de videotheek vond ik de film echter nergens en op tv werd de film maar niet uitgezonden. Op internet vond ik jaren later een dvd met een hoes waar ik nou niet echt van onder de indruk was. Weer hoor ik die woorden van Scorsese door mijn hoofd gonzen: ‘een van de engste films ooit..’, en besloot hem toch maar te bestellen. Toen eenmaal de film in de bus viel viel ik weer over die mij niets zeggende cover. Die avond deed ik de film in de dvd-speler en… Scorsese had gelijk.

In The Entity wordt een vrouw belaagd door een onzichtbare entiteit. Deze molesteert en verkracht haar. Zij wilt haar verhaal doen bij de politie en vrienden, maar niemand geloofd haar natuurlijk. De entiteit bezoekt de vrouw bijna dagelijks waardoor de vrouw langzaamaan doordraait. De gebeurtenissen in The Entity zijn vrij expliciet in beeld gebracht door regisseur Sidney J Furie. Hierdoor voel je je getuige van iets verschrikkelijks en voelt het ook ontzettend naar dat je hier naar zit te kijken.
In de film wordt aangegeven dat de gebeurtenissen in deze film zouden zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Daar geloofde ik dus niets van en ging op onderzoek uit en ik kwam er achter dat de film eigenlijk gebaseerd is op het boek met dezelfde titel van Frank De Felitta. Na het boek te hebben gelezen kan ik zelfs zeggen dat de film zelfs milder is dan het boek.. Ugh…

Ik vertelde een vriend van mij het verhaal van de film en die merkte op dat er verdacht veel overeenkomsten waren met een andere horrorfilm: The Incubus. Bij het horen van The Incubus moest ik gelijk denken aan de amish-horrorfilm van Wes Craven: Deadly Blessing. Deze had daar echter niets mee te maken. Op eBay typte ik de titel en direct zag ik ook hiervan een boek was. Via Wikipedia kwam ik erachter dat de film dus ook gebaseerd is op een boek. Ditmaal van Ray Russell, die ook verantwoordelijk is voor een andere bekende horrorfilm: Mr Sardonicus. De film en boek kwamen ongeveer tegelijkertijd bij mij op de deurmat. Ditmaal besloot ik eerst het boek te lezen alvorens de film te bekijken. Precies zoals sommige snobs zeggen dat de volgorde moet zijn.

Direct zag ik overeenkomsten met The Entity. Ook hier viert een vreemde entiteit zijn lust op, naar het schijnt, willekeurige vrouwen. Het verschil met The Entity is wel dat de entiteit een vorm aanneemt. In de film in ieder geval dat van een soort demon. In The Incubus zijn meerdere vrouwen het slachtoffer van deze demon, maar worden zij na de daad ook nog eens gruwelijk vermoord.

Beide films zijn nu niet bepaald subtiel met het in beeld brengen van deze gruwelijke gebeurtenissen als verzorgt The Incubus alles wel met veel meer bombarie. Deze demon gooit hele kasten om om bij zijn prooi te komen en het bloed vloeit rijkelijk. Beide films hebben een vergelijkbaar kwaad, maar de uitwerking is zeker verschillend. Ook al is die uitwerking verschillend, de gebeurtenissen zijn nog altijd bijzonder akelig te noemen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie